Σε μια διαφωνία χρειάζονται τουλάχιστον δύο. Είναι εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους, όμως είναι σημαντικό να κοιτάξουμε μέσα μας και να βρούμε πιθανές δικές μας συμπεριφορές που μπορεί να συμβάλλον σε μια κακή ή αναποτελεσματική επικοινωνία.
Εάν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να μην εκφράζει πώς νιώθει με σκοπό να αποφύγει μια σύγκρουση ή αν ακόμη πιστεύεις ότι δεν θυμώνεις ποτέ και είναι οι άλλοι που προκαλούν τη ρήξη, τότε ίσως αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι συμπεριφέρεσαι με παθητικής επιθετικότητα.
Πέντε ενδείξεις που μαρτυρούν αυτή τη συμπεριφορά:
Θεωρείς ότι δεν θυμώνεις και δεν έρχεσαι σε ρήξη με τους άλλους
Ο θυμός είναι ανθρώπινο συναίσθημα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη το έχει νιώσει. Εάν, λοιπόν, πιστεύεις ότι δεν θυμώνεις ποτέ, ίσως να είναι μια καλή πρώτη ένδειξη παθητικής επιθετικότητας. Εάν δεν μπορείς να ανακαλέσεις μια στιγμή που αισθάνθηκες θυμό ή ήρθες σε αντιπαράθεση με κάποιον, τότε ίσως τα αρνητικά σου συναισθήματα εκφράζονται μέσω μιας άλλης οδού. Και είναι βέβαιο ότι ο αποδέκτης τα εισπράττει με κάποια μορφή.
Οι άλλοι επισημαίνουν ότι δεν εκφράζεις τα συναισθήματά σου
Με τον ίδιο τρόπο που εσύ εντοπίζεις στοιχεία προβληματικής συμπεριφοράς στους άλλους, έτσι μπορούν και εκείνοι να τα εντοπίσουν στη δική σου συμπεριφορά. Μάθε να ακούς τους γύρω σου και παρατήρησε τα σχόλια που σου κάνουν. Εάν, για παράδειγμα, σου επισημάνουν ότι δείχνεις αναστάτωση, ενώ εσύ πιστεύεις ότι είσαι εντάξει, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσεις.
Λες πράγματα που δεν εννοείς
Ένα από τα πιο διαφανή σημάδια παθητικής επιθετικότητας είναι να «πιάσεις» τον εαυτό σου να λέει πράγματα που δεν εννοεί ή να συμφωνεί σε σχέδια που δεν επιθυμεί, απλώς και μόνο για να αποφύγει μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Την επόμενη φορά που θα κληθείς να εκφράσεις την άποψή σου, παρατήρησε εάν αυτό που λες συμφωνεί με το πώς νιώθεις. Εάν όχι, τότε ξέρεις ότι υπάρχει πρόβλημα.
Χρησιμοποιείς σαρκασμό σε μια διαφωνία
Εάν ο σαρκασμός σου δεν εμφανίζεται σε μια ευχάριστη, ανάλαφρη στιγμή ως μέθοδος χιούμορ, αλλά αντίθετα είναι έντονος τις στιγμές που βρίσκεσαι σε ένταση και εκδηλώνεται με τη μορφή ειρωνείας, τότε αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι παθητικής επιθετικότητας και κάτι για το οποίο πρέπει να δουλέψεις στη συμπεριφορά σου, ώστε να αλλάξει.
Περιμένεις από τους άλλους να καταλάβουν τι νιώθεις χωρίς να το εκφράσεις
Νιώθεις ότι οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν και απογοητεύεσαι. Όμως, στην πραγματικότητα δεν έχεις κάνει καμία προσπάθεια να τους εξηγήσεις τα συναισθήματά σου και απλώς απαιτείς από εκείνους να «διαβάσουν» μόνοι τους τα σημάδια. Δεν νομίζεις πως αυτό είναι υπερβολικό; Προσπάθησε να εξασκηθείς στο να εκφράζεις πιο ανοιχτά όσα νιώθεις και θα διαπιστώσεις ότι αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την επικοινωνία σου με τους άλλους.
Πώς θα «δαμάσεις» την παθητική επιθετικότητα στη συμπεριφορά σου
Για να είσαι σε θέση να εκφράζεις αποτελεσματικότερα τα συναισθήματα θυμού ή αναστάτωσης, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις και να αποδεχθείς ότι τα έχεις. «Το καλύτερο αντίδοτο στην παθητική επιθετικότητα είναι να αγκαλιάσουμε την αλήθεια μας», λέει ο Peter Schmitt, αναπληρωτής κλινικός διευθυντής στο Kip Therapy, μιλώντας στο wellandgood.com.
Για να το καταφέρεις αυτό, αφιέρωσε καθημερινά λίγο χρόνο ελέγχοντας και προσδιορίζοντας πώς νιώθεις. Κατάγραψε τα συναισθήματά σου εάν κρίνεις ότι αυτό θα βοηθήσει. Στη συνέχεια, εξασκήσου στο να νιώθεις άνετα με τα συναισθήματα που έχεις, θυμίζοντας στον εαυτό σου ότι όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα και φυσιολογικά.
Βρες τρόπους να τα εκφράζεις στους άλλους, μέσω μιας συμπεριφοράς που δείχνει σεβασμό τόσο στον άλλο, όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό.
Αγκαλιάζοντας τα αρνητικά σου συναισθήματα και μαθαίνοντας πώς να τα εκφράζεις θα παρατηρήσεις ότι η επικοινωνία σου με τους άλλους θα βελτιωθεί, αποφέροντας πιο ικανοποιητικούς καρπούς για όλους.