Παλιότερα η τάση απαιτούσε ζεστό φως σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Αργότερα, εμφανίστηκε στη ζωή μας ο ψυχρός φωτισμός αλλά, δυστυχώς, εάν τον χρησιμοποιήσεις σε λάθος χώρους, μπορεί το σπίτι να χάσει τη ζεστασιά του και να θυμίζει νοσοκομείο.
Παρακάτω, σου έχουμε όλα όσα πρέπει να προσέξεις ώστε να διαλέξεις το φωτισμό για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου.
- Χολ/Είσοδος: Αποτελεί τον χώρο που σε υποδέχεται μόλις μπαίνεις στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πως πρέπει να είναι ένα σημείο το οποίο θα σε κάνει να αισθάνεσαι ζεστασιά. Για το πετύχεις αυτό, προτείνεται ο “ζεστός” φωτισμός με λαμπτήρες πυράκτωσης και λόγω του δε χρειάζεται να μένεις για αρκετή ώρα σε αυτό το χώρο, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ακόμη και κρυφό φωτισμό σε συνδυασμό με κάποιο λαμπατέρ.
- Σαλόνι: Είναι αυτό το σημείο του σπιτιού που, συνήθως, θέλεις να χαλαρώσεις ή να δεις τηλεόραση. Σε περίπτωση που οι τοίχοι είναι σε κάποιο μοντέρνο χρώμα και ύφος, τότε ένας πολύ θερμός φωτισμός, θα έκανε όλο το χώρο να φαίνεται παλιομοδίτικος. Από την άλλη, ένα πολύ ψυχρό φως δε θα βοηθούσε στη χαλάρωση σου. Το ιδανικό είναι κάτι ενδιάμεσο. Μη ξεχάσεις πως είναι βοηθητικά τόσο τα σποτάκια όσο και τα επιδαπέδια ή επιτραπέζια φωτιστικά, ώστε να είναι επαρκής ο φωτισμός. Βασικό είναι να θυμάσαι πως αν υπάρχει γραφείο στο χώρο του σαλονιού, είναι καλό να φροντίσεις για πιο έντονο φως.
- Κουζίνα: Προφανώς, εδώ χρειάζεσαι φωτισμό που δεν θα σε κουράζει, προκαλώντας έντονες σκιές την ώρα που ετοιμάζεις τα γεύματα σου. Το φως που συστήνεται είναι λίγο πιο ψυχρό από του σαλονιού και καλό είναι να υπάρχουν σποτάκια ή κρυφός φωτισμός κάτω από τα ντουλάπια. Ο συνδυασμός αυτών είναι ότι χρειάζεσαι.
- Υπνοδωμάτιο: Στις κρεβατοκάμαρες, προτιμάται, κυρίως, ο ζεστός φωτισμός. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν πορτατίφ στα κομοδίνα σου ώστε να σε εξυπηρετούν σε περίπτωση που θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο. Επίσης, καλό είναι εάν στο δωμάτιο υπάρχει τουαλέτα που βάφεσαι, να τοποθετήσεις λάμπες γύρω από τον καθρέφτη ή ένα λαμπατέρ με πιο ψυχρό φωτισμό για να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τού προσώπου σου. Προαιρετικά, μια χρηστική λύση και τελευταία τάση είναι η τοποθέτηση φωτισμού και στο εσωτερικό της ντουλάπας.
- Τραπεζαρία: Μέσω του Pinterest έχουμε αγαπήσει όλα αυτά τα φωτιστικά που κατεβαίνουν χαμηλά στο τραπέζι. Το φως που προτιμάται είναι, συνήθως, ότι έχεις επιλέξει και για τη κουζίνα για ένα άρτιο και αρμονικό αποτέλεσμα, με τη διαφορά πως εδώ αντί για διάχυτο φωτισμό, μπορείς να επιλέξεις εστιασμένο. Ένα tip είναι πως το φωτιστικό θα πρέπει να απέχει 75cm με 80cm από την επιφάνεια του τραπεζιού.
- Μπάνιο: Ίσως το πιο υποτιμημένο μέρος του σπιτιού. Πρέπει να σκεφτείς τι θες για το μπάνιο σου. Συστήνεται ένα καλό και έντονο κύριο φως αλλά και τοποθέτηση απλικών δεξιά και αριστερά από τον καθρέφτη αν στο μπάνιο κάνεις το καθημερινό μακιγιάζ ή την αποτρίχωσή σου. Σε περίπτωση που θέλεις ο χώρος αυτός να είναι πιο χαλαρωτικός και ατμοσφαιρικός, τότε καλό είναι να επιλέξεις πιο χαμηλό φωτισμό στους λαμπτήρες.
Το καλύτερο θα ήταν η τοποθέτηση διακόπτη ντίμερ σε όλους τους χώρους ώστε να ρυθμίζεις την ένταση του φωτισμού, αναλόγως τις ανάγκες σου και της ατμόσφαιρας που επιθυμείς να δημιουργήσεις κάθε στιγμή.