Το να σου πει κάποιος ένα μικρό ψέμα κάποια φορά ίσως να μην είναι και μεγάλο ζήτημα, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που είναι παθολογικοί ψεύτες και το κάνουν σε μόνιμη βάση.
Αυτά τα άτομα έχουν την τάση να λένε ψέματα συνεχώς και πολλές φορές χωρίς απολύτως κανέναν λόγο. Αυτή είναι μία χρόνια κλινική κατάσταση η οποία -σύμφωνα με έρευνες– φαίνεται να συμβαίνει διότι οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των άλλων. Για αυτό τον λόγο πολλές φορές παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύμα σε παρατραβηγμένα συμβάντα που δύσκολα γίνονται πιστευτά.
Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αισθάνεται πως κάποιος σου λέει τόσα ψέματα σε σημείο που σε κοροϊδεύει, σε αυτό το άρθρο θα βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να καταλάβεις τι συμβαίνει στα αλήθεια.
Θα πρέπει να δώσεις προσοχή στη γενικότερη συμπεριφορά του αλλά και σε συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν ότι ψεύδεται.
Σημάδια στρες
Συνήθως οι παθολογικοί ψεύτες μιλάνε πολύ φυσικά διότι τα ψέματα είναι η δεύτερη φύση τους. Παρ’ όλα αυτά, θα παρατηρήσεις ότι στρεσάρονται ειδικά αν τους κάνεις περισσότερες ερωτήσεις. Το τρίψιμο χεριών, το αμήχανο χαμόγελο ή η καθυστέρηση των απαντήσεων, είναι δείγματα στρες που υποδηλώνουν ότι μάλλον δεν σου λένε την αλήθεια.
Η οπτική επαφή
Παρότι υπάρχει η φήμη ότι οι ψεύτες δεν κοιτούν στα μάτια τον συνομιλητή τους, εδώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όταν ένας άνθρωπος έχει παθολογικό θέμα χρησιμοποιεί πολύ έντονη οπτική επαφή προκειμένου να γίνει όσο πιο πιστικός γίνεται.
Ωστόσο, θα παρατηρήσεις πως οι κόρες των ματιών έχουν διασταλεί και ενδεχομένως να αργούν να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια στις γνωστικές διαδικασίες, όπως είναι το ψέμα.
Ο τόνος της φωνής
Όταν οι παθολογικοί ψεύτες στρεσάρονται -δείγμα ψεύδους- η φωνή τους γίνεται πιο δυνατή. Υποσυνείδητα αυτό συμβαίνει διότι θέλουν να επιβάλουν τα όσα λένε προκειμένου να μην υπάρχει περιθώριο αμφιβολιών. Επιπλέον, επειδή τα επίπεδα αδρεναλίνης ανεβαίνουν, το στόμα στεγνώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να γλείφουν ή να δαγκώνουν μηχανικά τα χείλη τους, ή ακόμα να πίνουν πολύ νερό.