Ορδές χρηστών των social media αλλά και οπαδών στο γήπεδο συχνά ενώνουν τις δυνάμεις τους, που κυμαίνονται από προκαταλήψεις και συντηρητισμό μέχρι ακραίες προσβολές.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα της La Liga μεταξύ των Ρεάλ Μπέτις και Αθλέτικο Μπιλμπάο, η επόπτρια Guadalupe Porras Ayuso εγκατέλειψε τον αγώνα της La Liga με ασθενοφόρο μετά από σύγκρουση με τηλεοπτική κάμερα που κάλυπτε το αθλητικό γεγονός. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά το 1-0 της Μπέτις στο 13ο λεπτό όταν ο χειριστής της κάμερας τραβούσε κοντινά πλάνα από τους πανηγυρισμούς του γκολ.
Οι εικόνες με το ματωμένο πρόσωπό της να δέχεται βοήθεια στην άκρη του γηπέδου έγιναν viral παγκοσμίως, καταλήγοντας μάλιστα στη σελίδα της Gazzetta dello Sport στο Instagram. Αμέσως, η ανάρτηση γέμισε με σεξιστικά σχόλια. “Τι έκανε μια γυναίκα εκεί;”, “Το ποδόσφαιρο είναι αντρικό θέμα” ή “Πρέπει να επιστρέψει στην κουζίνα”.
Τα σχόλια ήταν τόσο πολλά που το ίδιο το Μέσο απάντησε με μια δημόσια ανάρτηση, δηλώνοντας: “Αρχικά δεσμευτήκαμε να περιορίσουμε τα περισσότερα από τα σχόλια. Ωστόσο, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις κατά των γυναικών που εργάζονται στον κόσμο του ποδοσφαίρου […] μέσα στον οποίο φυσικά, δεν υπάρχει χώρος για σεξισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή διάκρισης, ας σταματήσουμε και να σκεφτούμε.”
Μισογυνισμός στα Social Media
Κάθε γυναίκα που έχει έστω και έναν λογαριασμό στα social media ξέρει: αυτού του είδους τα σχόλια είναι συνηθισμένα και το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στο Instagram αλλά και στο Twitter και το Facebook. Ορδές χρηστών συχνά ενώνουν τις δυνάμεις τους και εξαπολύουν λεκτικές επιθέσεις που κυμαίνονται από βασικές συντηρητικές προκαταλήψεις όπως “πήγαινε στην κουζίνα σου” μέχρι ακραίες προσβολές.
Εκφοβίζουν και προκαλούν θυμό: το κάνουν για να νιώθουν δυνατοί, για να μας κάνουν να αισθανόμαστε ανασφαλείς, για να εδραιώσουν τη ”δυναμή” τους. Θωρακισμένοι από την απόσταση που μπορούν να προσφέρουν μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τους ομοϊδεάτες φίλους
τους, εκτονώνουν τα ένστικτά τους και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαβάζουμε, ανίσχυροι, αφού δεν υπάρχει πραγματική τιμωρία για τη συμπεριφορά τους.
Μισογυνισμός στο γήπεδο
Το 2018, οι οργανωμένοι οπαδοί της Lazio έκαναν γνωστό μέσω επίσημης δήλωσης ότι δεν ήθελαν γυναίκες στις πρώτες σειρές, επειδή το πέταλο είναι «άβατο με άγραφους κώδικες σεβασμού», αγνοώντας εντελώς ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν γυναίκες οπαδοί μεταξύ τους.
Ερχόμενοι στα ελληνικά γήπεδα και όποιον παρακολούθησε τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ
ΑΕΚ-Παναθηναϊκού τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, έγινε μάρτυρας της διακοπής του αγώνας αφού μια ολόκληρη κερκίδα έβριζε χυδαία τη διαιτήτρια Βάσω Τσαρούχα όταν χρέωσε με τεχνική ποινή τον πάγκο της ΑΕΚ. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από τα μεγάφωνα, τα συνθήματα συνεχίζονταν με ρυθμό μέχρι που η διαιτήτρια αποχώρησε στα αποδυτήρια. Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Βάσω Τσαρούχα δέχτηκε υβριστικές επιθέσεις από οπαδούς ομάδας, την ώρα διεξαγωγής ενός αγώνα.
Υπάρχει απάντηση;
Το να αισθανθούν αυτοί οι άνθρωποι μειοψηφία, μπορεί να είναι χρήσιμο. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει οι ίδιοι οι οπαδοί, εκ των έσω, να αποκλείουν και να απομονώνουν αυτούς που πρεσβεύουν μισογυνιστικές συμπεριφορές.
Ίσως οι σύλλογοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν προτείνοντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το θέμα. Τα brands το έχουν ήδη σκεφτεί: καμπάνιες της Heineken και της Gillette οδηγούν στη συμπερίληψη. Ακόμη και οι ποδοσφαιριστές φαίνονται να πλησιάζουν περισσότερο: όταν ο πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Luis Rubiales φίλησε την παίκτρια Jenni Heromoso στο στόμα χωρίς συγκατάθεση, οι παίκτες της Σεβίλλης έδειξαν την υποστήριξή τους στο κίνημα διαμαρτυρίας. Τώρα όμως είναι η σειρά των φιλάθλων.
Πρόκειται για σύνθετες συζητήσεις, αδιαχώριστες από εκείνες που αφορούν τον ανδρισμό και την πατριαρχία, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να τις κάνουμε.