O Peter Brook είναι ένας από πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του που άλλαξε το θέατρο για πάντα.

Γεννημένος το 1925, έφυγε στις 2 Ιουλίου, στα 97 του, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το θάνατο του. Με μια καριέρα πάνω από πέντε δεκαετίες στο χώρο του θεάτρου και της τέχνης κατάφερε να αλλάξει το σύγχρονο θέατρο και να κερδίσει αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία για το έργο του. 

Το 1985 σκηνοθέτησε τη Mahabharata, ένα επικό Ινδικό έργο διάρκειας 9 ωρών και έκανε περιοδεία για 4 χρόνια με πολυπληθές και πολυεθνικό θίασο σε όλο τον κόσμο, ενώ το 1989 δημιούργησε και σκηνοθέτησε μία πιο σύντομη εκδοχή του έργου με το σενάριο να γίνεται θεατρική παράσταση αλλά και ταινία, διάρκειας 3 ωρών στην οποία μάλιστα συμμετείχε και ο Ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Georges Corraface (Γιώργος Χωραφάς). Η ταινία μάλιστα κέρδισε το βραβείο Emmy και πολλές διακρίσεις σε φεστιβάλ, όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και Σάο Πάολο.  

Μέσα από το βιβλίο του The Empty Space (1968) εισήγαγε ένα αφαιρετικό σκηνικό το οποίο εστιάζει στο κείμενο και όχι σε εντυπωσιακά κοστούμια, σκηνικά και φωτισμούς αλλά στην αλήθεια του Ηθοποιού.

Όπως έχει δηλώσειI can take any empty space and call it a bare stage. A man walks across this empty space whilst someone else is watching him, and this is all that is needed for an act of theatre to be engaged. The life of a play begins and ends in the moment of performance” [Μπορώ να πάρω οποιονδήποτε άδειο χώρο και να τον αποκαλέσω σκηνή. Ένας άνδρας περπατά πάνω σε μια άδεια σκηνή ενώ κάποιος άλλος τον παρακολουθεί. Κι αυτό είναι ό,τι χρειάζεται για μια πράξη θεάτρου].

Από τη δεκαετία του 1970, ο Peter Brook εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Έρευνας του Θεάτρου. Το 1974, δημιούργησε το Bouffes du Nord μετατρέποντας μια παραμελημένη αίθουσα μουσικής που βρισκόταν πίσω από τον σταθμό Gare du Nord στον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις του θεάτρου. Φυσικά διατήρησε το κτίριο  όπως ήταν, με ελάχιστες αλλαγές και οι καμένοι τοίχοι παρέμειναν όπως την πρώτη μέρα που είδε το κτίριο. Εκεί παρουσίασε πολλές παραστάσεις του, με ιδιαίτερο σκηνικό σε ένα κυρίως άδειο χώρο με ελάχιστα αντικείμενα, όπως κορνίζες και χαλιά, έτσι ώστε να γίνεται ο διαχωρισμός εσωτερικού και εξωτερικού. Χρησιμοποίησε το Bouffes du Nord σαν βάση του για περισσότερο από 30 χρόνια. 

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία Tony και Emmy, ένα βραβείο Laurence Olivier, ένα Praemium Imperiale και ένα Prix Italia. 

Με τo Royal Shakespeare Company, ο Brook σκηνοθέτησε την πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του Marat/Sade το 1964. Ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1965 και κέρδισε το βραβείο Tony καλύτερου θεατρικού έργου και ο Μπρουκ του καλύτερου σκηνοθέτη. 

Ο Peter Brook ήταν ένας οραματιστής, πρωτοπόρος και στοχαστής του θεάτρου που δημιουργούσε κάθε φορά διαφορετικές παραστάσεις που συνδύαζαν διαφορετικά είδη, και άλλαξε τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος θέατρο ενώ θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή σκηνοθέτης. Η τεράστια καριέρα του αλλά και η προσφορά του στο θέατρο και τον κινηματογράφο καθόρισαν την εξέλιξη τους κατά τον 20ο αιώνα ενώ τα βιβλία του αποτελούν φάρο για το θέατρο και την τέχνη. 

Υπήρξε παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Νατάσα Πάρρυ από το 1951 μέχρι και το θάνατο της το 2015. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Ιρίνα και τον Σάιμον, που ακολούθησαν τα βήματα του και είναι και οι δύο σκηνοθέτες θεάτρου.  

Αντίο λοιπόν σε έναν εμβληματικό σκηνοθέτη, πρωτοπόρο, larger than life καλλιτέχνη που άλλαξε το θέατρο για πάντα και άφησε το στίγμα του. 

https://youtu.be/JA9cuQagp78