Υπάρχουν πολλές ταινίες που έχουν προσπαθήσει να εξερευνήσουν το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού και συνήθως το καταφέρνουν από μία εξωτερική ματιά. Φέτος, η επίσημη συμμετοχή του Βελγίου στα βραβεία Όσκαρ έφερε στο προσκήνιο την ταινία Playground, η οποία καταπιάνεται με αυτό το ευαίσθητο θέμα, “βουτώντας” στον κόσμο των παιδιών.
Στο Playground, δύο αδέρφια έρχονται αντιμέτωπα με το bullying με δύο πολύ διαφορετικούς τρόπους
Η Νora, είναι το νέο κορίτσι του σχολείου, που σε ηλικία μόλις 7 ετών, δυσκολεύεται να κάνει φίλους και νέες παρέες. Καθώς κινείται ανάμεσα στους διαδρόμους του σχολείου της, όλοι μοιάζουν πιο μεγαλόσωμοι από εκείνη και σίγουρα πιο τρομακτικοί για την ίδια. Στο ίδιο σχολείο όμως βρίσκεται και ο αδερφός της ο Abel, ο οποίος φοιτά σε μεγαλύτερη τάξη. Ακόμα και όταν η Nora προσπαθεί να τον προσεγγίσει, είτε ο ίδιος, είτε οι δάσκαλοι τους τους κρατούν σε απόσταση.
Αναπόφευκτα, η Nora μένει μακριά από τον αδερφό της θεωρώντας πως έχει κι εκείνος τη δική του “κλίκα” στο σχολείο. Δεν αργεί, όμως, να διαπιστώσει πως ο Abel πέφτει συχνά θύμα ξυλοδαρμού και bullying από τα μεγαλύτερα παιδιά. Εκείνος αποφεύγει να προβάλει την οποιαδήποτε αντίσταση και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να το μάθει αυτό ο πατέρας τους. Ωστόσο, η Nora, αν και πολύ μικρότερη και εσωστρεφής, φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη.
Από εκεί και πέρα ακολουθεί μία αλυσίδα αντιδράσεων
Η Nora προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των δασκάλων σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά οι προσπάθειες της αποδεικνύονται μάταιες. Εκείνη όμως καταφέρνει να αναπτύξει μία αίσθηση δικαιοσύνης που την καθιστά πιο δυνατή μέσα στο χώρο του σχολείου. Συνειδητοποιεί ότι η αδράνεια του αδερφού της απέναντι στη βία που υφίσταται έχει ως αποτέλεσμα τη δική του κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι της αλλά και στα υπόλοιπα μικρότερα παιδιά. Τότε η Nora καταλαβαίνει πως πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.
Πρόκειται για μία ταινία που δεν κλείνει τα μάτια στο φταίξιμο και τις ευθύνες των μεγάλων σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό. Αντιθέτως, φέρνει στο φως όλες τις διαφορετικές πλευρές του θέλοντας να καταστήσει εμφανές ότι, πολύ απλά, η βία γεννά περισσότερη βία αναπόφευκτα.