Στη πατατοσαλάτα μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις άνηθο ή σχοινόπρασο αντί για μαϊντανό ή και συνδυασμό των τριών. Επίσης ρύθμισε την ποσότητα της ξινής κρέμας και της μουστάρδας στη δική σου προτίμηση καθώς ορισμένες μουστάρδες είναι πιο έντονες από άλλες και μπορεί να χρειαστείς περισσότερη ή λιγότερη κρέμα. Για να κάνεις τη σάλτσα περισσότερο ρευστή μπορείς να προσθέσεις λίγο χυμό λεμονιού ή νερό.
Τι θα χρειαστείς:
750 γρ πατάτες
περίπου 100 γρ (1/2 φλιτζάνι) ξινή κρέμα
1 1/2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
1/2 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού
αλάτι
1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Σέρβιρε με: βραστά αυγά, πασπαλισμένα με μαύρο πιπέρι
Πώς να το φτιάξεις:
Βάλε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, κάλυψε με νερό κι ένα καπάκι και βράσε σε υψηλή φωτιά. Μείωσε τη θερμότητα σε μέτρια-υψηλή και μαγείρεψε για 30 λεπτά ή έως ότου οι πατάτες μαλακώσουν. Εντωμεταξύ, βάλε σε ένα μικρό μπολ τη ξινή κρέμα, τη μουστάρδα και το ξύδι. Ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν καλά, πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι και δοκίμασε για να ελέγξεις αν χρειάζεται κι άλλη κρέμα ή ξύδι (ή χυμό λεμονιού). Άφησέ το στην άκρη. Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες, ξέπλυνέ τις με κρύο νερό και στη κόψε τις σε μικρά κομμάτια. Βάλε τις πατάτες σε ένα μπολ, μαζί με το μείγμα της κρέμας. Ανακάτεψε μέχρι να καλυφθούν καλά οι πατάτες και δοκίμασε να χρειάζονται περισσότερο αλάτι. Πασπάλισε με μαϊντανό και σέρβιρε.
Η σαλάτα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1-2 ημέρες.
Για τα αυγά: Βάλε τα αυγά σε μια μικρή κατσαρόλα και κάλυψέ τα με νερό. Βράσε σε υψηλή θερμοκρασία για 4 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε τα αυγά με κρύο νερό και ξεφλούδισε. Αν θες σφιχτά αυγά, άφησέ τα για 8-10 λεπτά (ή περισσότερο).