Το να κάνεις ένα λάθος δεν είναι πάντα και τόσο σπουδαίο. Σπουδαίο γίνεται όταν έχεις κάνει το λάθος και δεν το αναγνωρίζεις και ακόμα σπουδαιότερο όταν εντοπίζεις το λάθος και τελικά αποφασίζεις να μην το διορθώσεις. Τι συμβαίνει όμως με εκείνους που ενώ κάνουν λάθη (όπως όλοι μας) τελικά καταλήγουν να απολογούνται για τα πιο ‘σημαντικά’ τους;
H σημασία της απολογίας
Οι απολογίες είναι απαραίτητες για τις ανθρώπινες σχέσεις μιας και συμβάλλουν στην αυτοβελτίωση αλλά και γενικότερα στην εξέλιξη μας. Παρόλα αυτά, πολλές φορές τείνουμε να υπερβάλλουμε και γι’ αυτό ευθύνεται κατά κύριο λόγο η κουλτούρα μας, ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε αλλά και οι εικόνες που δημιουργήθηκαν ανά τα χρόνια μέσα από τον κοινωνικό μας περίγυρο, οι οποίες σταδιακά και ασυναίσθητα συνεχίζουν να μας ωθούν στο ‘’αίσθημα της ενοχής’’.
Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα για τα οποία οφείλουμε στον εαυτό μας να μην απολογούμαστε, αντιθέτως να τα σεβόμαστε και να τα τιμάμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ποια είναι αυτά; Ακολουθούν στις επόμενες γραμμές και ελπίζω να σου φανούν χρήσιμα.
1. Δεν είναι κακό να βάζεις τον εαυτό σε πρώτο πλάνο
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο μας έχουν περάσει το μήνυμα πως αν ο εαυτός μας μπαίνει σε προτεραιότητα τότε πρόκειται για πράξη εγωιστική, ωστόσο αυτή η αντίληψη μόνο λάθος θα μπορούσε να θεωρηθεί και θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως το γιατί. Είναι λάθος γιατί και πρακτικά να το δεις δεν γίνεται να αποφασίζεις και να πράττεις μονίμως με γνώμονα τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων.
Κάποιες φορές μάλιστα επιβάλλεται να μην το κάνεις. Άλλες πάλι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, όχι όμως επειδή το επέλεξε κάποιος άλλος για εσένα και μπαίνει όπως βλέπεις ένα τεράστιο «όχι» εδώ γιατί το να βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα πραγματικά δεν λειτουργεί!
2. Μην απολογείσαι για όσα σε παθιάζουν
Όλοι έχουμε κάτι που μας ενθουσιάζει, μας ελκύει και μας ανεβάζει τη διάθεση κάθε φορά που αφιερώνουμε τον χρόνο μας σε αυτό, έτσι δεν είναι; Όλοι έχουμε μια τρέλα, μάλιστα κάποιοι από εμάς την «κουβαλάμε» κιόλας! Είτε λοιπόν το δικό σου πάθος ακούει στο όνομα βιβλία, είτε στον αθλητισμό, είτε στο γράψιμο, είτε στα ταξίδια, είτε στη ζωγραφική, είτε στην μαγειρική, είτε είσαι λάτρης της επιχειρηματικότητας, είτε είσαι ότι θέλεις πραγματικά να είσαι (όποιος κι αν είσαι), αυτό που έχει σημασία εδώ είναι να καταλάβεις πως δεν αξίζει να απολογείσαι για όσα επιθυμείς και αγαπάς.
Πρόκειται για αναπόσπαστο δικαίωμα του εαυτού σου και πίστεψέ με έχεις κάθε λόγο για να το στηρίξεις περίτρανα. Για την ακρίβεια μέχρι τέλους.
3. Μην αισθάνεσαι τύψεις αν γύρισες ‘σελίδα’ στη ζωή σου
Οι ‘σελίδες’ συνήθως γυρνάνε σε εκείνες τις τοξικές σχέσεις που δεν μας έδωσαν την ευκαιρία να γίνουμε ή και να νιώσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ξέρεις σε ποιες αναφέρομαι. Σε εκείνες τις ερωτικές, φιλικές ακόμα και οικογενειακές σχέσεις που μας στιγμάτισαν και παραδόξως μας εξέλιξαν με τον πιο επίπονο τρόπο.
Πρόκειται όντως για ένα από τα δυσκολότερα μαθήματα που θα κληθούμε να πάρουμε στη ζωή μας, παρόλα αυτά δεν παύει να είναι απαραίτητο να συμβεί και αυτό, εφόσον σε βάθος χρόνου έχει παρατηρηθεί πως μας απελευθερώνει και μας δίνει εσωτερική δύναμη. Εάν λοιπόν σου έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο ή πρόκειται να σου συμβεί, τότε σίγουρα ξέρεις στο εξής τι να κάνεις. Αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της ψυχικής σου υγείας και συνέχισε να υποστηρίζεις τις αξίες σου, δίχως να νιώθεις τύψεις γι’ αυτό.
4. Τα «όχι» που δεν λες
Μπορείς να σκεφτείς μια στιγμή της ζωής σου που χρειάστηκε να πεις «όχι»; Μπορείς τώρα να σκεφτείς πως αισθάνθηκες; To πιο πιθανό είναι να ένιωσες ανακούφιση και ικανοποίηση για την ανεξαρτησία που σε διέπετε εκείνη τη στιγμή. Ίσως λίγο αργότερα να ένιωσες τύψεις, όμως η δυναμικότητα σου ήταν αρκετά ικανή για να σε επαναφέρει και πάλι στη πραγματικότητα, σωστά;
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως όταν τα ‘’πρέπει’’ και τα ‘’τι θα πουν οι άλλοι’’ μετατραπούν σε ‘’εγώ θέλω’’ και ‘’δεν με ενδιαφέρει η κριτική των άλλων’’, τότε και μόνο τότε θα είσαι σε θέση να απολαμβάνεις τις στιγμές σου όπως πραγματικά σου αξίζει. Οπότε πριν πάρεις μια απόφαση ή δώσεις μια απάντηση που δεν εννοείς, πάντα να επαναφέρεις στη μνήμη σου την εξής ερώτηση: «Tι θα μου κοστίσει αυτή η ‘’συγγνώμη’’ που δεν εννοώ πραγματικά; Και γιατί δυσκολεύομαι τόσο πολύ να μην την πω»;
Να σε αγαπάς πιο πολύ τις φορές που δεν είπες στον εαυτό σου ‘’συγγνώμη’’
Κλείνοντας, θέλω να ξέρεις πως σχεδόν όλα μας τα προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη αγάπης προς τον εαυτό μας, γι’ αυτό και επιβάλλεται να καταλάβεις πόσο κρίμα και άδικο είναι να παραμερίζεις τον εαυτό σου για να ικανοποιούνται κάποιοι άλλοι. Στον κόσμο αυτό ήρθες για να αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Ήρθες για να συναντήσεις την ευτυχία. Ήρθες για να την χτίσεις και αν χρειαστεί να την γκρεμίσεις.
Και πάλι από την αρχή ή από το τέλος ή από όπου εσένα σου αρέσει. Με τα δικά σου εργαλεία όμως! Μην τα μπερδεύεις!