Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι μία κατάσταση πολύ συνηθισμένη, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Προκαλείται συνήθως από αυξημένη παραγωγή αερίων και/ή διαταραχές στο πεπτικό σύστημα. Αυτό λοιπόν, μπορεί να αυξήσει την πίεση και την δυσφορία, και μερικές φορές κάνει την κοιλιά μας να φαίνεται μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, το φούσκωμα προκαλείται από υπερευαισθησία. Η αίσθηση μοιάζει με μία αυξημένη πίεση στην κοιλιά, ακόμα κι αν δεν υπάρχει.
Το αίσθημα αυτό μπορεί να είναι αρκετά έντονο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί η διαφορά μεταξύ πρηξίματος και κατακράτησης υγρών, δύο εννοιών οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται, λανθασμένα, για να περιγράψουν την ίδια κατάσταση.
Με απλά λόγια, το φούσκωμα περιλαμβάνει υπερβολικές ποσότητες στερεών, υγρών και αερίων στο πεπτικό μας σύστημα.
Περίπου το 16-30% του γενικού πληθυσμού, δηλώνουν ότι βιώνουν συχνά το αίσθημα πρηξίματος, άρα μιλάμε για μία πολύ κοινή κατάσταση.
Το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσφορία και ένα “stuffed” αίσθημα, αλλά μπορεί επίσης να κάνει το άτομο να φαίνεται βαρύτερο και να δώσει την εντύπωση μεγάλης περιεκτικότητας λίπους στην κοιλιακή χώρα.
Αν το πρήξιμο δεν οφείλεται σε σοβαρές κλινικές καταστάσεις όπως, κοιλιοκάκη, γαρδίαση ή λαμβλίαση (παθήσεις με παράσιτα στο έντερο), απόφραξη του εντέρου, εκκολπομάτωση του εντέρου, ασκίτης, καρκίνος των ωοθηκών, κλπ, τότε η αιτία είναι η διατροφή.
Πως λοιπόν μπορείς να αντιμετωπίσεις το ενοχλητικό πρήξιμο στην κοιλιά;
Όχι πολύ μεγάλα γεύματα
Αν καταναλώνεις μεγάλα γεύματα και τείνεις να νιώθεις δυσφορία μετά, προσπάθησε να μειώσεις τις μερίδες σου και πρόσθεσε επιπλέον γεύματα μέσα στην ημέρα σου.
Το να μασάς καλύτερα και πιο αργά την τροφή σου μπορεί να έχει θετική επίδραση στην απαλλαγή από το πρήξιμο. Πιο συγκεκριμένα, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ποσότητα αέρα που καταπίνεις μαζί με την τροφή (μία αιτία του πρηξίματος).
Απόκλεισε τις τροφικές αλλεργίες ή τη δυσανεξία σε κάποιο θρεπτικό συστατικό
Αποτελούν την πρώτη και κυριότερη διατροφική αιτία πρηξίματος και απαιτείται ιατρική διάγνωση πριν αποκλείσεις κάποια τροφή ή θρεπτικό συστατικό από τη διατροφή σου. Όταν καταναλώνεις τροφές στις οποίες παρουσιάζεις μία δυσανεξία, προκαλείται παραγωγή αερίων, πρήξιμο και άλλα συμπτώματα (πόνο, εμετό, αίμα στα κόπρανα, κ.α.). Κάποια συστατικά που είναι συχνά ύποπτα για δυσανεξίες είναι:
- λακτόζη
- φρουκτόζη
- αυγά
- γλουτένη («κοιλιοκάκη»)
Διάκοψε κάθε κακή συνήθεια
Με κυριότερη αυτή της κατανάλωσης ανθρακούχων αναψυκτικών (π.χ. σόδα), η μάσηση τσίχλας, η κατάποση μέσα από καλαμάκι, το κάπνισμα, και η βιαστική μάσηση ή η ομιλία κατά τη μάσηση, οδηγούν επίσης σε αυξημένη ποσότητα κατάποσης αερίων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πρηξίματος στην κοιλιά.
Τα αναψυκτικά περιέχουν φυσαλίδες με διοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο που απελευθερώνεται από το υγρό αφού φτάσει στο στομάχι.
Πες όχι σε τρόφιμα που προκαλούν αέρια
Ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, οδηγούν κάποια άτομα σε μεγάλη παραγωγή αερίων. Τα κυριότερα είναι τα όσπρια (φασόλια και φακές ), το κρεμμύδι, οι αγκινάρες, το λάχανο, τα μανιτάρια, τα αχλάδια, τα μήλα, τα ροδάκινα καθώς επίσης και κάποια τρόφιμα ολικής άλεσης (δημητριακά). Προσπάθησε να κρατήσεις ένα διατροφικό ημερολόγιο για να διαπιστώσεις ποιες τροφές τείνουν να σου προκαλούν περισσότερα αέρια και πρήξιμο.
Ακόμα, ενώ τα λιπαρά τρόφιμα επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και της κένωσης του στομάχου, κάτι που μπορεί να ωφελεί την προσπάθεια απώλειας βάρους, σίγουρα δεν ενδείκνυνται για άτομα που παραπονιούνται συχνά για πρήξιμο στην κοιλιά.
Προσοχή στις αλκοόλες ζάχαρης
Οι αλκοόλες ζάχαρης (ξυλιτόλη, σορβιτόλη, μανιτόλη), βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα χωρίς ζάχαρη και τις τσίχλες. Αυτά τα γλυκαντικά θεωρούνται γενικά ως ασφαλή εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης.
Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις και προβλήματα, καθώς τείνουν να φτάνουν στα βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο, προκαλώντας τη δημιουργία αερίων.
Διόρθωσε τη δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί πολύ συχνό πεπτικό πρόβλημα σε γυναίκες και άντρες, με πολλές και διαφορετικές αιτίες που μπορούν να την προκαλέσουν. Το σίγουρο είναι ότι επιδεινώνει το πρήξιμο.
Αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών – με προσοχή καθώς οι φυτικές ίνες όπως αναφέρθηκε παραπάνω μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του πρηξίματος αλλά και της φυσικής σου δραστηριότητας -μπορείς να απαλλαγείς και από τα δύο προβλήματα.
Λήψη Προβιοτικών
Τα αέρια που δημιουργούνται από τα βακτήρια στο έντερο συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο πρήξιμο στην κοιλιά. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες βακτηρίων που κατοικούν εκεί. Το μέγεθος του πληθυσμού και ο τύπος των βακτηρίων έχουν επίσης σχέση με την παραγωγή αερίων σύμφωνα με μελέτες.
Πολλές κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι τα προβιοτικά εκτός των άλλων, βοηθούν στη μείωση αυτών των αερίων και του πρηξίματος σε άτομα με πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα εξαρτάται από την αντίδραση του κάθε οργανισμού σε αυτά καθώς και από τον τύπο προβιοτικών που λαμβάνεται.
Μην ξεχνάς ότι κάθε φορά που υπάρχει μια σημαντική ενόχληση με φούσκωμα στην κοιλιά, απαιτείται η συμβουλή γιατρού.
www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr