Ήρθε πάλι αυτή η υπέροχη, αλλά και λίγο άχαρη εποχή του χρόνου: Όλο και μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας αρχίζει να αποκαλύπτεται καθώς τα πουλόβερ δίνουν τη θέση τους στα crop tops, τα μακριά παντελόνια στα κοντά σορτσάκια, αλλά και τα μαγιό, που «ντύνουν» τις ώρες μας στην παραλία.
Κι εκεί που οι ηλιόλουστες ημέρες, η θάλασσα και η προσμονή των διακοπών θα έπρεπε να μας προξενεί μόνο χαρά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Η κυτταρίτιδα που «κρυβόταν» καλά κάτω από τα χειμωνιάτικα ρούχα τώρα αποκαλύπτεται, η κοιλιά δεν είναι «πλάκα» και αυτό το τόσο άσπρο δέρμα είναι αντιαισθητικό.
Ποιος τα λέει όλα αυτά;
Η σύγχρονη βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς, που μας επέβαλαν πρότυπα σχεδόν αδύνατο να επιτύχουμε. Σώματα σμιλεμένα, αδύνατα, αλλά και μαυρισμένα, πριν καν δουν τις πρώτες ακτίνες του καλοκαιρινού ήλιου. Έτσι, όλη η περίοδος που προηγείται του καλοκαιριού είναι περίοδος προετοιμασίας: Γυμναστική, σολάριουμ και ό,τι άλλο χρειαστεί. Καμιά φορά, η προετοιμασία αυτή διαρκεί μήνες ολόκληρους. Λες και υπάρχει νόμος, που υπαγορεύει ότι μόνο αυτά τα σώματα έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν στην παραλία.
Αυτή η αντίληψη είναι σχετικά νέα και μοντέρνα και είναι απολύτως τεχνητή, αποτελούμενη από ψευδοανάγκες. Μερικά παραπανίσια κιλά και λίγες τρίχες δεν (θα έπρεπε να) επηρεάζουν καθόλου το πώς βιώνουμε και απολαμβάνουμε αυτή την υπέροχη εποχή του χρόνου. Κι όμως, η ιδέα είναι τόσο βαθιά ριζωμένη, που στα αγγλικά έχει καθιερωθεί μάλιστα ο όρος «beach body», που την περιγράφει. Το μόνο, όμως, που επιτυγχάνει τελικά είναι να μας λούζει με ένα ατελείωτο άγχος και μια αέναη προσπάθεια για κάτι που, κατά πάσα πιθανότητα, ποτέ δεν θα πετύχουμε. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ένα skinny σώμα δεν είναι αρκετά γυμνασμένο, ένα σώμα με δερματικά εξανθήματα δεν είναι ποτέ αψεγάδιαστο κι ένα σώμα με καμπύλες δεν είναι ποτέ αρκετά αδύνατο. Κυνηγώντας τα πρότυπα που προωθεί η σύγχρονη βιομηχανία ομορφιάς, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα νιώθεις ποτέ αρκετά καλά με τον εαυτό σου. Κι αν πάρεις εντελώς σοβαρά όλους αυτούς τους «κανόνες», πιθανότατα θα πρέπει να μην ξαναπατήσεις ποτέ στην παραλία. Κρίμα δεν είναι;
Πώς θα πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις το περιβόητο θέμα του «ιδανικού σώματος για παραλία»; Αγνοώντας και εξαλείφοντάς το από τη ζωή και το μυαλό σου. Ή κάνοντας τουλάχιστον μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο να απαλλαγείς από ιδέες βαθιά ριζωμένες. Μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσουν τους 23 βαθμούς Κελσίου, τα περιοδικά, τα κοινωνικά δίκτυα, οι άνθρωποι γύρω μας, τα τηλεοπτικά προγράμματα και οι διαφημίσεις αρχίζουν να γεμίζουν με κλισέ και προσκλήσεις να ασχοληθούμε με τη διόρθωση των ατελειών του σώματός μας: «Θέλεις να είσαι έτοιμ@ για την πρόκληση του μαγιό; Είσαι έτοιμ@ για την παραλία; Και η κοιλιά;», είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που τριβελίζουν το μυαλό σου, αφού ακούγονται παντού.
«Μη διανοηθείς να προγραμματίσεις διακοπές χωρίς να έχεις κάνει αποτρίχωση και σολάριουμ», «Αν ήθελες να φορέσεις μπικίνι, θα έπρεπε να το είχες σκεφτεί νωρίτερα», «Κάνε τη δίαιτα της τελευταίας στιγμής (ποιος νοιάζεται αν είναι βιώσιμη και υγιεινή; Το σημαντικό είναι να χάσεις βάρος. Γρήγορα. Πολύ γρήγορα)», είναι τα μηνύματα που σου περνούν και δε αφήνουν να χαρείς αυτό που ζεις κι αυτό που σε περιμένει μπροστά. Αν δεν συμμορφώνεσαι, είσαι εκτός. Με κάθε έννοια.
Αυτή η «βροχή» ουτοπικών προκλήσεων είναι βίαιη. Σε περίπτωση που δε το συνειδητοποιείς, όμως, είναι αυτό που υπομένουμε όλοι καθημερινά, σε διαφορετικά επίπεδα κι εντάσεις. Καταλαβαίνεις, επομένως, ότι το να αντισταθείς σε αυτές τις νοσηρές ιδέες είναι μονόδρομος. Στην τελική, είναι θέμα επιβίωσης.
Νιώσε επιτέλους την ευγνωμοσύνη που αξίζει το ατελές, λειτουργικό σώμα σου
Δεν υπάρχει ιδανικό σώμα. Υπάρχουν σώματα που μοιάζουν ιδανικά, γιατί έτσι παρουσιάζονται, όλα όμως έχουν τις αδυναμίες και τα ελαττώματά τους. Και μετά είσαι κι εσύ, που σίγουρα διαθέτεις μερικά υπέροχα χαρακτηριστικά και ίσως κάποια που θα ήθελες να είναι διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, με αυτό το συνδυασμό χαρακτηριστικών, με αυτό το σώμα πορεύτηκες όλα αυτά τα χρόνια, με αυτό χόρεψες, διασκέδασες, πόνεσες, εργάστηκες σκληρά. Με αυτό αγάπησες και αγαπήθηκες. Αυτό το σώμα σε έχει κουβαλήσει σε όλα τα εύκολα και τα δύσκολα. Και γι’ αυτό του χρωστάς ευγνωμοσύνη.