Αν κάτι μας κάνουν να πιστεύουμε οι φιλίες, στα πρώτα χρόνια των 20, είναι πως η ζωή είναι διασκεδαστική και μας δίνει συνέχεια λόγους να δούμε τους φίλους μας. Και να ζήσουμε μαζί τους τα πάντα στον υπερθετικό. Τα γέλια, τα δάκρυα, τα δράματα. Τα οποία δράματα πάντα φαίνονται λιγότερο σοβαρά, αφού στην τελική, έχουμε τους φίλους μας εδώ. Γενικά στα 20 οι φιλίες ζουν μια δόξα. Ωστόσο μετά, αρχίζουν να πλησιάζουν τα 30 και μαζί με την πρώτη “κρίση” στο mindset, έρχονται και οι πρώτες αλλαγές και στις φιλίες.
Ναι, οι φιλίες αλλάζουν όσο πλησιάζεις τα 30, με αυτούς τους τέσσερις τρόπους.
Βλέπεις λιγότερο τους φίλους σου και δεν φταίει κανείς γι’αυτό
Λίγα χρόνια πριν τα τριάντα, έχεις αρχίσει να αντιλαμβάνεσαι για τα καλά πως πλέον “χτίζεις”. Χτίζεις ζωή, πρόγραμμα, skills, καριέρα. Το 24ωρο σου φαίνεται μικρό για όλα αυτά που θες να χωρέσεις μέσα σε αυτό. Και μέσα σε όλα αυτά πολλές φορές δεν είναι οι φίλοι σου. Και αυτό είναι ΟΚ.
Τα μηνύματα γίνονται πιο περιεκτικά, και πλέον έχετε βρει το σύστημά σας για να συνεννοείστε, χωρίς να τρώτε ώρες στα τηλέφωνα και τα μηνύματα. Ξέρετε πώς να πείτε κάτι ο ένας στον άλλο, πώς θα το ζητήσετε και πότε να το προσφέρετε. Λίγο πριν τα 3ο είστε όλοι απασχολημένοι, κι αυτό δεν σας φαίνεται πια πρωτόγνωρο, αλλά το φυσιολογικό. Θα καταλάβεις πως είσαι σε αυτό το στάδιο όταν έχετε να δείτε ο ένας τον άλλο με τον κολλητό σου, και δεν επιρρίπτεται καμία ευθύνη για αυτό. Φταίτε και οι δύο και δε φταίει κανείς.
Έχεις λιγότερους φίλους και αυτό δε σε κάνει ούτε βαρετή, ούτε αντικοινωνική
Μετά τα 25 αρχίζεις να αξιολογείς. Αφαιρείς ό,τι δε σε καλύπτει σε φιλικό επίπεδο, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει δράματα και άβολες συζητήσεις. Με κάποιους από τους φίλους σου καταλήγεις να χάνεσαι γιατί η ζωή σας έχει προχωρήσει εντελώς διαφορετικά. Άλλους πάλι τους βγάζεις με το ζόρι, σοκαρισμένη από το πόσο κακό σου έκαναν.
Λίγο πριν τα 30 ίσως μείνεις με πολύ λιγότερους φίλους από όσους θα περίμενες, αλλά αυτό δεν κάνει τη ζωή σου “φτωχή” ούτε εσένα αντικοινωνική. Έχεις κάνει απλά το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα για να χτίσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι και που σου αξίζει.
Θέλεις διαφορετικά πράγματα από τους φίλους σου
Κανείς δε λέει πως στα 20 ένα άτομο είναι επιφανειακό. Ωστόσο, πλησιάζοντας στην επόμενη δεκαετία αντιλαμβάνεσαι (ή νομίζεις) πως η ζωή αρχίζει να σοβαρεύει. Έρχονται απώλειες, σημαντικές ερωτικές σχέσεις, ψυχοφθόρες απορρίψεις και άπιαστοι στόχοι. Οι συζητήσεις με τους φίλους σου είναι πιο ευάλωτες, αληθινές και δεν έχουν ένα κρυφό αστείο πάντα. Αρχίζει πια να γίνεται ξεκάθαρο πως χρειάζεσαι άτομα στα οποία να μπορείς να στηριχτείς με απόψεις τις οποίες να μπορείς να “μετρήσεις” μια στιγμή που θα έχει όντως μεγάλη σημασία.
Οι φίλοι σου θέλουν διαφορετικά πράγματα από εσένα
Ναι, οι ανάγκες αλλάζουν αλλά όχι μόνο από τη δική σου πλευρά. Οι φίλοι σου θέλουν από εσένα μια σοβαρή συμβουλή, βοήθεια και υποστήριξη. Σιγά σιγά θα πρέπει και εσύ να μάθεις να διαχειρίζεσαι και να προσαρμόζεσαι στις δικές τους αλλαγές. Θα πρέπει να ξέρεις πώς να στηρίξεις μια κακή επαγγελματική συνέντευξη, το τέλος μιας σημαντικής σχέσης ή τον ερχομό ενός παιδιού. Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως μεγαλώνετε μαζί, αλλάζετε μαζί και έχετε περισσότερο ανάγκη ο ένας τον άλλο. Ακόμα κι αν είστε εντελώς διαφορετικές εκδοχές του 20χρονου εαυτού σας.