Όλοι μας έχουμε περάσει νύχτες που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και η μία σκέψη φέρνει την άλλη χωρίς σταματημό. Όλο αυτό το overthinking όμως γίνεται όλο και πιο καταστροφικό και αγχωτικό. Και πριν καν το καταλάβεις έχει πάει μια τα ξημερώματα και αναρωτιέσαι πόσες ώρες σου απομένουν μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι.
Το overthinking είναι αυτό που μας κρατάει ξάγρυπνους τα βράδια και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς καθόλου ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας. Τι είναι όμως αυτό που το προκαλεί; Σύμφωνα με την ψυχαναλύτρια και ψυχολόγο, Hope Bastine, και όσα είπε στο Harper’s Bazaar: “Δεν έχουμε το χρόνο μέσα στη μέρα να τα αναλύσουμε όλα αυτά και το αποτέλεσμα είναι αυτό. Η μόνη ώρα που μένει είναι όταν πηγαίνουμε για ύπνο. Πολλοί έρχονται και μου λένε ότι οι σκέψεις έρχονται σαν χιονοστιβάδα την ώρα που πέφτουν για ύπνο, όπως και όλα εκείνα που σκέφτονται ότι θα έπρεπε να έχουν κάνει.”
Υπερβολικές πληροφορίες
Οι μέρες μας είναι τόσο γεμάτες που αντίστοιχα και εμείς γεμίζουμε με περίσσιες πληροφορίες. Γι’ αυτό και δεν καταφέρνουμε να τις επεξεργαστούμε μέσα στη μέρα. Ένα μερίδιο ευθύνης, ωστόσο, έχουν και τα gadgets. Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Ότι πρέπει να κλείσουμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές πριν πάμε για ύπνο.
Πώς να καθαρίσεις το μυαλό σου
Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς ή ξυπνάς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας με αρνητικές σκέψεις, η λύση είναι εύκολη. Μπορείς να αφιερώνεις μία ώρα πριν πέσεις για ύπνο, στο να χαλαρώσεις.
Είτε δουλεύεις μέχρι αργά είτε πηγαίνεις για γυμναστική μετά τη δουλειά, χρειάζεσαι χρόνο για να επεξεργαστείς πολλά. Αν πάλι δεν έχεις μία ώρα να διαθέσεις, μπορείς να διαλέξεις δύο από τις αγαπημένες σου ασχολίες και να χαλαρώσεις με αυτές. Μπορείς να φτιάξεις ένα τσάι, να ανάψεις κεριά και να κάνεις διαλογισμό.
Σύμφωνα με τη Hope, η διαδικασία αυτή πριν πας για ύπνο θα πρέπει να γίνει ρουτίνα.
Διώξε μακριά τις σκέψεις
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις το overthinking κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με τον σύντροφό σου, την οικογένειά σου ή/και τους φίλους σου. Με το να έχεις μία ουσιαστική συζήτηση, δεν λύνεις απλά τα προβλήματα, αλλά έχεις κάποιον δίπλα σου που σε ακούει και σε καταλαβαίνει.
Κράτα ημερολόγιο
Αν πάλι δεν έχεις κάποιον στον οποίο μπορείς να μιλήσεις, μπορείς να γράψεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο. “Αν γράφεις αρνητικές σκέψεις, πρόσεχε πολύ καλά τι κάνεις,” συμβουλεύει η Hope. “Γράψε ό,τι χρειάζεσαι και πες αντίο στις σκέψεις σου. Μην το αφήνεις όμως επάνω στο κομοδίνο σου. Κράτησέ το σε ένα συρτάρι ώστε να μην το βλέπεις και να μην το σκέφτεσαι. Μπορείς κατά καιρούς να γράφεις και κάτι θετικό, κάτι για το οποίο είσαι ευγνώμων. Κάτι απλό, όπως ο χρόνος που πέρασες με το παιδί σου ή για τον ήλιο που “χάιδεψε” το πρόσωπό σου το πρωί.”
Μην προσπαθείς να μπλοκάρεις τις σκέψεις σου
Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς και το μυαλό σου είναι γεμάτο σκέψεις, το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσεις να μπλοκάρεις τις αρνητικές αυτές σκέψεις. Αυτό ωστόσο μπορεί να είναι επιβλαβές. Στον διαλογισμό το να μπλοκάρεις τις σκέψεις σου θεωρείται ταμπού. Διότι η θλίψη μας πηγάζει από την αντίστασή μας στα δυσάρεστα και από τον φόβο μας να χάσουμε κάτι. Στην ουσία, το κλειδί για την ευτυχία είναι η αποδοχή των των ευχάριστων όσο και των δυσάρεστων πραγμάτων.
Ξυπνάς μέσα στη νύχτα; Βρες τι “δουλεύει” καλύτερα για σένα
Είτε αναλύεις υπερβολικά τα πράγματα είτε όχι, το να μην μπορείς να πατήσεις παύση στις σκέψεις σου δεν είναι πρόβλημα μόνο για όταν πηγαίνεις στο κρεβάτι σου αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν ξυπνάμε μέσα στο βράδυ, μας παίρνει περίπου 20 λεπτά μέχρι να καταφέρουμε να κοιμηθούμε και πάλι. Κάτι που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Προσπάθησε να κάνεις κάποια ήσυχη δραστηριότητα, όπως το να διαβάσεις κάποιο περιοδικό, κάποιο βιβλίο ή να ακούσεις μουσική.
Πηγή & featured image: harpersbazaar.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου