Με αυτή τη φράση ξεκινούν οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις. Είτε πρόκειται για επαγγελματικές, φιλικές ή ακόμη και πιο τυπικές επαφές, το «τι κάνεις;» είναι το έναυσμα σχεδόν οποιασδήποτε επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Άλλες φορές το λέμε τυπικά, άλλες πάλι αναζητάμε στις λέξεις του συνομιλητή μας μια πιο ουσιαστική απάντηση.
Πότε, όμως, ήταν η τελευταία φορά που αυτός ο συνομιλητής ήταν η φιγούρα που σε κοιτάει από τον καθρέφτη σου; Ποια ήταν η τελευταία φορά που απηύθυνες αυτή την τόσο κοινή ερώτηση στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής σου, τον ίδιο σου τον εαυτό;
«Περιττό», θα πεις. Ίσως και «πολυτέλεια!». Κι όμως, μια βαθιά εσωτερική συζήτηση θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας αυτοφροντίδας. Αντ’ αυτού, τις περισσότερες από τις ελάχιστες φορές που μένεις με τον εαυτό σου κι έχεις λίγο προσωπικό χρόνο, καταλήγεις να καταπνίγεις αυτό τον εσωτερικό διάλογο με οποιαδήποτε εύκαιρη δραστηριότητα, από το scrolling στα social, μέχρι τις δουλειές του σπιτιού, που αδειάζουν το μυαλό σου.
Πώς αυτός ο απλοϊκός εσωτερικός διάλογος είναι δείκτης συναισθηματικής υγείας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συναισθηματική υγεία αναφέρεται σε εκείνο το σύνθετο σύμπαν αποχρώσεων, που συνδυάζει το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, πώς αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, πώς συνδεόμαστε, αλλά και πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας, όσο και των άλλων. Εν ολίγοις, αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής ζωής, μια αξία καθοριστικής σημασίας ώστε να νιώθουμε ολοκληρωμένοι και ισορροπημένοι.
Οι ιδέες είναι καλές, η πράξη όμως δύσκολη. Έτσι, ακόμη κι αν αναγνωρίζεις τη σημασία της συναισθηματικής σου υγείας, δεν είναι πάντοτε εύκολο να μάχεσαι για να την διασφαλίζεις. Καμιά φορά, οι προκλήσεις συσσωρεύονται και τότε είναι που μπορεί να φτάσεις στη συναισθηματική εξάντληση.
Και τώρα τι κάνουμε;
Μερικές από τις ενδείξεις που θα πρέπει να σε θορυβήσουν σχετικά με το ότι η συναισθηματική σου υγεία έχει διαταραχθεί και χρειάζεται την προσοχή σου είναι η τάση για απομόνωση, η έλλειψη ενέργειας, ο υπερβολικός ή ελάχιστος ύπνος ή το φαγητό, η τάση για καταχρήσεις, η μείωση της απόδοσης στη δουλειά, οι συχνές διαφωνίες με τους γύρω σου, ο εκνευρισμός, τα αισθήματα ενοχής και η αίσθηση της αναξιότητας.
Η συναισθηματική υγεία ξεκινά από μια απλή ερώτηση
Μπορεί να μοιάζει απλοϊκό ή γραφικό, όμως είναι η αλήθεια: Το κυρίαρχο βήμα για να διασφαλίσεις τη συναισθηματική σου υγεία είναι να είσαι σε επαφή με το μέσα σου. Πρέπει να αφουγκράζεσαι την ψυχή σου, τις ανάγκες της, εκείνα που την ευχαριστούν, αλλά και όσα την ενοχλούν, τους φόβους σου και όλα όσα σε απασχολούν. Τέλος, όλα εκείνα που μπορούν να σε πάνε μπροστά.
Στη λεπτή ισορροπία αυτής της δύσκολης εξίσωσης βρίσκεται η συναισθηματική σου κατάσταση, η οποία μπορεί να αλλάζει ακόμη κι από στιγμή σε στιγμή. Ένα είναι το σίγουρο: Όσο επιμένεις να την αγνοείς, τόσο πιο δύσκολα θα την επαναφέρεις σ’ ένα υγιές επίπεδο.
Ποια είναι η λύση;
Το πιο απλό είναι να θέσεις έναν νέο στόχο: Στάσου καθημερινά μπροστά από τον καθρέφτη και ρώτα τη φιγούρα που σε κοιτάζει: «Πώς είσαι;». Στη συνέχεια, σώπα και άκου προσεκτικά τι έχει να σου πει. Κάνε αυτή τη μικρή ρουτίνα τρόπο ζωής.
Η δύναμη της αυτοεπιβεβαίωσης
Όταν πια αγκαλιάσεις αυτή τη μικρή ρουτίνα και την κάνεις κομμάτι σου, τότε θα μπορέσεις και να την εξελίξεις. Πώς; Μαθαίνοντας να μη βάζεις πάντοτε τους άλλους σε προτεραιότητα. Συνειδητοποιώντας ότι τα δικά σου προβλήματα δεν είναι πιο ασήμαντα. Δίνοντας, δηλαδή, χώρο και αξία στον εαυτό σου, θυμίζοντάς του ότι είναι σημαντικός.
Η επιστήμη συμφωνεί: Οι λεγόμενες θετικές επιβεβαιώσεις και, γενικότερα, το να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας, είναι μια χρήσιμη και θεμελιώδης πρακτική, τόσο για τη συναισθηματική μας κατάσταση, όσο και για την ψυχική μας υγεία γενικότερα.
Πέρα απ’ αυτό, η συνταγή είναι γνωστή: Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν, μην αμελείς να περνάς χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και μην παραλείπεις να γιορτάζεις κάθε μικρή και μεγάλη νίκη. Επίσης, μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τον διαλογισμό;