«Η Jacinda Ardern παραιτείται: Μπορούν οι γυναίκες να έχουν τα πάντα;». Ο τίτλος του παγκοσμίου δικτύου ειδήσεων BBC, που αναφερόταν στην παραίτηση της απερχόμενης Πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, κάποιες ώρες αργότερα αντικαταστάθηκε.

Εκπρόσωπος του Μέσου, υπό το φως σφοδρών αντιδράσεων που -δικαιολογημένα- προκλήθηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ο αρχικός τίτλος δεν ήταν κατάλληλος». Κάπως έτσι, η παραίτηση μιας εκ των νεότερων ηλικιακά επικεφαλής κράτους, μετατράπηκε από μια κοινωνικοπολιτική είδηση με σημαντικές διαστάσεις, σε συζήτηση με έμφυλους όρους.

Τι ακριβώς συνέβη;

Την περασμένη Πέμπτη η Jacinda Ardern ανακοίνωσε, για κάποιους αναπάντεχα και για άλλους όχι και τόσο- την παραίτησή της. Έπειτα από πέντε και κάτι έτη θητείας, κι έχοντας αναλάβει καθήκοντα από τα 37 της μόλις χρόνια, η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε πως «απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη 4 χρόνια», αποδίδοντας την απόφασή της στην κόπωση κι ευχαριστώντας παράλληλα τον σύντροφο και την κόρη της που κατά την ίδια «θυσίασαν τα περισσότερα από όλους».

Έως τις 7 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει εγκαταλείψει το αξίωμα, οκτώ ακριβώς μήνες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη χώρα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jacinda Ardern (@jacindaardern)

«Μπορούν οι γυναίκες να έχουν τα πάντα;»

Η αχρείαστη ίσως απάντηση σε έναν αχρείαστο έως και «σεξιστικό», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, τίτλο θα μπορούσε να είναι: «Οι γυναίκες μπορούν να έχουν τα πάντα, εφόσον το επιθυμούν κι έχουν τα προσόντα να τα έχουν. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε άλλον. Οι γυναίκες όμως πρέπει να έχουν το δικαίωμα και την ελευθερία να μη θέλουν τα πάντα». Κι αυτό το δικαίωμα να είναι σεβαστό και όχι αντικείμενο «καλοπροαίρετης» ή κακοπροαίρετης κριτικής.

Η δυσκολία της σύγχρονης γυναίκας να διεκδικήσει και να κατακτήσει ένα υψηλόβαθμο αξίωμα ή θέση και η κριτική που δέχεται μια άλλη γυναίκα που επιλέγει συνειδητά κι ελεύθερα μια μη επαγγελματική κατεύθυνση είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κι ενώ τα στερεότυπα θα έπρεπε να αποδυναμώνονται εν έτει 2023, εμπλουτίζονται.

Τι κοινό έχει το «δεν είσαι αρκετή, γιατί είσαι γυναίκα» με το «γίνε δυναμική, “bossy” και κατάκτησε τον κόσμο»; Βάση. Έχουν κοινή βάση: το καλούπι. Που αλλάζει μορφή και δεν αφήνει χώρο σε κάθε άτομο, οποιουδήποτε φύλου πόσο μάλλον του γυναικείου, να επιλέξει ελεύθερα τον δρόμο που το ευχαριστεί και, κυρίως, λειτουργεί για το μοντέλο ζωής που του ταιριάζει. Χωρίς καταπίεση και σχολιασμό.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jacinda Ardern (@jacindaardern)

Ήταν αυτό το θέμα που έπρεπε να τεθεί στο επίκεντρο;

Η Jacinda Ardern κατά την ανακοίνωση της παραίτησής της αναφέρθηκε εκτεταμένα στον κύριο λόγο που την προκάλεσε, την κόπωση. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά, και ξέρω πως δεν έχω πλέον αρκετή ενέργεια για να την ανταποδώσω. Είναι τόσο απλό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρότι αρκετοί απέδωσαν αυτή την ανακοίνωση στη φθίνουσα πορεία της δημοτικότητάς της, αλλά και τις απειλές που δέχθηκε κατά καιρούς από πολέμιούς της, η βιωσιμότητα του μοντέλου ηγεσίας που επικρατεί σήμερα, και εξωθεί στα άκρα όσους/ες επιλέξουν τον πολιτικό στίβο, θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο θέμα σχολιασμού μετά την ευρεία κυκλοφορία της είδησης.

Αντί αυτού, το ενδιαφέρον στράφηκε πρώτα και κυρίαρχα στο τρίπτυχο γυναίκα-οικογένεια-εργασία. Όλα αυτά στο σήμερα. Και σε μια παραίτηση που ακολούθησε αντίστοιχες αντρών πολιτικών, χωρίς, ωστόσο, να εκφραστούν αντίστοιχες ερμηνείες και «προβληματισμοί».

Κάτι που αποδεικνύει πως όσο δύσκολο είναι να εκριζώσει κανείς τα στερεότυπα, άλλο τόσο δύσκολο είναι και να αποδυναμώσει εγκαίρως εκείνα που έρχονται για να τα αντικαταστήσουν.

*Με πληροφορίες από BBC, The Guardian και euronews.