Ας το παραδεχτούμε, όλες μας έχουμε κάτσει στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία ή έχουμε ξεχάσει να ανανεώσουμε το αντηλιακό μας, με αποτέλεσμα να «κερδίσουμε» κάποιο έγκαυμα. Ναι ναι εκείνη τη κόκκινη απόχρωση που τσούζει τρομερά, σε πονάει και σου χαλάει τη διάθεση.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Όλοι οι τόνοι και οι τύποι δέρματος είναι ευαίσθητοι στις ηλιακές βλάβες και πρέπει να προστατεύονται με το κατάλληλο αντηλιακό. Ας καταρρίψουμε κάποιους μύθους λοιπόν:

Μύθος #1: Δε χρειάζομαι αντηλιακό όταν έχει συννεφιά

Δυστυχώς, είναι λάθος η άποψη αυτή. Ενώ είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς SPF κατά τις ώρες αιχμής (γενικά 10 π.μ. έως 4 μ.μ.) όταν ο ήλιος είναι πιο ισχυρός, μια συννεφιασμένη μέρα δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην φοράς αντηλιακό. Μέχρι και το 80% των ακτίνων UV μπορεί να διεισδύσει στα σύννεφα. Οι ακτίνες UVA μπορούν επίσης να διεισδύσουν στα παράθυρα, πράγμα που αυξάνει την ζημιά στο δέρμα σου και κάνει το αντηλιακό απαραίτητο όλες τις ώρες.

Μύθος #2: Έχω σκούρο δέρμα, δε χρειάζομαι αντηλιακό

Άλλο ένα λάθος! Ενώ τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ζημιάς, οι πιο σκούροι τόνοι δέρματος εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Το σκούρο δέρμα μπορεί να μην γίνει κόκκινο τόσο εύκολα όσο το ανοιχτόχρωμο δέρμα εξάλλου η ερυθρότητα και τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι οι μόνες ενδείξεις βλάβης από τον ήλιο. Το ξεφλούδισμα και η φαγούρα είναι σίγουρα σημάδια καψίματος που πρέπει να προσέξεις.

Μύθος #3: Μπορώ να μαυρίσω με ασφάλεια

Και πάλι, λάθος. Ακόμα κι αν δεν καείς, η έκθεση σε ακτίνες UV θα βλάψει αναπόφευκτα τα κύτταρα του δέρματος σου. Επειδή μερικές φορές η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς πάντα αντηλιακό. Το μαύρισμα είναι ο μηχανισμός άμυνας της επιδερμίδας σου που προκαλείται από βλάβες. Ο μόνος τρόπος για να μαυρίσεις με ασφάλεια είναι να χρησιμοποιήσεις προϊόντα μαυρίσματος που δεν βασίζονται σε ακτίνες UV.

Πως θα προστατεύσεις το δέρμα σου από τον βλαβερό ήλιο

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά το να φοράς αντηλιακό καθημερινά και σωστά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις ηλιακά εγκαύματα και βλάβες στο δέρμα. Αυτό περιλαμβάνει την ανανέωση SPF εάν έχεις κολυμπήσει ή ιδρώσει και την εφαρμογή του είκοσι λεπτά πριν βγεις έξω. Εάν διατρέχεις ιδιαίτερο κίνδυνο ηλιακής βλάβης, οι ειδικοί συνιστούν να φοράς προστατευτικά καπέλα, γυαλιά ηλίου και κατάλληλα ρούχα. Εκτός από το τυπικό αντηλιακό σώματος και προσώπου, θα πρέπει επίσης να έχεις ένα balm για τα χείλη που τα προστατεύει από τον ήλιο.

Εάν έχεις βιώσει πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα στη ζωή σου, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αυξάνεται δραματικά. Γι ‘αυτό η πρόληψη είναι ό,τι πιο σημαντικό! Εάν δεν είσαι σίγουρη για το ποιο SPF θα λειτουργήσει για εσένα καλύτερα, μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ή τον φαρμακοποιό σου.

Πως θα θεραπεύσεις ένα έγκαυμα

Τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να αποφευχθούν εάν είσαι επιμελής. Αλλά εάν βρεθείς με ώμους που είναι κατά κόκκινοι και ξεφλουδίζουν, υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να επιταχύνεις τη διαδικασία επούλωσης και να καταπραΰνεις τη φαγούρα και τις επώδυνες κοκκινίλες. Μια λύση είναι η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως μέσα στις πρώτες είκοσι τέσσερις ώρες από το κάψιμο για τη μείωση της φλεγμονής. Δροσερό νερό και ενυδατική κρέμα βοηθούν επίσης να διατηρηθεί η πληγείσα περιοχή δροσερή και ενυδατωμένη.

Στην κουζίνα σου μπορείς να βρεις πολλές θεραπείες. Προτείνεται η εφαρμογή κρύου γάλακτος ή απλού γιαουρτιού τοπικά για να καταπραΰνει το δέρμα. Επίσης να ξεκινήσεις με τη λήψη υγρών για τη μείωση της αφυδάτωσης. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις πώς αισθάνεσαι γενικά. Σε περίπτωση πυρετού, εμετών ή ζαλάδων, επικοινώνησε κατευθείαν με τον γιατρό σου.

Όσο θέλεις να αποφύγεις τις αντιαισθητικές ρυτίδες και τις κηλίδες του ήλιου, τόσο σημαντική είναι και η προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV. Οι αυτοελέγχοι και οι ετήσιες επισκέψεις σε έναν δερματολόγο είναι επίσης απαραίτητα για την υγεία σου. Εάν παρατηρήσεις μια άγνωστη φακίδα στο δέρμα σου ή κάποιο περίεργο σημάδι, είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν γιατρό. Εν τω μεταξύ, βάλε λίγο self-tanner, πάρε συμπληρώματα βιταμίνης D και πάντα φόρα αντηλιακό.

featured photo: Matheus Vinicius | @matheusdk00 Unsplash