Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ελληνική τηλεόραση εξακολουθεί να επιμένει -με ελάχιστες εξαιρέσεις- στο πρότυπο της ξανθιάς, ασταμάτητα χαμογελαστής και housewife friendly παρουσιάστριας το 2021.
Η πρωτεργάτρια αυτού του είδους, η Ελένη Μενεγάκη, μου είναι εξαιρετικά συμπαθής. Και μου είναι ακόμα πιο συμπαθής για δυο λόγους: O πρώτος είναι ότι ήταν η πρώτη στην κατηγορία της, όταν στα 90’s που το λάνσαρε ήταν κάτι καινούριο και ο δεύτερος ότι ήξερε πότε να αποσυρθεί, με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούνιο να κρεμάσει τα DUKAS heels της και να φύγει από τα τηλεοπτικά πλατό.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο πακέτο ”ξανθιά, ασταμάτητα χαμογελαστή και housewife friendly” γυναίκα. Η κάθε γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να διαθέτει την εμφάνιση και το mindset που θέλει. Κακό είναι να μένει στατική η πραγματικότητα ενός ολόκληρου τηλεοπτικού κυκλώματος το οποίο δεν λέει να αλλάξει προσανατολισμό –στην πλειοψηφία του- ως προς το τι πρότυπα παρουσιάζει στο πρόγραμμά του.
Είναι κάπως δύσκολο να παρεκκλίνεις πολύ από αυτό το στερεότυπο -παρουσιάστρια που δοκιμάζει φαγητά, υπερναναλύει τις προβλέψεις των ζώδιων και να συμπαραστέκεται στον καημό -φήμες λένε- στημένων τηλεφωνημάτων από τηλεθεάτριες.
Οι σκαλέτες των εκπομπών αυτών είναι συγκεκριμένες και επιμένουν να πουλάνε το ίδιο και το ίδιο στον τηλεθεατή ο οποίος αναγκάζεται να ‘αγοράζει’ εξακολουθητικά το συγκεκριμένο μπαγιάτικο προϊόν- ενώ καλό θα ήταν να αλλάξουν θεματολογία ώστε να μπορέσουν να μπουν μέσα σε αυτές τις παραγωγές άτομα με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Δε μπορώ να φανταστώ εύκολα μια γυναίκα που δεν επενδύει στις ψεύτικες βλεφαρίδες και στο πότε ο Ερμής είναι ανάδρομος να θέλει να γίνει μέρος ενός συγκεκριμένου συστήματος. Επομένως το ίδιο το σύστημα αναπαράγει τα ίδια και τα ίδια ετεροχρονισμένα πρότυπα με τις νέες γυναίκες που έχουν διαφορετική οπτική να μην μπορούν να ενσωματωθούν σε κάτι τόσο παρωχημένο. Αλλιώς έχουμε επανάσταση. Κι ευτυχώς. Η Δανάη Μπάρκα απέχει έτη φωτός από το bimbo look και κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Προφανώς και υπάρχουν κι άλλες σαν εκείνη, αρκεί να βρουν τη θέση τους στον καναπέ.
Ο κόσμος αλλάζει και η Ελλάδα ακόμα χαρίζει ηλεκτρικές σκούπες σε μία υπερτυχερή
Βρισκόμαστε στο 2021 που ο σεξισμός, η πατριαρχία και τα στερεότυπα κλυδωνίζονται παγκοσμίως και η ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα κάνει ελάχιστη δουλειά για να προσεγγίσει όλη αυτή τη μεγάλη και σημαντική αλλαγή που έρχεται. Κάπου κάπου σε αυτές τις ανάλαφρες εκπομπές γίνονται κάποια αξιόλογα βήματα και αποκαλύπτονται μερικά πράγματα που βοηθούν στη σύγχρονη τάση που θέλει την κοινωνική αλήθεια να είναι πιο σημαντική από το κουτσομπολιό της προσωπικής ζωής ενός celebrity, όμως ακόμα αυτό αποτελεί εξαίρεση.
Οι τρεις προηγούμενες δεκαετίες ανήκουν στο παρελθόν και ναι κάποτε γυμνάστριες έκαναν ασκήσεις στις δέκα η ώρα το πρωί για να τις παρακολουθούν οι νοικοκυρές καθώς καθάριζαν τα φασολάκια, όμως το σήμερα θέλει πολλά περισσότερα από αυτό σε ένα Μέσο όπως η τηλεόραση που έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει την πλειοψηφία του κόσμου. Η ισότητα των φύλων, οι φιλανθρωπικές δράσεις, ο αξιακός κώδικας στην εργασία, το μεταναστευτικό, οι κοινωνικές ανισότητες, η αναζήτηση της αλήθειας, ο διάλογος με καλεσμένους που έχουν επαναστατικές ιδέες, είναι μόνο λίγα από τα θέματα με τα οποία μπορεί να καταπιαστεί η γυναίκα του σήμερα και έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, ενώ δεν αφαιρούν τίποτε απολύτως από τη θηλυκότητα μιας σύγχρονης γυναίκας που μπορεί παράλληλα να είναι και σέξι και όμορφη και με πολύ έντονο κραγιόν και με καλλίγραμμα πόδια.
Βαρέθηκα να βλέπω ρέπλικες της Ελένης Μενεγάκη στην τηλεόραση ενώ αντιθέτως η ίδια δεν με κούρασε ποτέ διότι ήταν αυθεντική.
Μέσα σε όλη αυτή την αβάσταχτη ελαφρότητα που της καταλόγιζαν έκανε και κινήσεις που επικροτώ όπως ότι ήταν το πρόσωπο μεγάλης καμπάνιας εταιρίας καλλυντικών για την εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού. Ναι, παρόλο που η εποχή της δεν το υπαγόρευε, έκανε κινήσεις.
Κι όταν πια αποχώρησε οικειοθελώς την παραδέχτηκα ακόμα περισσότερο. Είναι μια γυναίκα που μεσουράνησε σε μια εποχή που ο Έλληνας νόμιζε ότι δεν είχε προβλήματα. Είχε όμως, και αυτά διογκώνονταν μέχρι να γίνουν όπως είναι σήμερα που δε μπορεί κανείς να προσποιηθεί ότι δεν υπάρχουν.
Δεν χρειαζόμαστε προσωπικότητες που να συμπεριφέρονται σαν να μην τα βλέπουν. Χρειαζόμαστε γυναίκες που θα τα αντιμετωπίσουν και θα προσπαθήσουν να τα λύσουν. Έστω κι αν το κάνουν φορώντας τρέσα και έχοντας contouring. Με γεια τους με χαρά τους.