Λατρεύουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν γλυκιά γεύση. Προσθέτουμε ζάχαρη στον καφέ και το τσάι για να βελτιώσουμε τη γεύση τους, μετά από κάτι αλμυρό αποζητάμε και ένα γλυκό και, φυσικά, ξέρουμε πως αν προσθέσουμε γλυκαντική ύλη σε κάτι που δεν μας αρέσει όλα θα γίνουν καλύτερα.
Είναι γεγονός πως ό,τι και να γίνει πάντα θα υπάρχει μία λιγούρα για γλυκό. Είναι, επίσης, γεγονός πως αποφεύγεις τα γλυκά γιατί έχεις δαιμονοποιήσει τη ζάχαρη, και αυτό έχει τις βάσεις του στην παιδική σου ηλικία.
Και αν, όμως, μάθεις να επιλέγεις φυτικά γλυκαντικά, εναλλακτικά της ζάχαρης για να χρησιμοποιείς στις συνταγές σου και να τρως τα γλυκά σου χωρίς καμία ενοχή;
Ποια γλυκαντικά δεν θεωρούνται plant-based;
Μέλι
Ναι, το μέλι μπορεί να προέρχεται από λουλούδια και δέντρα, όμως οι μέλισσες που συμβάλλουν στην παραγωγή του είναι ζώα, επομένως δεν είναι μία από τις plant-based επιλογές.
Ραφιναρισμένη Ζάχαρη
Ενώ η λευκή κοκκοποιημένη ζάχαρη προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, ο τρόπος με τον οποίο υποβάλλεται σε επεξεργασία, συνήθως προσθέτει τα ζώα στην εξίσωση. Κατά την επεξεργασία της ζάχαρης, λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν χρωστικές που προέρχονται από ζωική ά’ ύλη. Φυσικά, τα σωματίδια αυτά διαχωρίζονται πριν την τελική συσκευασία, αλλά λόγω αυτού του βήματος, η ραφιναρισμένη ζάχαρη δεν θεωρείται plant-based. Σε αυτή την κατηγορία, περιλαμβάνονται, επίσης, παράγωγα λευκής ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της καστανής ζάχαρης και της ζάχαρης ζαχαροπλαστικής.
Ωστόσο, σύμφωνα με την PETA, η βιολογική ζάχαρη ζαχαροκάλαμου θεωρείται εγκεκριμένη, vegan και plant-based γλυκαντική ύλη.
Ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
Αυτό είναι μάλλον προφανές, αλλά αξίζει να σημειωθεί. Το συμπυκνωμένο γάλα είναι αγελαδινό γάλα που προκύπτει με αφαίρεση του νερού και προσθήκη λευκής ζάχαρης. Είναι, προφανώς, δύσκολο να μπερδευτείς και να το χρησιμοποιήσεις ως plant-based, ωστόσο, χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και μπορεί να καταναλωθεί κατά λάθος.
Ποια γλυκαντικά θεωρούνται plant-based;
Σιρόπι Σφενδάμου
Το σιρόπι σφενδάμου φτιάχνεται από το χυμό που παράγουν μαύρα, κόκκινα ή sugar δέντρα σφενδάμου. Προς γνώση σου, χρειάζεται να συλλεχθούν περίπου 150 λίτρα αυτού του χυμού για να παραχθούν μόλις 4 λίτρα σιροπιού. Και μάλιστα, η συλλογή μπορεί να συμβεί μόνο στο τέλος του χειμώνα έως και την αρχή της άνοιξης και για αυτό είναι ένα τόσο ακριβό παρασκεύασμα. Το σιρόπι σφενδάμου κατατάσσεται στα χαμηλότερα σε γλυκαιμικό δείκτη γλυκαντικά και περιέχει διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο. Αξίζει, σίγουρα μία δοκιμή, ειδικά αν είσαι λάτρης των pancakes και της βάφλας.
Σιρόπι ή ζάχαρη χουρμά
Ενώ τους χουρμάδες τους ξέρεις ως ένα αποξηραμένο φρούτο, το σιρόπι χουρμά αξίζει τη δοκιμή ως ένα plant-based γλυκαντικό, καθώς απαιτείται ελάχιστη επεξεργασία για τη δημιουργία του. Οι αποξηραμένοι χουρμάδες κόβονται, βράζονται, πολτοποιούνται και στραγγίζονται για να δημιουργήσουν ένα βαθύ και γευστικό σιρόπι, που μάλιστα έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του χουρμά, ειδικά το βιολογικό σιρόπι. Αντίστοιχα, η κρυσταλλική ζάχαρη από χουρμάδες βασίζεται σε μια διαδικασία που διαχωρίζει τα μέρη των σακχάρων (γλυκόζη και φρουκτόζη) και τα κρυσταλλοποιεί χωρίς να τροποποιεί τη φύση τους. Το αποτέλεσμα είναι μια κρυσταλλική σκόνη, πολύ διαλυτή στο νερό, με ουδέτερη ή ελαφρώς φρουτώδη και γλυκιά γεύση, που θυμίζει καραμέλα και έχει 100% φυσική και φυτική προέλευση.
Ζάχαρη Καρύδας
Καρύδα…Λάδι, νερό, γάλα και αλεύρι καρύδας. Τώρα πια έρχεται και η ζάχαρη καρύδας. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα καρύδας, η ζάχαρη καρύδας παράγεται από τον ίδιο τον φοίνικα και τον χυμό του, ο οποίος βράζει και κρυσταλλώνει δίνοντας τη ζάχαρη καρύδας. Είναι 100% plant-based, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γεύση που θυμίζει την καστανή ζάχαρη.
Σιρόπι Αγαύης
Το νέκταρ ή σιρόπι Αγαύης προέρχεται από την αγαύη που στην ουσία είναι το κακτοειδές φυτό από το οποίο παράγεται και η τεκίλα. Το σιρόπι αγαύης έχει μεγαλύτερη γλυκύτητα από το μέλι, αλλά χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Είναι πολύ γλυκό και για αυτό θα χρειαστείς πολύ λιγότερη ποσότητα συγκριτικά με αυτή που θα χρειαζόσουν αν επέλεγες ζάχαρη ή μέλι.
Πώς να τα χρησιμοποιήσεις;
Όπως ακριβώς χρησιμοποιείς τη ζάχαρη ή το μέλι. Στο μοναδικό σημείο που πρέπει να δώσεις προσοχή είναι στην ποσότητα συγκριτικά με την ένταση της γλυκύτητας, μιας που κατά κύριο λόγο τα φυτικά γλυκαντικά είναι πιο υψηλής έντασης, συγκριτικά με τη γνωστή μας ζάχαρη.
Πηγή: trifectanutrition.com