Πολλοί συχνά λέγεται ότι είναι η vegan και vegetarian εκδοχή απλά με την προσθήκη ψαριού και θαλασσινών. Μερικοί μπορεί να καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος επιλέγει αυτό το είδος διατροφής.

Οφέλη για την υγεία:

Υπάρχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη από τη διατροφή με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τους σπόρους και τις φυτικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Τι τρώνε οι Pescatarians;

Ναι:

• Δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα δημητριακών

• Όσπρια και τα προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των φακών, του τόφου και του χούμους

• Ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών, φιστίκια και σπόροι

• Σπόροι chia και λιναρόσπορου

• Γαλακτοκομικά, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, του γάλακτος και του τυριού

• Φρούτα

• Λαχανικά

• Ψάρια και οστρακοειδή

• Αυγά (ανάλογα)

Όχι:

• Βοδινό κρέας

• Κοτόπουλο

• Χοιρινό

• Αρνάκι

• Γαλοπούλα

• Αλλαντικά

• Αυγά (ανάλογα)

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την προσθήκη ψαριών σε μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Β12, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες μπορεί να είναι κάπως πιο δύσκολο να ληφθούν σε μια vegan ή vegetarian διατροφή. Η προσθήκη θαλασσινών, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των θαλασσινών μπορεί να προσφέρει αυτά τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

• Περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα ψάρια είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβεις περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα. Ορισμένες φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών και του λιναρόσπορου, περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών. Ωστόσο, αυτός ο τύπος ALA δεν μετατρέπεται εύκολα σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) στο σώμα. Το DHA και το EPA έχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία, βοηθώντας όχι μόνο την καρδιά, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και την βελτίωση της διάθεσης. Αντίθετα, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχουν επίσης EPA και DHA.

• Αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης

Οι υγιείς ενήλικες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , χρειάζονται περίπου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά για να παραμείνουν υγιείς. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μόνο με φυτικές πρωτεΐνες. Τα ψάρια και άλλα θαλασσινά προσφέρουν μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης.

• Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Πέρα από τα ω-3 λιπαρά και τις πρωτεΐνες, τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα στρείδια είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο. Τα μύδια είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη Β12 και σελήνιο, καθώς και σε μαγγάνιο και τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι ποικιλίες λευκών ψαριών όπως ο μπακαλιάρος δεν παρέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά, αλλά είναι πολύ καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης.

Αν επιλέξεις αυτού του είδους την διατροφή, μπορείς να δεις πολλά οφέλη στην υγεία σου, αποβάλλοντας σημαντικές ποσότητες κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων αλλαντικών. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος διατροφής παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με μια τυπική χορτοφαγική διατροφή.

Σε κάθε περίπτωση, θα σε συμβούλευα πριν πειραματιστείς με οποιοδήποτε είδος διατροφής, να συζητήσεις με τον διατροφολόγο σου για να βρείτε μαζί το είδος διατροφής που σου ταιριάζει τόσο στην ζωή σου όσο και στις ανάγκες σου.