Η Sissi Rada (ακα. Σίσσυ Μακροπούλου) είναι το κορίτσι που ένα πρωί, δεν γνώρισε ο γείτονάς της. Δεν ξέρω γιατί ξεκινάω έτσι αλλά όταν της ζήτησα μια περιγραφή για τον εαυτό της μου είπε αυτό:

“Με λένε Σίσσυ και πριν από λίγο μου χτύπησε την πόρτα ο γείτονας μου να μου ζητήσει κάτι και μόλις με είδε με ρώτησε “πού είναι η Σίσσυ”. Του είπα “μα είμαι η Σίσσυ”. Κοιτάχτηκα αμέσως στον καθρέφτη και δε βλέπω καμία τραγική αλλαγή. Τρομερό. Σκεφτομαι οτι μπορεί να μην είμαι εγω τελικά.”

Στην πραγματικότητα όμως, η Σίσσυ είναι μια κοπέλα που είχε την τύχη να έχει έναν μπαμπά που αγαπά την κλασική μουσική, οπότε η Λυρική Σκηνή, το Ηρώδειο και το Μέγαρο ήταν μερικές από τις τυπικές εξόδους τους παρέα. Εκείνο όμως την έκανε να αγαπήσει και η ίδια τη μουσική και πιο συγκεκριμένα την άρπα ήταν ότι, “Έτρεχα πάντα πριν την παράσταση να δω την άρπα που κούρδιζαν από κοντά. Με θάμπωνε η όψη της. Μετά όταν μεγάλωσα λίγο και έγινα 11, μας πήγε το σχολείο μου σε ένα ωδείο να γνωρίσουμε τα όργανα. Ένας γοητευτικός κύριος έπαιξε άρπα και αυτό ήταν! Ζήτησα από τους γονείς μου να αρχίσω και άρχισα. Τώρα βλέπω η ίδια, κοριτσάκια να τρέχουν να δουν την άρπα που κουρδίζω εγώ πια πριν την παράσταση. Μου φαίνεται πολύ συγκινητικό”. Ενώ η καλύτερη συναυλία που έχει δει ποτέ είναι “Του μαέστρου Θοδωρου Κουρεντζή να ερμηνεύει με την ορχήστρα του την 6η συμφωνία του Τσαικόφσκι και ένα dj σετ του Amon Tobin πριν απο χρόνια που θυμάμαι οτι ενώ είχα αμυγδαλίτιδα, χόρευα ασταμάτητα 3 ώρες.”

sissiradahighimg_9267

Η Sissi Rada μετά τις σπουδές της στο εξωτερικό αποφάσισε να μείνει εκεί. Ζει πλέον στο Βερολίνο και συνεργάζεται μεταξύ άλλων  με την Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Όπερα ενώ γράφει μουσική για χορό και θέατρο. Τις μεγαλύτερες μουσικές επιρροές της τις αντλέι από τους δάσκαλους αλλά και τους φίλους της και κάθε φορά που βρίσκει τον εαυτό της να μελετάει άρπα, τότε είναι που της έρχεται η έμπνευση είτε να γράψει μουσική, είτε κάποιους στίχους. Έτσι απλά και χωρίς καμία προειδοποίηση.

Πως όμως, μια κλασική μουσικός και σολίστ σε μερικές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες της Ευρώπης ασχολήθηκε με την ποπ μουσική;

“Δε μου αρέσει να χωρίζω τη μουσική σε είδη. Αυτό που χωρίζεται όμως ο ερμηνευτής από τον δημιουργό. Νόμιζα για χρόνια οτι ήμουν μόνο ερμηνευτής. Αλλά ένα απόγευμα όταν ήμουν 21 χρονών και δε μπορούσα να παίξω άρπα εξαιτίας ενός τραυματισμού, αποδείχτηκε ξαφνικά ότι έχω και την ανάγκη να δημιουργώ. Και έτσι αβίαστα μου βγήκε μουσική που κάποιοι τη λένε ποπ.”

Κάπως έτσι, έγινε η αρχή, χωρίς καν να το ξέρει ούτε η ίδια στα 21 της χρόνια πως κάποια μέρα θα συνεργαζόταν με ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της electro pop μουσικής σε όλο τον κόσμο, τους Kadebostany.

“Πριν από ένα χρόνο περίπου επικοινώνησαν μαζί μου για να κάνω μαζί τους τουρνέ. Εψαχναν καινούρια τραγουδίστρια. Είπαν οτι με είχαν δει στο Electronic Beats Festival στην Κολωνία που είχα εμφανιστεί με τον David August. Εγώ όμως, εκείνη την περίοδο ετοιμαζόμουν για τις τελικές εξετάσεις του δεύτερου μεταπτυχιακού μου. Αρνήθηκα, λοιπόν. Αργότερα ξαναεπικοινώνησαν για να συνεργαστούμε στον καινούριο τους δίσκο. Στην αρχή μου πρότειναν να τραγουδήσω σε μόνο σε δύο κομμάτια, αλλά προέκυψαν τελικά παραπάνω. Δουλεύουμε πολύ καλά μαζί. Επίσης, μου εμπιστεύτηκαν και τους στίχους σχεδόν όλου του άλμπουμ. Αναμένεται ένα EP σε λίγους μήνες και ολοκληρωμένος ο δίσκος το χειμώνα.”

Το πρώτο EP του νέου δίσκου των Kadebostany θα κυκλοφορήσει τον Μάιο και  ο ολοκληρωμένος τους δίσκος κοντά στον Οκτώβριο. Δες το πρώτο teaser με τα φωνητικά της Sissi Rada παρακάτω:

Δεν είναι όμως, η πρώτη μεγάλη συνεργασία της Sissi Rada, αφού στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον David August, τη Λενα Πλατωνος και τον Φοίβο Δεληβοριά. Παρ’ όλα αυτά, η τελευταία της κυκλοφορία ήταν πριν από περίπου 4 μήνες όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος της «Pragma» από την Inner Ear Records. 

“Δεν είναι ακριβώς ο πρώτος. Εχω βγάλει ως Sissi Rada και ενα self-released EP με τίτλο Personae. Το Pragma θα το χαρακτήριζα ως επικουρικά αλαφροίσκιωτο και αυστηρώς ακατάλληλο για ανθρώπους που δεν είναι ο εαυτός τους. Α, είναι και πολύ πολύ ρομαντικό…”

Η Σίσσυ Μακροπούλου θα βρεθεί στο TEDxUniversityoftheAegean στη Σύρο και θα μιλήσει για τη μουσική και τη σχέση της με την επιστήμη, παρέα πάντα με την άρπα της. Όμως, σύμφωνα με την Σίσσυ, η μουσική δεν ενώνει απλά τον κόσμο και τις κουλτούρες αλλά είναι ο κόσμος. “Η μουσική υπήρχε πριν από μας, πριν χωριστούμε σε κουλτούρες. Λέγεται δε οτι ο πρώτος φυσικός νόμος που διατυπώθηκε ποτέ ήταν από τον Πυθαγόρα και έγινε παρατηρώντας την χορδή μιας άρπας! Την χώρισε πρώτα στη μέση (1/2), μετά στα τρία (3/2), μετά στα τέσσερα (4/3)… μετά πρόσθεσε τους αριθμούς που βρήκε (1 συν 2 συν 3 συν 4 )και βρήκε τον αριθμό 10 τον οποίο και θεώρησε τέλειο. Και μετά μέσω αυτού του αριθμού και των σχημάτων που έβγαζε, εξήγησε τους πλανήτες και το σύμπαν και τη Γη που γύριζε γύρω από τον ήλιο (όλα αυτά τον 6ο αιώνα π.Χ!) πώς; από μια χορδή. Η οποία 2500 χρόνια μετά, ακούει στους ίδιους κανόνες. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα οτι η κουλτούρα μας είναι μία. Η γήινη.Και η μουσική που την εξηγεί, πάλι μία. Και αν το καταλάβουμε, ο κόσμος θα είναι πραγματικό στολίδι.”

sissiradahighimg_9683

Γιατί και η μουσική εκτός από συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε ανθρώπους και ηπείρους, “Στην Αρχαία Ελλάδα η Μουσική θεωρείτο μία από τις Επιστήμες, σαν τα Μαθηματικά, την Αστρονομία, τη Φυσική. Στην αρχαία Αίγυπτο, η μουσική θεωρείτο ισχυρότερη κατά των ασθενειών από τα φάρμακα. Σήμερα, έχει παραγκωνιστεί δυστυχώς. Θεωρείται ή χόμπι ή βιομηχανία. Δεν είναι τίποτα από αυτά όμως. Το ξέρετε ότι έχει αποδειχθεί ότι η μουσική επικοινωνεί με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχει θεραπευτικές ιδιότητες; ή έχετε ακούσει για την θεωρία των χορδών; που εξηγούν τη δημιουργία του σύμπαντος; είναι τρομερό τι ΔΕΝ μας δίδαξαν στο σχολείο. Πράγματα που γνώριζαν πολιτισμοί χιλιάδες χρόνια πριν από μας, αποσιωπήθηκαν.”

Αν η Σίσσυ μπορούσε να ξεκινήσει κάποιο άλλο μουσικό όργανο αυτό θα ήταν η τζαζ κιθάρα, ενώ αν έφτιαχνε μια λίστα τραγουδιών για κάποια ταινία θα ήθελε να είναι μια από τις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου.

Αν τώρα εσύ, ήθελες να ξεκινήσεις μαθήματα άρπας, “Μπράβο καλή απόφαση! Ξεκίνα και ένα άθλημα μαζί. Και μη δεχτείς ποτέ να παίξεις ντυμένος αγγελάκι.”

Φωτογραφίες: Μ.Κοροπούλης/Κ.Καραβατέλλης.