Κάτι σε ενόχλησε, κάτι σε πείραξε, κάτι σε στενοχώρησε. Γυρνάει στο μυαλό σου και δε σε αφήνει. Αλλά πώς το λες; Δύσκολο. Μπορεί να καταλήξει άσχημα και δεν το θέλεις. Και μόνο η σκέψη να ανοίξεις μια δύσκολη συζήτηση σου προκαλεί άγχος. Δεν είναι περίεργο: Οι περισσότεροι από εμάς δεν διδαχθήκαμε ποτέ πώς να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις.

Τι θα πεις; Από πού θα ξεκινήσεις; Και τι θα γίνει αν το άλλο άτομο αντιδράσει αρνητικά; Αυτά τα ερωτηματικά είναι συχνά αρκετά για να εγκαταλείψεις τη σκέψη να φέρεις μια δύσκολη συζήτηση στο τραπέζι. Αυτό που μπορεί να μην έχεις συνειδητοποιήσει, όμως, είναι ότι, πολλές φορές, οι σχέσεις φθείρονται και καταστρέφονται ακριβώς γι’ αυτό το λόγο: Γιατί τα δύσκολα θέματα δεν άνοιξαν ποτέ για να επιλυθούν και να επουλωθούν.

Γιατί αποφεύγουμε τις δύσκολες συζητήσεις;

Ο φόβος είναι ο κυρίαρχος λόγος που μας ωθεί συχνά να κρύψουμε κάτι κάτω από το χαλί και να μη το φέρουμε στην επιφάνεια. Φοβάσαι να κάνεις τις δύσκολες συζητήσεις γιατί αυτό μπορεί να διαταράξει την αρμονία μεταξύ σας, να φέρει ένταση, διαφωνία και, τελικά, το τέλος.

Κατά τρόπο παράδοξο, μάλιστα, η οικειότητα που χαρακτηρίζει τις φιλικές σχέσεις φαίνεται να κάνει τις συζητήσεις αυτές ακόμη πιο δύσκολες. Ανησυχείς μήπως χάσεις κάποιον για τον οποίο νοιάζεσαι βαθιά κι αυτό σε κάνει απρόθυμ@ να ανοίξεις άβολες συζητήσεις για τυχόν προβλήματα.

Το κόστος της αποφυγής, όμως, το έχεις σκεφτεί;

Ναι, οι δύσκολες συζητήσεις είναι άβολες, είναι όμως και απολύτως απαραίτητες. Η επ’ αόριστον αποφυγή τους μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες:

  • Μια υποβόσκουσα δυσαρέσκεια που επιβιώνει: Τα άλυτα ζητήματα συχνά δημιουργούν μια δυσαρέσκεια, η οποία δε φεύγει, αλλά μένει εκεί και μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως παθητική επιθετικότητα, σαρκασμό, ακόμη και εκνευρισμό.
  • Λανθασμένα ξεσπάσματα: Ξέρεις αυτό που άλλος σου φταίει και αλλού ξεσπάς; Ε, γι’ αυτό μιλάμε εδώ. Και ξέρεις και κάτι άλλο; Δεν καταφέρνεις κάτι με αυτό. Γιατί εκείνος που πρέπει να ακούσει δεν σε ακούει. Κι αυτό είναι δική σου επιλογή.
  • Ghosting: Όλα αυτά που θες να πεις και δε λες μπορεί να φτάσουν να σε πνίγουν τόσο, που τελικά να πάρεις τις αποστάσεις σου. Αυτές οι αποστάσεις σε φέρνουν πιο κοντά στο τέλος αυτής της φιλίας. Κι όλα αυτά επειδή δε βρήκες το θάρρος να μιλήσεις. Ακόμη κι αν το τέλος είναι αυτό που επιδιώκεις, το άλλο άτομο έχει δικαίωμα να το ξέρει και να ακούσει από σένα το γιατί.

3 tips για τις δύσκολες συζητήσεις

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση μιας δύσκολης συζήτησης είναι να παραδεχθείς το φόβο σου. Μίλα ανοιχτά για το δισταγμό σου να ξεκινήσεις μια δύσκολη συζήτηση. Αυτό θα κάνει το άλλο πρόσωπο να καταλάβει αυτόματα ότι στόχος σου είναι να συμφιλιωθείτε και να ενδυναμώσετε τη σχέση, όχι να δημιουργήσετε σύγκρουση.

Κάνε περισσότερες ερωτήσεις και λιγότερες δηλώσεις. Αντί να απαγγείλεις μια λίστα με όλα όσα το άλλο άτομο κάνει λάθος, προσέγγισε τη συζήτηση με περιέργεια. Κάνε ερωτήσεις για να κατανοήσεις την οπτική του. Αυτό θα ενθαρρύνει τον διάλογο και θα αποδυναμώσει την αντιπαράθεση. Δε βλάπτει, επίσης, να έχεις προετοιμάσει όσα θέλεις να πεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις στο θέμα και να μην παρασυρθείς από τη φωνούλα που προσπαθεί να σε κάνει να δειλιάσεις.

Βρείτε από κοινού λύσεις. Ξεκίνα τη συζήτηση με τη λογική του να βρείτε μια λύση για το θέμα που σας απασχολεί. Άκου τι έχει να σου πει @ φίλ@ σου και δουλέψτε μαζί πάνω στο πώς θα διορθώσετε ό,τι δεν λειτουργεί. Αυτό θα κάνει την όποια λύση πιο αποδοτική και για τους δύο, άρα είναι πιο πιθανό να επιβιώσει και σε βάθος χρόνου.

Και να θυμάσαι: Οι δύσκολες συζητήσεις αξίζουν τον κόπο

Μπορεί να νιώθεις ότι σε ζορίζουν ή ότι ενέχουν ρίσκο, όμως ένα είναι το σίγουρο: Οι δύσκολες συζητήσεις είναι ένα απαραίτητο βήμα για να διατηρούνται οι σχέσεις αληθινές και ουσιαστικές. Ίσως σκέφτεσαι ότι θα σας απομακρύνουν, στην πραγματικότητα όμως η ειλικρίνεια και η ανοιχτή επικοινωνία θα σας φέρουν τελικά πιο κοντά.

Ανοίγοντας τις δύσκολες συζητήσεις, ανοίγεις ταυτόχρονα την πόρτα σε ισχυρότερες, πιο ανθεκτικές φιλίες, που μπορούν να αντέξουν στις προκλήσεις που θα έρθουν. Αυτό δε θέλεις;