Για πολλούς εσωστρεφείς, η προσμονή να παρευρεθούν σε μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπως ένας γάμος, ένα καλοκαιρινό πάρτι μπορεί να προκαλέσει έναν συνδυασμό ενθουσιασμού και ανησυχίας.
Αν είσαι κι εσύ εσωστρεφής γνωρίζεις καλά ότι το δέλεαρ του comfort zone στα γνωστά όρια του σπιτιού μπορεί να είναι ισχυρό. Ωστόσο, δεν μπορείς πάντα να εξαιρείσαι από τις κοινωνικές περιστάσεις, αλλά υπάρχουν τρόποι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να τις απολαμβάνει.
Η ψυχολόγος Paula Brockwell δημιούργησε τον τέλειο οδηγό τόσο για επιβίωση όσο και για ευημερούσες κοινωνικές καταστάσεις ως εσωστρεφής, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα πάρτι.
Τι σημαίνει να είσαι εσωστρεφής;
Η Paula εξηγεί ότι ο γενικός ορισμός είναι ότι οι εσωστρεφείς είναι ντροπαλοί, συγκρατημένοι και ήσυχοι, αλλά από την άποψη της ψυχολογίας, σκεφτόμαστε περισσότερο τη φυσιολογία του εγκεφάλου και τι οδηγεί στην εσωστρέφεια. Η Paula δηλώνει ότι οι εσωστρεφείς συνήθως επιζητούν λιγότερη αλληλεπίδραση και δράση, και επίσης κατακλύζονται πιο εύκολα από τους εξωστρεφείς, καθώς ο εγκέφαλός τους φτάνει σε συντριπτικά επίπεδα δραστηριότητας πιο γρήγορα από τους εξωστρεφείς.
Αυτό κάνει τους εσωστρεφείς να αναζητούν λιγότερο την αλληλεπίδραση και ως εκ τούτου είναι πιθανό να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού άγχους. Για δύο λόγους, το αναζητούν λιγότερο, ώστε να εξασκούνται λιγότερο, αλλά και επειδή ξέρουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κατάθλιψης και εξάντλησης.
Όταν πρόκειται για κοινωνικές καταστάσεις και το να πεις όχι, η Paula δηλώνει ότι πρέπει «να κάνεις μόνο αυτό που νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις, αλλά αν αντιμετωπίσεις τους φόβους σου θα έχεις περισσότερη ικανότητα να κάνεις πράγματα που σε φοβίζουν. Με την πάροδο του χρόνου όσο περισσότερο κάνουμε πράγματα που μας τρομάζουν, τόσο λιγότερο τρομακτικά γίνονται, ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται, παίρνει στοιχεία ότι οι φόβοι μας είναι αβάσιμοι και μας βοηθά να νιώθουμε πιο άνετα. Κάντε το όμως τις καλές σας μέρες, όταν έχετε την ενέργεια και το θάρρος να πιέσετε τον εαυτό σας. Όσο λιγότερα κάνουμε τόσο περισσότερο οι φόβοι μας μεγαλώνουν και έχουν δύναμη»
Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να απολαύσεις ένα καλοκαίρι γεμάτο διασκεδαστικές κοινωνικές εκδηλώσεις, ακολούθησε κάποιες από τις κορυφαίες συμβουλές για την προετοιμασία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα πάρτι:
Πριν την εκδήλωση:
1. Αύξησε την ενέργειά σου
Η Paula δηλώνει ότι πριν από ένα πάρτι, θα πρέπει να συγκεντρώσεις την ενέργειά σου εκ των προτέρων για να προετοιμαστείς να κοινωνικοποιηθείς και να κάνεις κάποια πράγματα που σε τονώνουν και σε αποκαθιστούν, είναι πιθανό να σε βοηθήσει κάποια στιγμή ηρεμίας. Η φύση και το φυσικό φως ηρεμούν και ενισχύουν την ενέργεια – οπότε πήγαινε μια βόλτα σε ένα όμορφο μέρος.
2. Όρισε μερικές στρατηγικές ασφάλειας
Η Paula συμβουλεύει επίσης πριν από μια εκδήλωση να μιλήσεις με τους φίλους ή τον σύντροφό σου για τις ανησυχίες σου και τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν αυτή τη στιγμή. Ενημέρωσε τους για τα σχέδια διαφυγής σου, καθώς αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα φύγετε όταν θέλεις να φύγετε. Αυτό μπορεί να σημαίνει να οδηγήσεις το αυτοκίνητό σου ή να κάνεις μια συμφωνία με έναν φίλο που είναι πρόθυμος να φύγει όταν είστε έτοιμοι.
3. Κοιμήσου καλά
Βεβαιώσου ότι έχεις δώσει προτεραιότητα σε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο πριν παρευρεθείς σε μια κοινωνική συγκέντρωση για να επαναφορτίσεις την ενέργειά σου. Κανείς δεν απολαμβάνει τις κοινωνικές συναναστροφές όταν είναι κουρασμένος και ευερέθιστος, επομένως ένας καλός ύπνος θα σε κάνει να νιώθεις ανανεωμέν@ και ζωηρ@, κάνοντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις πολύ πιο αβίαστες.
4. Κάνε την έρευνά σου
Για να ανακουφίσεις τυχόν ανησυχίες πριν από την εκδήλωση και να εξασφαλίσεις ετοιμότητα, προσπάθησε να συγκεντρώσεις όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθείς πολύ νωρίτερα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διεύθυνση του χώρου και τις οδηγίες, τις ώρες έναρξης και λήξης των εκδηλώσεων, τυχόν απαιτήσεις ενδυματολογικού κώδικα, εάν θα υπάρχει διαθέσιμο φαγητό και τη λίστα καλεσμένων. Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι σε θέση να προβλέψεις και να προετοιμαστείς ανάλογα, απελευθερώνοντας τον εαυτό σου από περιττές ανησυχίες και αβεβαιότητες πριν από το συμβάν.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:
1. Κάνε διαλείμματα
Η Paula συνιστά επίσης κατά την άφιξή σου στην εκδήλωση, να καταφύγεις κάπου όπου μπορείς να αποσυρθείς στιγμιαία για μια ανάσα. Είτε πρόκειται για το μπάνιο είτε για έναν εξωτερικό χώρο, το να έχεις ένα ήσυχο μέρος για να αποδράσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο εάν αρχίσεις να αισθάνεσαι καταβεβλημέν@ ή στραγγισμέν@ από το περιβάλλον.
2. Απόσπασε την προσοχή σου
Μια άλλη στρατηγική αντιμετώπισης για την πλοήγηση σε κοινωνικές εκδηλώσεις είναι η συμμετοχή στις δραστηριότητες. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για τους εσωστρεφείς, η συμμετοχή στις δραστηριότητες της εκδήλωσης μπορεί να σε βοηθήσει να αποσπάσεις την προσοχή σου από οποιοδήποτε άγχος μπορεί να αντιμετωπίζεις. Μπορεί επίσης να προσφέρει μια ευκαιρία να συνδεθείς με άλλους, να κάνεις πιθανώς νέους φίλους και να σου επιτρέψει να νιώσεις μια αίσθηση χαλάρωσης στη διαδικασία.
3. Απόφυγε το πολύ αλκοόλ
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να πηγαίνουμε κατευθείαν στο μπαρ, η Paula δηλώνει ότι ενώ το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε αρχικά πιο γενναίοι, υπάρχει ο κίνδυνος να μειώσει τις αναστολές μας τόσο πολύ που κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε κανονικά, κάνοντας το πάρτι φοβερά πυρομαχικά για τους φόβους και την εικόνα μας, κι έτσι κάνοντας το επόμενο πάρτι πιο δύσκολο. Επομένως, διατήρησε τον έλεγχο!
4. Πρόσεξε τους άλλους εσωστρεφείς
Παρόλο που νιώθεις σαν να είσαι μόν@, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι πολλά άλλα άτομα στην εκδήλωση μπορεί να έχουν παρόμοια συναισθήματα. Εάν βρίσκεσαι χωρίς κοινωνικό σύντροφο, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σαρώσεις το δωμάτιο και να αναζητήσεις εσωστρεφείς που μπορεί επίσης να εκτιμήσουν κάποια μεταξύ σας συνεργασία. Πρόσεξε για λεπτές ενδείξεις και πλησίασε αυτούς που φαίνονται ανοιχτοί να συμμετάσχουν σε συνομιλίες ή να αναζητήσουν συντροφιά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια ήρεμη συνομιλία με το άτομο δίπλα σου…
5. Κράτα τους φόβους σου υπό έλεγχο
Η Paula σημειώνει ότι γενικά με πολλές ανησυχίες ο εγκέφαλός μας πείθει ότι οι φόβοι μας είναι πιο αληθινοί και καταστροφικοί από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, το να τους βγάλουμε από το μυαλό μας και να τους αμφισβητήσουμε μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της δύναμής τους. Χρησιμοποίησε την προετοιμασία που κάνεις για να σταματήσει το κεφάλι σου να περιστρέφεται σε έναν αρνητικό κύκλο, συνέχισε να ρωτάς, είναι αληθινός αυτός ο φόβος και ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;
Μετά την εκδήλωση:
Μετά από ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός, είναι συνηθισμένο να νιώθεις κούραση και πιθανώς ακόμη και ήπιο άγχος τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να δώσεις χρόνο και να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου. Δώσε στον εαυτό σου αρκετό χρόνο για να αποσυμπιεστείς και να χαλαρώσεις, όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Η Paula προτείνει να περάσεις λίγο ήσυχο χρόνο και να κάνεις κάτι που σου αρέσει για να τονώσεις τη διάθεσή σου.
Επιτρέποντας στον εαυτό σου αυτόν τον απαραίτητο χρόνο διακοπής λειτουργίας, μπορείς να επαναφορτίσεις αποτελεσματικά και να αποκαταστήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου.
Η Paula συνιστά επίσης τις ημέρες που ακολουθούν ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός, εάν αισθάνεσαι άγχος για κάτι που είπες ή έκανες, να είσαι ειλικρινής με τους φόβους σου και να μιλήσεις με άλλους, ζητώντας τα σχόλιά τους. Εάν το κεφάλι σου εξακολουθεί να πιάνει κάτι, αναρωτήσου «Τι θα σκεφτόμουν αν κάποιος το είχε πει/έκανε αυτό;» είναι πολύ πιθανό να μην έβλεπες κάποιον άλλο τόσο αρνητικά όσο εσείς.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν εσωστρεφή ως οικοδεσπότης;
Η Paula αναφέρει: «Το πρώτο πράγμα δεν είναι να υποθέσουμε ότι όλοι πρέπει να είναι δυνατοί και να συμμετέχουν, για πολλούς εσωστρεφείς είναι εντάξει να είναι στην άκρη και να παρατηρούν».
«Μην αναγκάζεις τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε πράγματα μπροστά σε άλλους, αν δεν το θέλουν. Σκέψου να έχεις μια ποικιλία δραστηριοτήτων, ώστε να υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να απολαύσουν όσοι είναι λιγότερο εξωστρεφείς. Βεβαιώσου ότι έχεις μερικούς ήσυχους χώρους για να συνομιλήσεις 1-1, χρησιμοποιώντας παιχνίδια που οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν στην εργασία αντί να τα εκτελούν, όπως παιχνίδια με κάρτες».
«Θα μπορούσες επίσης να κάνεις πιο διακριτικές συνδέσεις έναν προς έναν αντί να κάνεις τον καθένα να συστηθεί σε μια ομάδα».