Όλοι μας, ανεξαρτήτως του πώς ή πόσο κοιμόμαστε, γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο καλός ύπνος για τη ζωή και την υγεία μας. Ο ποιοτικός ύπνος, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα του σήμερα, πολλοί παράγοντες λειτουργούν ανασταλτικά για μια ικανοποιητική ξεκούραση. Από το στρες, μέχρι τα ακανόνιστα ωράρια της καθημερινότητας, οι αιτίες είναι πολλές και οι ειδικοί ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερες με το πέρασμα του χρόνου.
Πρόσφατα, μάλιστα, στη λίστα αυτών προστέθηκε άλλη μια παράμετρος: Οι ορμόνες.
«Όπως με κάθε λειτουργία του σώματος, έτσι και με τις ορμόνες, η ισορροπία είναι απαραίτητο συστατικό για έναν ποιοτικό ύπνο», εξηγεί μιλώντας στο Stylist ο δρ. Rocio Salas-Whalen, ενδοκρινολόγος και ιατρικός διευθυντής στην εφαρμογή παρακολούθησης ορμονών Hormona. «Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνότερα διαταραχές ύπνου, ειδικότερα σε περιόδους της ζωής τους που χαρακτηρίζονται από σημαντικές ορμονικές διακυμάνσεις, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η περιεμμηνόπαυση».
Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες τον ύπνο μας;
Οι ορμόνες επιτελούν σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, είναι επομένως απολύτως απαραίτητες. Οι αλλαγές στα επίπεδα τους, ωστόσο -που σε μία γυναίκα συμβαίνουν σε διάφορες φάσεις, όπως η εφηβεία, μια εγκυμοσύνη, αλλά και κάθε μήνα πριν από την περίοδο- μπορούν να προκαλέσουν διάφορες δυσλειτουργίες, μεταξύ των οποίων και διαταραχές ύπνου.
«Οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες – ιδιαίτερα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη – επιδρούν σημαντικά στην ποιότητα του ύπνου», εξηγεί ο Salas-Whalen. «Στην ωοθυλακική φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου, δηλαδή το στάδιο που ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται με την ωορρηξία, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλά, η βασική θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή, προάγοντας τον καλό ύπνο».
«Ωστόσο, στην ωχρινική φάση -το δεύτερο στάδιο του κύκλου, που ξεκινά όταν οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο και τελειώνει πριν ξεκινήσει η περίοδος– τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης και να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου. Η ωορρηξία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της προγεστερόνης, αυξάνοντας τη βασική θερμοκρασία του σώματος και διαταράσσοντας την παραγωγή μελατονίνης, μιας ουσίας απαραίτητης για έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον Salas-Whalen, είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι γυναίκες να αναφέρουν προβλήματα ύπνου πριν από κάθε περίοδο, συνήθως ταυτόχρονα με την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων.
Πώς θα αντιμετωπίσεις τις αϋπνίες που σου προκαλεί η περίοδος
Σίγουρα, δε μπορείς να κάνεις πολλά για να επηρεάσεις τις ορμονικές αλλαγές που ευθύνονται για τις διαταραχές ύπνου, ωστόσο ο Salas-Whalen δίνει ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα.
«Ένα βασικό μέτρο είναι να τηρείς μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Σημαντικό είναι, επίσης, να αποφεύγεις τις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και την κατανάλωση καφεΐνης τις τελευταίες ώρες πριν τον ύπνο. Οι ενέργειες αυτές θα βοηθήσουν το σώμα σου να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο». Ο ειδικός προτείνει, τέλος, να εξετάσεις το ενδεχόμενο λήψης κάποιου συμπληρώματος, εφ’ όσον κρίνεται απαραίτητο, αλλά και να δοκιμάσεις χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως η γιόγκα και οι τεχνικές αναπνοής.