Η ανάγκη σου για αποταμίευση αλλάζει δραστικά ανάλογα με την ηλικία σου. Το πιο δύσκολο κομμάτι στο να αποταμιεύεις χρήματα είναι ότι ανάλογα σε ποια φάση της ζωής σου βρίσκεσαι, τα δεδομένα αλλάζουν. Μπορεί να περάσουν κάποιοι μήνες που να μην πληρωθείς ή που μπορεί οι προτεραιότητες σου να είναι διαφορετικές απ’ότι συνήθως.
Εδώ θα βρεις μερικούς εύκολους τρόπους αποταμίευσης ανάλογα με την ηλικία σου.
#Στην δεκαετία των 20.
Η αρχή της δεκαετίας αυτής σε βρίσκει ή να τελειώνεις τις σπουδές σου ή να έχεις λίγα χρόνια ακόμα για να την τελειώσεις. Τότε είναι που αρχίζεις δειλά δειλά να ψάχνεις για μια δουλειά, κάποιες φορές πάνω στο αντικείμενό σου και για εξάσκηση , κάποιες άλλες σε δουλειές που απλά θες να βγάλεις χρήματα γιατί περνάς την φάση της οικονομικής σου ανεξαρτησίας. Η συμβουλή που σου δίνουμε εμείς είναι πως είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις τον κόσμο της εργασίας με σκοπό να αυξήσεις το αίσθημα της αυτοσυγκράτησης σε οτιδήποτε κοστίζει. Και όταν το καταφέρεις έστω και λίγο τότε είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσεις να μαζεύεις χρήματα. Χωρίς να τα αγγίζεις όμως.
#Στην δεκαετία των 30.
Πλέον έχεις κατασταλάξει επαγγελματικά, ιδανικά έχεις βρει και μια δουλειά όπου σου προσφέρει αρκετά χρήματα. Από εδώ και πέρα οι προτεραιότητές σου αλλάζουν. Στην περίπτωση που έχεις ή σκοπεύεις να δημιουργήσεις οικογένεια, σκέφτεσαι πλέον συλλογικά και όχι ατομικά. Πρέπει να μάθεις στα παιδιά σου να αποταμιεύουν σωστά τα χρήματά τους π.χ από τους συγγενείς που τους δίνουν για τα γενέθλιά τους. Από την άλλη πρέπει να μάθεις να μην επηρεάζεις από τον περίγυρο σου. Αν ο συνάδελφός σου στην δουλειά αγόρασε σκάφος δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις και εσύ.
#Στην δεκαετία των 40.
Είσαι στην καλύτερη περίοδο όπου μπορείς να ενισχύσεις τον λογαριασμό στην τράπεζα που τον έχεις να μαζεύεις χρήματα. Πρέπει να είσαι απολύτως προετοιμασμένη για οτιδήποτε προκύψει εκτός προγράμματος΄όπως για παράδειγμα ένα ιατρικό πρόβλημα.
#Στην δεκαετία των 50+.
Πλέον τα παιδιά σου θα ζουν στο δικό τους σπίτι. Η τέλεια ευκαιρία, όλα αυτά τα χρήματα που ξόδευες τόσο καιρό για αυτά π.χ για σπουδές , τώρα θα τα αποταμιεύσεις. Επίσης, θα έχεις την δυνατότητα να αυξήσεις την ποιότητα των παροχών σου. Οι ιατρικές σου εξετάσεις θα μπουν πιο ενεργά στο πρόγραμμα !