Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό το αίσθημα πίεσης στο στομάχι σας που μοιάζει σανα έχεις καταπιεί μια μπάλα του μπόουλινγκ. Γιατί λοιπόν είσαι τόσο φουσκωμέν@; Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε το φούσκωμα συχνά, και συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. “Το παροδικό φούσκωμα κατά περίσταση μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό”, λέει η Elena Ivanina, DO, γαστρεντερολόγος και ιδρύτρια του GutLove.

Παρόλα αυτά, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, οπότε μάλλον θα προτιμούσες να το αποφύγεις – και αυτό ξεκινά με το να καταλάβεις τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτό. Υπάρχουν ένα σωρό κοινές αιτίες του φουσκώματος που θα μπορούσαν να είναι ο ένοχος, από το τι τρως μέχρι ορισμένες παθήσεις της υγείας σου ή απλά το να κάθεσαι πολύ.

Ακολουθούν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους αισθάνεσαι τόσο αναθεματισμένα φουσκωμέν@ και τι μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις το πρήξιμο.

Τρως πολλά τρόφιμα με φυτικές ίνες

Πολλές φορές, το ότι είσαι φουσκωμέν@ έχει άμεση σχέση με το φαγητό που καταναλώνεις. Δηλαδή, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φασόλια, φακές, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, δημητριακά ολικής αλέσεως, κρεμμύδια και μήλα. Όταν τα βακτήρια στο γαστρεντερικό σου σύστημα πιάσουν δουλειά για να διασπάσουν τις φυτικές ίνες από το burrito με φασόλια ή τη σαλάτα με λάχανο και κινόα, δημιουργούν αέρια ως υποπροϊόν, σύμφωνα με την Danielle VenHuizen, διαιτολόγο που επικεντρώνεται στην υγεία του εντέρου και είναι ιδρύτρια της Food/Sense Nutrition Counseling. Και αυτά τα αέρια μπορεί να συσσωρευτούν και να σε κάνουν να φουσκώσεις.

Και πάλι, αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό, ειδικά αν δεν τρως φυτικές ίνες τακτικά. Τα καλά νέα είναι ότι το πεπτικό σου σύστημα γίνεται πιο αποτελεσματικό στη διάσπαση των φυτικών ινών όταν συνηθίζει να το κάνει.

Έτσι, η κατανάλωση περισσότερων από αυτές μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις το φούσκωμα μακροπρόθεσμα, λέει η Danielle. Απλά φρόντισε να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών αργά (π.χ. κατά μερικά γραμμάρια την εβδομάδα – κάτι που μπορεί να μοιάζει με την προσθήκη λίγων λιναρόσπορων στο πρωινό σου ή μιας μερίδας ζυμαρικών με βάση τα όσπρια στο δείπνο), ώστε να μην έχεις υπερβολικά αέρια ή κράμπες.

Ζεις για τα ανθρακούχα ποτά

Το ίδιο ισχύει και για τα ανθρακούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, αφού όλες οι φυσαλίδες που παράγουν αέρια πηγαίνουν κατευθείαν στο έντερό σου, λέει η Danielle.

Και αν συνδυάσεις το ανθρακικό με υποκατάστατα ζάχαρης – όπως, ας πούμε, σε μια τέλεια παγωμένη κόκα-κόλα διαίτης – μπορεί να ενισχύσεις το φούσκωμα ακόμα περισσότερο. Αυτό το άβολο αίσθημα πληρότητας.

Μπορεί να υπάρχει δυσανεξία στα τρόφιμα

Εάν αντιμετωπίζεις άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως κράμπες ή διάρροια, μαζί με φούσκωμα μετά από κατανάλωση κάποιου φαγητού, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχεις δυσανεξία σε τρόφιμα, λέει η Danielle.

Μπορεί να την αναπτύξεις εάν το γαστρεντερικό σου σύστημα δεν διαθέτει τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη ενός συγκεκριμένου τύπου υδατανθράκων ή φυσικά απαντώμενης ζάχαρης: Σκέψου τη λακτόζη (το σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα) ή τη φρουκτόζη (ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα και στο μέλι).

Εάν πιστεύεις ότι έχεις μια τροφική ευαισθησία όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, ξεκίνα παρακολουθώντας τα συμπτώματά σου σε ένα ημερολόγιο τροφίμων για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Θα πρέπει να σημειώνεις τα γεύματα και τα σνακ σου, καθώς και το πώς αισθάνεσαι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

“Είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο που υπάρχει για να κατανοήσεις τα προβλήματα του εντέρου σου, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος”, λέει η Dr Ivanina.

Τρως πολύ γρήγορα

Η γρήγορη κατάποση του φαγητού μπορεί επίσης να διαταράξει τη διαδικασία της πέψης. “Συχνά το στομάχι δεν είχε αρκετό χρόνο να παράγει τους πεπτικούς χυμούς που απαιτούνται για να διασπάσει σωστά το φαγητό σου”, λέει η Danielle.

Έτσι και πάλι, η μερικώς χωνεμένη τροφή οδηγεί σε αέρια. Το να τρως με αστραπιαία ταχύτητα σε κάνει επίσης να καταπίνεις περισσότερο αέρα από το συνηθισμένο, ο οποίος μπορεί να καταλήξει στο στομάχι σου και να καταλήξεις να είσαι και πάλι φουσκωμέν@.

Κάθεσαι για ώρες ολόκληρες

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να κινήσει τα πράγματα εκεί κάτω. “Η κίνηση διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου, από τη μετακίνηση των αερίων μέχρι τη μετακίνηση των κοπράνων”, λέει η Dr Ivanina. Όμως ισχύει και το αντίθετο: Το να κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα διατηρεί τα απόβλητα στο παχύ έντερό σου για περισσότερο χρόνο, όπου ζυμώνονται από βακτήρια που απελευθερώνουν τόνους αερίων που προκαλούν φούσκωμα ως υποπροϊόν.

Είναι η ώρα του PMS

Για πολλούς ανθρώπους, αυτό το φούσκωμα πριν από την περίοδο είναι πραγματικό. Το αίσθημα πληρότητας που εμφανίζεται πριν από την αιμορραγία συμβαίνει εν μέρει λόγω της κατακράτησης υγρών.

Οι αλλαγές στις ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου, κάνουν το σώμα σου να συγκρατεί περισσότερα υγρά, οπότε αισθάνεσαι φούσκωμα και πρήξιμο παντού.

Ταυτόχρονα, αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να επιβραδύνουν τη διέλευση των περιττωμάτων από το γαστρεντερικό σου σύστημα, προκαλώντας τη συσσώρευση περισσότερων αερίων στο έντερό σου και άλλα δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές αιτίες για το φούσκωμα, πότε πρέπει να ανησυχείς γι’ αυτό;

Το να είσαι φουσκωμέν@ μετά από ένα μεγάλο γεύμα, μια μακρά πτήση ή μερικές τρελές μέρες στη δουλειά δεν είναι συνήθως κάτι το ιδιαίτερο. Το φυσιολογικό φούσκωμα πρέπει να διαρκεί μόνο μερικές ώρες και να αισθάνεσαι αρκετά ήπια.

Αλλά επειδή το φούσκωμα μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι υποκείμενης ιατρικής κατάστασης, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου εάν είναι καθημερινό, εάν παρεμποδίζει την ικανότητά σου να περνάς άνετα την ημέρα σου ή εάν συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα όπως χρόνια δυσκοιλιότητα, αιματηρή διάρροια, αιμορραγία ή ακούσιες αλλαγές στο βάρος, συνιστούν οι ειδικοί.