Μια αλήθεια αδιαμφισβήτητη: Οι φιλίες είναι ιερές στη ζωή μας. Είναι η οικογένεια που έχουμε διαλέξει, οι άνθρωποι που μας πλαισιώνουν στις πιο σημαντικές στιγμές μας, εύκολες και δύσκολες. Εκείνοι που ξενυχτούν στο πλάι μας, εκείνοι που ακούνε με αξιοσημείωτη υπομονή τους ατελείωτους μονολόγους μας και, γενικά, το πιο σημαντικό στήριγμά μας. Οι άνθρωποι, όμως, είναι περίπλοκα όντα και οι σχέσεις πολλές φορές είναι άνισες. Κάποιον μπορεί να τον χρειάζεσαι περισσότερο απ’ ότι εκείνος εσένα. Κι ύστερα, μπορεί να νιώθεις ότι κάποιος εξαρτάται υπερβολικά από σένα και τη μεταξύ σας σχέση. Όσο όμορφο κι αν είναι να μοιράζεσαι, όταν αισθάνεσαι ότι αυτό ξεπερνά τα όρια που κάνουν εσένα να νιώθεις καλά, πρέπει να αναλάβεις δράση.

Μπορείς, όμως, να βάλεις όρια χωρίς να πληγώσεις το άλλο άτομο; Σύμφωνα με το Darling υπάρχει τρόπος να χειριστείς μια τέτοια κατάσταση με αγάπη, σαφήνεια και χάρη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να περιηγηθείς σε αυτό το λεπτό ζήτημα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα:

Δείξε υπομονή

Πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα, αφιέρωσε χρόνο για να εντοπίσεις τα σημάδια που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι ένα άτομο εξαρτάται υπερβολικά από σένα. Θέλει, για παράδειγμα, να περνάτε πολύ χρόνο μαζί; Εκφράζει απογοήτευση ή ζήλια όταν κάνεις σχέδια με άλλους φίλους;

Αυτά τα σημάδια δεν σημαίνουν απαραίτητα κάτι. Θα μπορούσαν απλά να υποδηλώνουν ότι αυτό το άτομο περνά μια δύσκολη περίοδο. Μπορεί να δυσκολεύεται στην προσωπική ή επαγγελματική του ζωή ή να αντιμετωπίζει οικογενειακά ζητήματα. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα τα προβλήματά του, ίσως αυτή η μορφή προσκόλλησης λειτουργεί ως διέξοδος, που τον βοηθά να αποσπάσει την προσοχή του από το πρόβλημα.

Γι’ αυτό, μη βιαστείς να αντιδράσεις έντονα. Καμιά φορά, αυτά τα ζητήματα επιλύονται μόνα τους, χωρίς παρέμβαση. Δείξε, λοιπόν, υπομονή και συνέχισε να υποστηρίζεις τ@ φίλ@ σου, θέτοντας παράλληλα υγιή όρια, μέσα στα οποία θα αισθάνεσαι κι εσύ καλά.

Επικοινώνησε με αμεσότητα

Αν, παρ’ όλα αυτά, οι ενοχλητικές ενδείξεις παραμένουν, ίσως ήρθε η ώρα για μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. Επίλεξε έναν άνετο χρόνο και τόπο γι’ αυτή τη συζήτηση, αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το περιβάλλον είναι εχθρικό. Χρησιμοποίησε μια γλώσσα ευγενική, αλλά και άμεση. Πες τις απόψεις σου ξεκάθαρα και περιεκτικά. Πιθανότατα, ο φίλος σου παλεύει με κάτι κι αυτή η εξάρτηση είναι ο τρόπος του να επιβεβαιώσει την ταυτότητα και την αυτοεκτίμησή του. Μια ειλικρινής συζήτηση, λοιπόν, μπορεί να τον βοηθήσει να αναγνωρίσει την εσωτερική του δύναμη και να επανακτήσει την αυτοπεποίθηση που έχει ανάγκη για να προχωρήσει.

Θέσε υγιή όρια

Ενώ υποστηρίζεις τ@ φίλ@ σου, είναι ζωτικής σημασίας να θέσεις υγιή όρια για να προστατεύσεις τη συναισθηματική σου ευημερία. Μπορεί να είναι εξαντλητικό να νιώθεις διαρκώς ότι πρέπει να δίνεις και να στηρίζεις και μπορεί να καταλήξεις να δυσανασχετείς με όποιον σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Φρόντισε, λοιπόν, να εξασφαλίσεις χρόνο μακριά από αυτό το άτομο και να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα, όποτε νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη. Δε χρειάζεται να αισθάνεσαι ότι αυτό θα σε κάνει κακό φίλο. Στην πραγματικότητα, ίσως σε κάνει καλύτερο φίλο μακροπρόθεσμα, αφού θα ανακτήσεις την ενέργειά σου, επομένως θα μπορείς να υποστηρίξεις και καλύτερα τους φίλους σου.

Ήρθε η ώρα να ζητήσεις τη βοήθεια ενός συμβούλου όταν…

Αν η προσκόλληση ενός φίλου πάνω σου ταυτίζεται με βίαιες ή παρενοχλητικές συμπεριφορές, η επαγγελματική άποψη ενός ειδικού συμβούλου ίσως να σου φανεί χρήσιμη. Η ασφάλεια και η ψυχική υγεία είναι οι πιο σημαντικές σου προτεραιότητες.

Ο χειρισμός των θεμάτων προσκόλλησης από φίλους μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά αν έχεις υπομονή, επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου με σαφήνεια και θέσεις όρια, θα μπορέσεις να διαμορφώσεις μια πιο υγιή και ισορροπημένη κατάσταση μεταξύ σας.