Παρορμητικό shopping, υπερκαταναλωτισμός και εθισμός.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πώς συνδέονται αυτά τα τρία πράγματα και πόσο σοβαρό είναι;
Ακόμα κι αν έχεις, τελικά καταλήγεις στο ότι αποκλείεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο και ότι είναι απλά υπερβολές κάποιων, για να σε αποτρέψουν από το να ψωνίζεις.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, να σε ενημερώσουμε ότι κάνεις λάθος. Ο υπερκαταναλωτισμός σε τακτική βάση είναι σημάδι, ότι κάτι δεν πάει καλά. Και ναι, το παρορμητικό και υπερβολικό shopping, μπορεί να σου προκαλέσει εθισμό και να σε οδηγήσει στη χρεοκοπία.
Πραγματικά, είναι πολύ εύκολο, να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί το shopping θεωρείται κάτι ακίνδυνο και δεν το λαμβάνουμε υπόψη, παρά μόνο όταν είναι ήδη αργά.
Ποιος όμως, μπορεί να φανταστεί ότι, ένα υπέροχο ζευγάρι παπούτσια, μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή;
Κι όμως μπορεί.
Τα σημάδια.
Το shopping δεν είναι μόνο μια ανάγκη, αλλά έχει εξελιχθεί πλέον και σε μια ευχάριστη συνήθεια.
Σκέψου μόνο, πόσες φορές έχεις βγει για να αγοράσεις κάτι, που είναι απαραίτητο κι έχεις αγοράσει και κάτι άλλο. Ή ακόμα χειρότερα, σκέψου πόσες φορές δεν αγόρασες αυτό, για το οποίο βγήκες για ψώνια, αλλά κατέληξες να πάρεις κάτι τελείως άσχετο.
Σκέψου ακόμα, πόσες φορές έχεις αγοράσει κάτι, που πολύ πιθανόν δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Κι επίσης σκέψου, πόσες από αυτές ψώνισες, γιατί δεν είχες καλή διάθεση, γιατί είχες άσχημη μέρα ή γιατί τσακώθηκες με τ@ σύντροφό σου. Ή πολύ απλά το αγόρασες γιατί ήταν σε έκπτωση και ήταν συμφέρουσα αγορά.
Τώρα, αναλογίσου όλες αυτές τις στιγμές και πήγαινε στο μετά. Πόσες ώρες αλήθεια, κράτησε αυτή η στιγμή ευχαρίστησης και πραγματικής ευτυχίας;
Αυτά και άλλα πολλά, είναι σημάδια ότι μπορεί να έχει αρχίσεις να εθίζεσαι σε ένα υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής. Αν βέβαια, διαπιστώσεις ότι τα χρέη σου είναι πολλά, οι κάρτες σου έχουν φτάσει στο κόκκινο κι εσύ συνεχίζεις να ψωνίζεις με αμείωτο βαθμό, χωρίς να σκέφτεσαι, αν θα έχεις ρεύμα την επόμενη μέρα, τότε ναι, είσαι εθισμέν@ για τα καλά και χρειάζεσαι βοήθεια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μέσα στο μυαλό ενός shopping addict.
Τι είναι λοιπόν αυτό που σκέφτεσαι και νιώθεις όταν ψωνίζεις;
Είναι μια χαρά, μια ικανοποίηση, μια πληρότητα. Είναι σαν να σβήνεις τη δίψα σου και να ικανοποιείς την πείνα σου. Πρόκειται, δηλαδή για μια ακατανίκητη ανάγκη, σχεδόν σωματική κι εξίσου έντονη, με την βασική σου επιβίωση.
Είναι μια εξάρτηση κι εσύ έχεις εθιστεί σε αυτή, χωρίς να το έχεις καταλάβει καν.
Σύμφωνα με τη Cheryl Pinto, συγγραφέα, οικονομική σύμβουλο και πρόεδρο της Wealth Works Solutions, υπάρχουν δύο τύποι shopping. Είναι το shopping, που βασίζεται στην ανάγκη και το shopping, που βασίζεται στο συναίσθημα.
Ο πρώτος τύπος αφορά στο άτομο που είναι ειλικρινές και έχει επίγνωση της κατάστασης. Ψωνίζει ως θεραπεία , ως λύση για τα προβλήματά του.
Ο δεύτερος τύπος αφορά σε άτομα, που δεν έχουν αίσθηση της κατάστασής τους. Δεν έχουν επίγνωση δηλαδή, ότι χρησιμοποιούν τα ψώνια για να αισθάνονται καλύτερα. Γιατί, αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Όταν ψωνίζεις, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει μια χημική ουσία τη ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι υπεύθυνη για αυτή την αίσθηση απόλαυσης κι ευχαρίστησης, που νιώθει κανείς όταν παίρνει ναρκωτικά ή κάνει σεξ ή τζογάρει.
Αυτό ακριβώς, το “ανεβαστικό” αίσθημα, είναι και ο λόγος εξάρτησής σου από το shopping. Γιατί χρησιμοποιείς το shopping ως υποκατάστατο, για να κρύψεις τα προβλήματά σου και να αποφύγει να τα αντιμετωπίσεις.
Πώς να σταματήσεις το παρορμητικό shopping.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι έχεις εθιστεί.
Το δεύτερο βήμα είναι, να αναγνωρίσεις γιατί έχεις εθιστεί. Τι είναι αυτό, που σου συμβαίνει και σου προκαλεί την ανάγκη να ψωνίζεις.
Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αρκεί να μείνεις συνεπής στη δέσμευσή σου, να μην ψωνίσεις άσκοπα.
Απέφυγε στην αρχή τις πολλές βόλτες σε εμπορικά καταστήματα και μαγαζιά. Επίσης, απέφυγε να σερφάρεις σε ιστοσελίδες και προς Θεού, κρύψε την κάρτα σου. Διέγραψε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σελίδες με ρούχα και γενικά, με “πειρασμούς”.
Τις φορές που δεν μπορείς να διαχειριστείς την αγοραστική σου μανία, πήγαινε μακρινούς περιπάτους -μακριά από την αγορά-, στη φύση ή εκτονώσου σε ένα γυμναστήριο.
Στην περίπτωση που όντως χρειάζεσαι κάτι, σιγουρέψου, ότι πρόκειται για κάτι που χρειάζεσαι κι όχι κάτι, που απλά θες. Ακολούθησε τον κανόνα των εφτά ημερών, σύμφωνα με τον οποίο, πριν πάρεις κάτι περιμένεις εφτά μέρες, για να σιγουρευτείς ότι, πραγματικά πρέπει να το αγοράσεις.
Και τέλος, θυμήσου ότι τα χρήματα είναι για να τα ξοδεύουμε για εμάς, για πράγματα που έχουν πραγματικά αξία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.