Ίσως να έχεις ακούσει τον όρο passive aggressive. Ίσως και να έχει τύχει να είσαι αποδέκτης μίας τέτοιας συμπεριφοράς. Η παθητική επιθετική συμπεριφορά είναι μία από τις απογοητευτικές συμπεριφορές που μπορεί να αντιμετωπίσεις σε μία σχέση, οποιουδήποτε είδους.

Οι άνθρωποι με passive aggressive συμπεριφορές ενεργούν παθητικά αλλά είναι συγκαλυμμένα επιθετικοί. Η συμπεριφορά τους, είναι βασισμένη στο να δείχνουν ευχάριστοι λεκτικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Είναι μία συγκαλυμμένη περίτεχνα λεκτική κακοποίηση την οποία δεν μπορείς εύκολα να αντιληφθείς. Μάλιστα ο θυμός και η απογοήτευση τους θα μεταφερθεί κάθε φορά σε σένα, και θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπαίτιος του θυμού τους.

Η αλήθεια είναι όμως πως αν είσαι αποδέκτης τέτοιας passive aggressive είναι συχνά δύσκολο να βρεις τα σωστά λόγια για να το διαχειριστείς και να το αντιμετωπίσεις. Ακριβώς γι αυτό το λόγο υπάρχουν κάποιες πασπαρτού απαντήσεις για να ξεκινήσει ένας διάλογος.

«Ακούω αυτό που λες και ζητώ συγγνώμη αν οι πράξεις μου σε έκαναν να νιώσεις έτσι. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Μπορούμε ίσως να μιλήσουμε για το πώς αυτό μπορεί να ήταν ένα λάθος στην επικοινωνία; »

Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις ότι έχετε κάνει κάτι λάθος ή δεν ξέρεις καν γιατί ο άλλος νιώθει έτσι είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά του. Το να ζητάς να συζητήσεις για μια εσφαλμένη επικοινωνία θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει κάθε σύγχυση, μέχρι να αποκλιμακωθεί η ένταση

«Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε για το τι συμβαίνει».

Η αγνόηση του ζητήματος δεν θα το εξαφανίσει και μερικοί άνθρωποι χρειάζονται ενθάρρυνση από άλλους για να τους βοηθήσουν να ανοιχτούν. Κάνε το πρώτο βήμα ακόμα κι αν σου είναι δύσκολο.

«Εξήγησέ μου αυτό που λες».

Είναι ένας τρόπος για να βάλεις τον άλλο στη διαδικασία να αντιληφθεί ο ίδιος αυτό που σου έχει πει και ενδεχομένως να κατανοήσει και το πόσο λάθος είναι ο τρόπος του.

«Νομίζω ότι κάτι παρεξήγησα. Μπορείς να μου εξηγήσεις;»

Η απάντηση αυτή είναι ένας ακόμα τρόπος για να αποσαφηνιστεί τι πραγματικά συμβαίνει στο κεφάλι κάποιου. Αν κάποιος επικοινωνεί έμμεσα τον θυμό του, προτιμώντας να μην μιλήσει από το να εξηγήσει, η απάντηση αυτή του δίνει ένα πάτημα να συζητήσει κι εσύ ενημερώνεις την άλλη πλευρά πως δεν μπορεί να λυθεί κάτι αν δεν κατανοήσεις το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάς πως η παθητική επιθετικότητα είναι ένας καταστροφικός τρόπος επικοινωνίας, που εντάσσεται στις κακοποιητικές συμπεριφορές. Δεν πρέπει ποτέ λοιπόν να βάλεις τον εαυτό σου σε μία διαδικασία ενοχής αν είσαι αποδέκτης τέτοιας συμπεριφοράς. Μπορείς απλά να βάλεις το λιθαράκι σου για να λάβει ο άλλος άνθρωπος τη βοήθεια που χρειάζεται, από ειδικό.