Με την είσοδό μας στον Οκτώβριο (το λες και pumpkin season), ξεκινάμε να νιώθουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα που πλησιάζει, ενώ παράλληλα οι αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητά μας γίνονται πιο αισθητές.
Για τους περισσότερους, η έναρξη της χειμερινής περιόδου ανοίγει επίσημα τη σεζόν των ιώσεων και αυτό είναι κάτι που μάλλον όλοι θα θέλαμε να αποφύγουμε.
Καθώς λοιπόν η υγεία του εντέρου μας είναι σημαντική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, είναι μάλλον καλή ιδέα να εντάξουμε στα resolutions του φθινοπώρου τη φροντίδα της εντερικής μας μικροχλωρίδας.
View this post on Instagram
Η διατροφολόγος και ειδικός στην υγεία του εντέρου, Marilia Chamon, αναλύει την επίδραση που έχουν οι αλλαγές των εποχών στο έντερό μας καθώς και και το τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε το εντερικό μας μικροβίωμα.
Πώς η αλλαγή των εποχών επηρεάζει την εντερική μικροχλωρίδα
Τα βακτήρια του εντέρου μας υφίστανται ρυθμικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μελέτη του Πανεπιστήμιο του Σικάγο έδειξε ότι παρόμοιες αλλαγές λαμβάνουν χώρα και κατά την εναλλαγή των εποχών. Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου κατά τη διάρκεια των εποχών, οι οποίες θα μπορούσαν μάλλον να εξηγηθούν από την υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φρούτα και λαχανικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διατροφή το χειμώνα VS Διατροφής το καλοκαίρι
Τα βακτήρια του εντέρου τρέφονται με μια ποικιλία ινών και θρεπτικών συστατικών που εντοπίζονται σε διαφορετικά τρόφιμα όλο το χρόνο. Αυτά περιλαμβάνουν φρουκτοολιγοσακχαρίτες (θα τους βρεις σε κρεμμύδια, πράσα και σκόρδο), και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (θα τους βρεις σε φασόλια και άλλα όσπρια).
Το καλοκαίρι προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα φρούτων πλούσιων σε πολυφαινόλες όπως τα κεράσια, οι φράουλες και τα σταφύλια που κατά κανόνα δεν μπορούμε να βρούμε το χειμώνα. Ωστόσο, αυτές οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το κόκκινο λάχανο, τα καρότα και τα μήλα που αναπτύσσονται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Από την άλλη πλευρά, ο χειμώνας προσφέρει μια αφθονία λαχανικών που ανήκουν στην κατηγορία των βολβών και των ριζών, όπως το σέλινο, η πατάτα, η γλυκοπατάτα και το καρότο, που με τη σειρά τους είναι πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο όταν μαγειρευτούν και στη συνέχεια αφεθούν να κρυώσουν. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η ποικιλομορφία είναι βασιλιάς και ότι κάθε εποχή θα προσφέρει διαφορετικά αλλά εξίσου σημαντικά τρόφιμα για τα μικρόβια του εντέρου μας. Και τα χρειαζόμαστε όλα!
Μπορεί το κρύο να επηρεάσει την υγεία του εντέρου;
Όταν μιλάμε για υγεία του εντέρου, δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη τη συνολικότερη υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Επίσης την ικανότητά του να αφομοιώνει θρεπτικά συστατικά αλλά και να αποβάλει ανεπιθύμητα μεταβολικά προϊόντα. Οι τακτικές κινήσεις του εντέρου είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που αξίζει να λάβουμε υπόψη αν μας ενδιαφέρει να θωρακίσουμε την υγεία του εντέρου μας. Τους χειμερινούς μήνες έχουμε την τάση να κινούμαστε λιγότερο και να πίνουμε λιγότερο νερό. Και τα δύο μπορούν να συμβάλουν στα συμπτώματα του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας.
Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια τακτική ρουτίνα άσκησης συνοδευόμενη από επαρκή πρόσληψη νερού.
Σε εσένα που το να πίνεις σκέτο νερό δεν είναι ευχάριστο, προτείνουμε ως legit εναλλακτικές το τσάι και τα αφεψήματα βοτάνων, με χρυσή επιλογή το ρόφημα από τζίντζερ, που ενισχύει σε αξιοσημείωτο βαθμό την γαστρεντερική κινητικότητα.
Τι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον;
Ένας επιπλέον τρόπος να υποστηρίξουμε τα μικρόβια του εντέρου μας καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι η κατανάλωση εποχικών προϊόντων. Κάτι τέτοιο αφενός διευκολύνει την πρόσληψη ευρείας γκάμας θρεπτικών συστατικών και αφετέρου ενισχύει την ποικιλομορφία της εντερικής μικροχλωρίδας. Και φυσικά έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και σου επιτρέπει να πειραματισθείς, να ανακαλύψεις καινούργιες γεύσεις, συνταγές και κουζίνες. Και αυτό από μόνο του, θα μπορούσε να είναι ένα drive, σωστά;