Ένα όμορφο, πολύχρωμο πλατό δίπλα σε ένα μπουκάλι καλό κρασί αποτελούν έναν πολύ σοβαρό λόγο για να καλέσεις το αγόρι, το κορίτσι ή την παρέα σου σπίτι σου για να περάσετε ένα όμορφο βράδυ. Εμείς λοιπόν θα σου δώσουμε μερικά tips και ιδέες για το πως να το οργανώσεις σωστά.
Μερικά tips
- Διάλεξε ένα ωραίο μπουκάλι κρασί. Μπορείς να διαβάσεις μερικές συμβουλές για το πως να επιλέξεις τι κρασί θα πιείς όταν δεν έχεις ιδέα από wine pairing. Αν πάλι φοβάσαι ότι ακόμα και έτσι οι γνώσεις σου δεν είναι αρκετές, πήγαινε σε μία κάβα και περιέγραψε τι περίπου θες. Εκεί σίγουρα θα σε βοηθήσουν.
- Φτιάξε ατμόσφαιρα. Ειδικά αν είναι βράδυ μερικά κεριά ή ένας χαμηλός φωτισμός και μία ωραία μουσική θα βοηθήσουν.
Πως να το δομήσεις
Ξεκίνα από τα εύκολα. Υπάρχουν κάποια συστατικά που θα τα πάρεις έτοιμα όπως:
- Κάτι ψωμένιο. Κάποιο φρυγανισμένο ψωμί, κριτσίνια ή crackers. Διάλεξε τα αγαπημένα σου και αγόρασε τα έτοιμα για να μην παιδεύεσαι.
- Φρούτα και λαχανικά. Βοηθούν στο να καθαρίσεις την γευστική σου παλέτα ανάμεσα στο κρασί και τα διάφορα τυριά. Καρότα, αγγούρια, ντοματίνια, σέλερυ, σταφύλια ή σύκα είναι ωραίες και ταιριαστές επιλογές.
- Ελιές ή κάποιο τουρσί. Αυτά θα δώσουν την οξύτητα που χρειάζεσαι για να ισορροπήσεις την λιπαρότητα των τυριών. Επέλεξε όποιο είδος ελιάς θες ή και κάποιο αγγούρι τουρσί.
- Dip και μαρμελάδες. Δοκίμασε να προσθέσεις σε ένα μπολάκι κάποια μαρμελάδα όπως βερίκοκο ή φρούτα του δάσους που ταιριάζουν απόλυτα με τα περισσότερα τυριά. Ακόμα πρόσθεσε κάποιο dip της αρεσκείας σου όπως χούμους, πέστο ή dip με καραμελωμένα κρεμμύδια για τα κριτσίνια σου.
- Τυριά. Επέλεξε είδη που είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους ώστε το πλατό σου να έχει ενδιαφέρον. Για παράδειγμα το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα δεν απέχουν μεταξύ τους και τόσο πολύ γευστικά. επέλεξε το ένα και δοκίμασε και άλλες γεύσεις όπως ροκφόρ, τυρί κρέμα ή τσένταρ που είναι πιο ιδιαίτερα. Ακόμα μπορείς να επιλέξεις τυρί με τρούφα ή πιο πικάντικα με πιπέρι για να δημιουργήσεις ποικιλία.
- Αλλαντικά. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τα αλλαντικά. Μην πάρεις γαλοπούλα μαζί με ζαμπόν. Επέλεξε κάποιο σαλάμι, προσούτο ή ακόμα και παριζάκι. Μπορείς ακόμα να πάρεις μπέικον και να το ψήσεις δημιουργώντας τραγανές φέτες.
Τα επιπλέον
Τα παραπάνω ήταν η βάση που πρέπει να ακολουθήσεις για ένα ολοκληρωμένο πλατό. Από εκεί και πέρα μπορείς να προσθέσεις και άλλα πράγματα ή να κάνεις ένα upgrade στα υλικά σου για να το κάνεις ακόμα πιο χορταστικό. Για παράδειγμα μπορείς να ψήσεις μπέικον δημιουργώντας τραγανές φέτες ή να κάνεις τα ντοματίνια σου ψητά με σκόρδο. Αν έχεις όρεξη μπορείς να φτιάξεις αυτές τις λαχταριστές μπουκίτσες arancini για να συμπληρώσεις το πλατό σου.
Ακόμα αν θες να δοκιμάσεις καινούρια ήδη τυριών ξεκίνα με το τυρί camembert που θα ψήσεις με θυμάρι και σκόρδο.
Αν πάλι θες να κάνεις ένα upgrade σε κλασικά τυριά δοκίμασε να κάνεις τη φέτα ψητή με κουκουνάρι, μέλι και μέντα. Μία άλλη, πιο ευφάνταστη ιδέα είναι τα τηγανητά sticks από χαλούμι.
Ένα άλλο ορεκτικό που τελευταία είναι trend αλλά δεν ήξερες ότι μπορείς να φτιάξεις μόνη σου είναι οι τυροκροκέτες με jalapenos. Για τους λάτρεις των καυτερών είναι ότι πρέπει.