Αν από την πρώτη στιγμή που ανοίγεις το λάπτοπ το πρωί μέχρι την ώρα που το κλείνεις δε θυμάσαι καν την ποσότητα τροφής που έχεις καταναλώσει, κάνε ένα βήμα πίσω. Μήπως έχεις να αντιμετωπίσεις και την υπερφαγία μέσα σε όλα;
Δεν χρειάζεται πανικός. Απλά ακολούθησε αυτούς τους πέντε πρακτικούς τρόπους διαχείρισης.
Μείνε ενυδατωμένη
Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που δεν ενυδατώνονται επαρκώς τείνουν να τρώνε περισσότερο. Αυτό γιατί συγχέουν το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας. Δοκίμασε να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών όταν κάθεσαι στο γραφείο. Ίσως αυτό να είναι το κλειδί για να αποφύγεις την υπερφαγία.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να θυμίζεις στον εαυτό σου να πίνει νερό. Από το να το γράψεις στην ατζέντα σου, μέχρι να κατεβάσεις apps που έχουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό.
Φτιάξε ένα φόρεμα και τήρησέ το
Όσο κι αν δεν είναι στο στυλ σου να προγραμματίζεις τη μέρα σου, ακόμα και τώρα που είσαι συνεχώς στο σπίτι, θα σου λύσει πολλά θέματα. Αφενός θα ξέρεις μέχρι τι ώρα θα δουλεύεις, που σημαίνει ότι δε θα καταλήγεις να μένεις μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα με το λάπτοπ ανοιχτό. Αφετέρου, θα ξέρεις πότε θα πρέπει να φας το πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό, καθώς και τα ενδιάμεσα γεύματά σου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις τα άσκοπα τσιμπολογήματα.
Επαναπροσδιόρισε τον χώρο εργασίας σου
Αν έχεις μεταμορφώσει το τραπέζι της κουζίνας σε γραφείο, αντικειμενικά είσαι όσο πιο κοντά στους πειρασμούς γίνεται. Στην τελική, αν μπορείς να βγάλεις τη σοκολάτα από το ψυγείο χωρίς να σηκωθείς καν από την καρέκλα, προφανώς και θα το κάνεις. Απλά γιατί μπορείς.
Βρες έναν χώρο μακριά από την κουζίνα ή τα ντουλάπια που μπορεί να αποθηκεύεις τα σνακ σου. Κάνε το δύσκολο το να ανοίξεις ακόμα ένα σακουλάκι πατατάκια. Στην τελική, έτσι θα διατηρήσεις πιο καθαρό και το πληκτρολόγιό σου. Δεν είναι λίγο αυτό.
Συντονίσου με τον εαυτό σου
Το mindfulness είναι ένα δυνατό όπλο σε κάθε τομέα της ζωής σου. Όταν πιάνεις στα χέρια σου ένα σνακ, ρώτησε τον εαυτό σου: “Γιατί το κάνω αυτό; Πεινάω; Μήπως μου συμβαίνει κάτι άλλο;”
Τα συναισθήματά μας είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο τρώμε ανεξέλεγκτα. Όπως και το στρες και το άγχος. Ενδέχεται ο οργανισμός σου να προσπαθεί να σου πει κάτι με τη συνεχόμενη αυτή τάση του. Άκουσέ τον!
Κατανάλωσε snacks στις σωστές ποσότητες
Η απόλυτη στέρηση δεν είναι ποτέ η καλύτερη λύση σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό. Δεν είναι αναγκαίο να σταματήσεις να απολαμβάνεις εντελώς τα αγαπημένα σου σνακ. Απλά κάνε το στις σωστές ποσότητες και διατηρώντας το πρόγραμμα διατροφής σου. Ένα μικρό μπολ πατατάκια είναι εξαιρετικό ως ενδιάμεσο γεύμα, όχι ως βραδινό σε τετραπλάσια ποσότητα.