Αυτά τα «κοινά» προβλήματα, εμφανίζονται συχνότερα την περίοδο των γιορτών, λόγω των πλουσιοπάροχων γευμάτων που καταναλώνουμε, συν το γεγονός, ότι δεν είμαστε συνηθισμένοι στο να τρώμε τέτοιου είδους τροφές.
Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για αυτό;
Δυσπεψία
Λογικά, μέχρι τώρα, θα έχεις καταλάβει πότε εμφανίζεται η δυσπεψία και θα έχεις μάθει να αναγνωρίζεις τα σημάδια του οργανισμού σου. Για αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνεις μικρότερες μερίδες, ειδικά όταν πρόκειται για κρεμώδη ή βουτυράτα πιάτα, λιπαρά κρέατα, sauce και παχυντικά γλυκά.
Αντί για αυτά, μπορείς να γεμίσεις το πιάτο σου με κάποια λαχανικά (σαλάτα, ψητά λαχανικά, φρούτα κ.λπ.) και να πάρεις μια μικρότερη ποσότητα, απ’ ότι θα έπαιρνες συνήθως, απ΄ ό,τι άλλο θα ήθελες να δοκιμάσεις. Τα πρώτα, θα βοηθήσουν στο να επέλθει γρηγορότερα κορεσμός και θα συμβάλλουν σε μια πιο ομαλή πέψη, ενώ με τα δεύτερα δε θα νιώσεις ότι στερείσαι τις λιχουδιές του τραπεζιού.
Ένα άλλο trick, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι η κατανάλωση αμυγδάλων (1 χούφτα) 20’ ή 30’ πριν το γεύμα, ώστε να προλάβει το μήνυμα του κορεσμού να φτάσει από το στομάχι στον εγκέφαλο πιο γρήγορα.
Ωστόσο, το φαγητό δεν είναι ο μόνος λόγος για την εμφάνισης της δυσπεψίας. Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη ή ροφημάτων με ζάχαρη και κρέμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσπεψία.
Καλό θα ήταν μαζί με το αλκοόλ στο τραπέζι να καταναλώνεις και αρκετό νερό. Τσάι με μέντα ή τζίντζερ μπορεί επίσης να φανεί πολύ χρήσιμο.
Δυσκοιλιότητα
Χρειάζεται να θυμάσαι πάντα να συμπεριλαμβάνεις αρκετές φυτικές ίνες και νερό στη διατροφή σου. Ειδικά, τώρα τις γιορτές, που ξεχνιόμαστε με όλα τα νόστιμα πιάτα στο τραπέζι. Τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, είναι τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Η πρόσληψη νερού δεν πρέπει επουδενί να παραμεληθεί. Το νερό ενυδατώνει τα κόπρανα και βοηθά στην απομάκρυνση τους από τον πρωκτό. Το αλκοόλ, που καταναλώνεται υπέρ το δέον στις γιορτές, αφυδατώνει τον οργανισμό και συμβάλλει περεταίρω στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
Φούσκωμα
Το φούσκωμα ή το αίσθημα του πρηξίματος μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, αέρια και ήχο «γουργουρητού» στο στομάχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι τις γιορτές υπερκαταναλώνουν ροφήματα/αναψυκτικά/αλκοολούχο, με αποτέλεσμα να νιώθουν φούσκωμα.
Οι φυτικές ίνες, που αναφέρονται και πιο πάνω, συμβάλλουν στην πιο εύκολη μετακίνηση των πιο «δύσκολων» τροφών στο γαστρεντερικό σωλήνα, όπως και το τζίντζερ, που βοηθάει στην ανακούφιση από του φούσκωμα.
Τα προβιοτικά μπορούν, επίσης, να φανούν πολύ χρήσιμα στην απομάκρυνση του φουσκώματος και άλλων παρόμοιων δυσάρεστων συμπτωμάτων.
Μην ξεχάσεις να απολαύσεις όλες τις λιχουδιές των Χριστουγέννων, με μέτρο, όμως, ώστε να μην μετανιώσεις τίποτα μετά!