Εάν σκέφτεσαι να συγκατοικήσεις και αισθάνεσαι πως αυτό είναι ένα δύσκολο βήμα για να κάνεις, υπάρχουν πέντε πράγματα τα οποία θα χρειαστεί να εξετάσεις, πριν προβείς σε μια διαφορετική καθημερινότητα με τον σύντροφο σου.
Πώς πληρώνουμε;
Εάν σκέφτεστε το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης καλό θα ήταν πρωτίστως να υπάρχει και από τους δυο σας η επιθυμία για ένα κοινό ταμείο. Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μοιράζονται τα έξοδα τους ενώ κάποια άλλα επιλέγουν ο ένας να πληρώνει το νοίκι του σπιτιού και ο άλλος τα υπόλοιπα έξοδα. Υπάρχουν επίσης ζευγάρια που ενώ επιλέγουν να διατηρούν ένα κοινό budget, δεν παύουν παράλληλα σε προσωπικό επίπεδο να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Ένας τέτοιος τρόπος ζωής είναι εξίσου λειτουργικός, βασισμένος όμως πάντα στις ανάγκες του κοινού βίου. Ότι και αν έχετε αποφασίσει ή πρόκειται να αποφασίσετε, σημασία έχει να γίνεται από την αρχή ξεκάθαροι σε αυτό το ζήτημα. Γιατί όπως λέει και ο λαός, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ακριβώς το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις σχέσεις!
Πώς μοιράζουμε τις δουλειές;
Ίσως να ακούγεται ξεπερασμένο, δεν παύει όμως να είναι αναγκαίο το να μπορείτε να μοιράζεστε τις δουλειές του σπιτιού. Μάλιστα σε βάθος χρόνου, η ιστορία έχει δείξει πως πολλές σχέσεις δεν άντεξαν επειδή δεν κατάφεραν να συνυπάρξουν στα καθήκοντα που απαιτεί ένα σπίτι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση εκείνη όπου και τα δύο μέλη της σχέσης εργάζονται και αναγκάζονται να λείπουν από το σπίτι για ώρες. Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας και εδώ. Ίσως ο ένας να επιλέγει να κάνει τις αγορές στο super market, και έτσι το δεύτερο μέλος θα χρειαστεί να μαγειρεύει ή το αντίθετο και ούτω καθεξής. Ότι και αν επιλέξετε, αυτό που έχει σημασία είναι να νιώθετε ίση, λειτουργικοί και προπάντων ευτυχισμένοι.
Να ζει κανείς ή να συζεί;
Για όσο μένατε ή μένετε ακόμη μόνοι είναι πολύ λογικό κάποιες φορές να βγαίνετε στις εξόδους σας και χωριστά. Τι ισχύει όμως στην περίπτωση της συγκατοίκησης; Αρχικά δεν υπάρχει ένας απαρέγκλιτος κανόνας στον οποίο θα πρέπει να ανταποκριθείτε χωρίς την θέληση σας. Και ενώ τα όρια της σχέσης θα τα οριοθετείσετε αποκλειστικά εσείς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν συγκρούσεις στον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρετε να συνδυάσετε τον τρόπο διασκέδασης σας. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα εδώ, καλό θα ήταν να συζητήσετε τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Όπως θα κάνατε εάν βρισκόσασταν και εκτός συγκατοίκησης.
Ποιο είναι το όριο με τις οικογενειακές επισκέψεις;
Πόσο κοντά βρίσκονται οι οικογένειες σας; Με πόση ευκολία θα μπορούν να σας επισκέπτονται όποτε εκείνοι το θέλουν; Να ξέρεις πως η παροιμία «τα εν οίκω μη εν δήμω» δεν βγήκε καθόλου τυχαία, γιατί μπορεί οι γονείς να μην είναι ένας ολόκληρος δήμος, θα πρέπει όμως να τηρούνται κάποια όρια πριν αναγκαστείτε ως ζευγάρι να ‘απαγορεύσετε’ τις ξαφνικές καθημερινές επισκέψεις. Το να λείπουμε και αντίστοιχα να μας λείπει πολλές φορές η οικογένεια μας είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε στο μεσοδιάστημα πριν φτάσουμε στο σημείο να λείψουμε ο ένας στον άλλο και προπάντων τι κάνουμε για να προστατέψουμε με τον πιο υγιή τρόπο τον προσωπικό μας χώρο και χρόνο!
Τι περιμένουμε από αυτό το βήμα;
Αν ρίξεις τριγύρω σου μια γρήγορη ματιά θα διαπιστώσεις πως οι περισσότερες σχέσεις αντί να κρατάνε και να αντέχουν στον χρόνο, τελικά διαλύονται. Ίσως να φταίει η εποχή μας, οι γρήγοροι ρυθμοί και τα χιλιάδες ερεθίσματα για κάτι άλλο ‘καλύτερο’ από αυτό που στο εδώ και τώρα βιώνουμε. Τι ρόλο παίζουν όμως σε αυτό οι προσδοκίες μας; Καταλυτικό και ελπίζω να συμφωνείς μαζί μου, καθώς οι σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται σε αμοιβαία ειλικρίνεια και μάλιστα από την αρχή!
Και ενώ οι προσδοκίες κάθε ανθρώπου είναι ένα μεγάλο και σχετικά δύσκολο ως προς την ανάγνωση του κεφάλαιο, αν δεν ανοιχτεί και δεν διαβαστεί ανοιχτά τότε δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ποτέ οι βάσεις μιας ευτυχισμένης σχέσης. Μιας σχέσης που θα βαδίζει παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση και όχι αντίθετα. Και αν δεν το επιδιώξετε και οι δυο αυτό, τότε το βήμα της συγκατοίκησης πιο πολύ θα μοιάζει με δοκιμή παρά με επιθυμία.
Πόσο πολύ θέλετε να προσπαθήσετε και οι δυο για να πετύχει η συγκατοίκηση σας;
Αυτό είναι που θα πρέπει να σας απασχολήσει σε πρώτη φάση και μόνο. Γιατί εμπόδια αναπόφευκτα θα προκύψουν, αν βρίσκεσαι όμως σε σχέση με τον ‘κατάλληλο’ άνθρωπο τότε κανένα εμπόδιο δεν θα καταφέρει να υπερβεί την επιθυμία του να μπορείτε να απολαμβάνετε ο ένας την διαρκή παρουσία του άλλου! Αν λοιπόν έχετε πάρει την απόφαση να μείνετε μαζί και η αγάπη σας είναι η βασικότερη αιτία για αυτό, τότε με το καλό!
Η συγκατοίκηση πανηγυρικά σας ανήκει!