Όλο και πιο συχνά χιλιάδες bloggers και χρήστες του instagram ανεβάζουν το πρωινό τους γεύμα, το οποίο είναι μία κρέμα με βρώμη που συνοδεύεται συνήθως από φρούτα εποχής και κάποιες φορές και άλλα συστατικά για επιπλέον γεύση, όπως μέλι και κανέλα. Η λαχταριστή αυτή λοιπόν κρέμα βρώμης, που μοιάζει εμφανισιακά (και γευστικά) σαν ρυζόγαλο ονομάζεται porridge και αποτελείται από 3 κυρίως συστατικά, με όσα επιπλέον επιθυμεί να προσθέσει στη συνέχεια ο καθένας αναλόγως αν το porridge το προτιμάει γλυκό ή αλμυρό.

Υλικά

  • 3 κ.σ. νιφάδες βρώμης
  • 1 φλ. νερό ή γάλα (χαμηλό σε λιπαρά ή φυτικό)

Οδηγίες

Προσθέστε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τη βρώμη και το υγρό που έχετε επιλέξει και βράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα. Στη συνέχεια προσθέστε ένα φρούτο εποχής και λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για το porridge είναι το σιμιγδάλι, το ρύζι, το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι, το τριτικάλε (προϊόν διασταύρωσης μεταξύ ειδών σιταριού και σίκαλης) και το φαγόπυρο. Κάποιοι τύποι porridge έχουν τις δικές τους ονομασίες όπως πολέντα, grits (αλμυρή εκδοχή φτιαγμένο με καλαμπόκι) και kasha (φτιαγμένο με φαγόπυρο).

Σύμφωνα με την ιστορία, το porridge χρησιμοποιούταν πολύ συχνά ως το φαγητό για τους κρατούμενους στις φυλακές της Αγγλίας και έτσι η έκφραση “doing porridge” χρησιμοποιήθηκε στην αργκό ως αναφορά στην ποινή φυλάκισης.

Το porridge λόγω της ιδιότητας του να πέπτεται εύκολα, χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε πολλούς πολιτισμούς ως φαγητό για τα άρρωστα άτομα και συχνά καταναλώνεται από τους αθλητές στην προπόνηση.

Ποια είναι όμως η διατροφική αξία του porridge;

Θερμίδες

Οι θερμίδες που θα λάβει κάποιος από την κατανάλωση του εξαρτώνται από τον τύπο που θα επιλέξει να καταναλώσει. Οι θερμίδες από το κλασικό porridge με νιφάδες βρώμης σε μία μερίδα περίπου ¾ του φλιτζανιού είναι 124 όταν παρασκευάζεται με νερό και 215  με άπαχο γάλα. Αν το προμηθευτείς έτοιμο σε κάποιο κατάστημα οι θερμίδες είναι σίγουρα λίγο παραπάνω.

Εναλλακτικές επιλογές παρασκευής του porridge είναι η κινόα ή ο αμάρανθος (ψευδοδημητριακό) εξίσου υγιειν΄λες και νόστιμες που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου. Μία τεοια κρέμα με κινόα θα σου δώσει περίπου 200 θερμίδες ενώ με τη χρήση αμάρανθου 216 (με άπαχο γάλα και 126 με νερό).

Μακρο – Θρεπτικά Συστατικά

Μισό φλιτζάνι porridge φτιαγμένο με 1/3 φλ. βρώμη, 1/3φλ. νερό και 1/3φλ. γάλα χαμηλό σε λιπαρά, δίνει στον οργανισμό 8γρ πρωτεΐνης, 28γρ συνολικών υδατανθράκων και 3γρ λίπους.

Μικρο – Θρεπτικά  Συστατικά

Μισό φλιτζάνι porridge  περιέχει 3γρ φυτικών ινών. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες βελτιώνει την διαδικασία της πέψης, βοηθάει στην διαδικασία απώλειας βάρους αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού, μειώνει την υψηλή χοληστερόλη αίματος και βοηθάει στην προστασία από αιμορροΐδες και από παθήσεις της καρδιάς. Το porridge αποτελείται από δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προωθούν την κυκλοφορία των αποβλήτων μέσω του πεπτικού συστήματος και βελτιώνουν την δυσκοιλιότητα, ενώ οι διαλυτές βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος και την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης στη χοληστερόλη του αίματος.

Κάποιοι τύποι του porridge προσφέρουν επίσης, μία σημαντική ποσότητα ασβεστίου, ιδίως αν παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας γάλα. Το ασβέστιο, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό στη διατροφή γιατί εκτός των άλλων ιδιοτήτων του (έλεγχος αρτηριακής πίεσης, προστασία οστικής πυκνότητας) παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, βοηθάει στην απώλεια κοιλιακού λίπους μειώνοντας έτσι και την περίμετρο μέσης σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Clinical Practice του 2012.

Άλλα μικρο-θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από την κατανάλωση του porridge είναι ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και φυτοχημικές ουσίες. Το σύνολο αυτών των θρεπτικών συστατικών ενισχύουν επιπλέον το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.