Τα φυτά ανεξάρτητα από το αν είναι εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου προσβάλλονται αρκετά συχνά από κάποιου είδους παράσιτα ή ακόμα και ασθένειες.
Τα παράσιτα αυτά τείνουν να τρώνε τα φύλλα ή τις ρίζες των φυτών και πολλές φορές μπορεί να μη γίνει αντιληπτή η ζημιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καταπολεμηθεί εξαρχής και όταν πια φανεί η φθορά του φυτού να μην μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί.
Και καθώς τα παράσιτα που προσβάλλουν τα φυτά, μπορούν να διαφέρουν από εποχή σε εποχή είναι χρήσιμο να γνωρίζεις, ποια είναι εκείνα που ευδοκιμούν τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ώστε να τα αντιμετωπίσεις έγκαιρα.
Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι ένας ”καθαρισμός” των φυτών μετά από κάθε σεζόν.
Όπως αναφέρει η γεωπόνος-plant doctor Rebecca Sears:
«Αφαίρεσε παλιά φυτά και τυχόν ζιζάνια, έτσι ώστε τα ζωύφια να μην έχουν ένα μέρος να κρυφτούν και να ζεσταθούν. Αυτό θα εκθέσει επίσης το χώμα σε πουλιά που είναι πολύτιμοι βοηθοί αφού τρώνε αυγά και προνύμφες εντόμων και παρασίτων».
Εξηγεί μάλιστα ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσεις τα φυτά σου υγιή καθώς αυτά τα παράσιτα μπορούν να τα καταπονήσουν ή ακόμα και να τα σκοτώσουν.
Αν εντοπίσεις νωρίς τα παράσιτα, μπορεί να τα αντιμετωπίσεις άμεσα.
«Αν κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά με ένα φύλλο, μάλλον όντως δεν πάει», προσθέτει η Rebecca Sears.
«Η ζημιά από ακάρεα μοιάζει σαν κάποιος να πήρε μια βελόνα και να έκανε γκρι/λευκές, μερικές φορές ημιδιαφανείς κουκκίδες στο φυτό.» Τονίζει όμως πως οι κηλίδες που μαυρίζουν τα φύλλα προκαλούνται από βακτήρια ή μύκητες και όχι από παράσιτα.
Συνολικά, η φροντίδα για την υγεία των φυτών σου μοιάζει πολύ με την προσέγγιση που θα είχες για τη δική σου υγεία. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος.
Το φθινόπωρο, είναι η ιδανική εποχή για να πάρεις τα μέτρα σου προκειμένου να προστατεύσεις τα φυτά από τα παράσιτα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να τα ταλαιπωρήσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Κοινώς βάλε σε ‘’καραντίνα’’ κάθε φυτό που φέρνεις στο σπίτι. Είτε είναι αγορασμένο, είτε από το μπαλκόνι σου. Κάνε θεραπεία με ένα φυτοφάρμακο της επιλογής σου τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.