Καθώς μεγαλώνεις είναι πολύ εύκολο κάποια στιγμή να περάσεις σε διαφορετικό στάδιο ζωής από τους φίλους σου. Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που μπορούν να χωρίσουν τον έναν από τον άλλο.
Είτε αποφασίζεις να συγκατοικήσεις με τον σύντροφό σου, να παντρευτείς ή να κάνεις οικογένεια, είτε επενδύεις στην καριέρα σου, υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι ευκαιρίες για κοινές στιγμές με τους αγαπημένους σου φίλους. Οι προτεραιότητές σας διαφέρουν και έτσι λιγοστεύει ο χρόνος που μπορείς να βρεθείς μαζί τους. Ίσως και να αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι έχετε λιγότερα κοινά από ότι πριν.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι λόγοι πρέπει να σηματοδοτήσουν το τέλος της φιλίας σου.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να διατηρήσεις τη φιλία σου όταν βρίσκεσαι σε διαφορετικό στάδιο ζωής.
1. Να θυμάσαι τι σας ένωσε
Μπορεί να είναι αυτονόητο αλλά είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις τρόπους να ανακαλείς κοινές σας αναμνήσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να θυμάσαι για ποιους λόγους ξεκίνησες να κάνεις παρέα μαζί τους. Συζητώντας ιστορίες από το παρελθόν και υπενθυμίζοντας τα δικά σας αστεία και τις προηγούμενές σας εμπειρίες, μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο κοντά τους, ακόμα και όταν δεν βρίσκεστε τόσο συχνά όσο παλιότερα.
2. Βρες χρόνο για νέες αναμνήσεις
Όπως και οποιαδήποτε άλλη σχέση, έτσι και η φιλία χρειάζεται χρόνο για να συνεχίσει να ανθίζει. Θα μπορούσες να προτείνεις να ξεκινήσετε μία νέα δραστηριότητα από κοινού, για να ενημερώνεσαι για τη ζωή του άλλου, ενώ παράλληλα ψυχαγωγείσαι. Το να προγραμματίζεις κάτι μαζί τους θα σε βοηθήσει να διασφαλίσεις ότι ο χρόνος σας δεν θα παραμεληθεί από άλλες δεσμεύσεις ή ευθύνες. Μπορείς, επίσης, να κάνεις ουσιαστικές, εγκάρδιες συνομιλίες μαζί τους, που θα σας φέρουν ακόμα πιο κοντά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν σίγουρα πιο εύκολο να διατηρήσεις επαφή, ειδικά όταν ο φίλος σου μένει πολύ μακριά.
3. Να είσαι έτοιμη να εκπλαγείς
Όταν βρίσκεσαι σε διαφορετικό στάδιο ζωής, είναι πολύ συνηθισμένο να κάνεις υποθέσεις για το τι περνάει ο φίλος σου. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές, οι υποθέσεις σου καταλήγουν να είναι λανθασμένες.
Μπορούν, επίσης, να σε αποτρέψουν από το να λύσεις θέματα που υπάρχουν στη σχέση σας και να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ σας. Ας πούμε ότι μία από τις φίλες σου έχει την τάση να μιλάει διαρκώς για τα παιδιά της. Κι εσύ, όσο και να αγαπάς τα μωρά της, δυσκολεύεσαι να συμμετέχεις στην συζήτηση. Μπορεί να ανησυχείς ότι θα αναστατωθεί εάν αναφέρεις την επιθυμία σου να συζητήσετε για οτιδήποτε άλλο. Αλλά εκείνη μπορεί να ενθουσιαστεί ακούγοντάς σε να μιλάς για τις πρόσφατες διακοπές σου. Αντί να καταλήγεις μόνη σου σε συμπεράσματα, κράτησε τις υποθέσεις για τον εαυτό σου, μίλα ανοιχτά με τους φίλους σου και μπορεί να εκπλαγείς θετικά.
4. Επισήμανε τα όριά σου
Το να βρεις χρόνο να έρθεις σε επαφή με τους φίλους σου, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Είναι πολύ πιθανό τα οικονομικά σου να επηρεάσουν τα είδη δραστηριοτήτων που μπορείς να κάνεις μαζί τους ή τη συχνότητα με την οποία βρίσκεστε. Παρόλο που βοηθάει το να είσαι ευέλικτη και φιλόξενη, είναι πολύ σημαντικό να είσαι εκ των προτέρων ξεκάθαρη και ειλικρινής απέναντί τους για το πόσο ποιοτικό χρόνο μπορείς να αφιερώσεις στη φιλία σας.
Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις παρεξηγήσεις ή συγκρούσεις. Επίσης, μπορείς να αναλάβεις μία πρωτοβουλία και να προτείνεις μία εναλλακτική λύση έχοντας υπόψη την κατάσταση του φίλου σου. Οι φίλοι σου θα εκτιμήσουν βαθύτατα αυτή σου την προσπάθεια.
5. Να αποφεύγεις τις συγκρίσεις
Όλοι έχουμε συγκρίνει τον εαυτό μας με τους φίλους μας κάποια στιγμή. Αυτό ισχύει ειδικά όταν ένας από τους δύο αισθάνεται ότι έχει μείνει πίσω στη ζωή του. Όσο άβολο και αν ακούγεται, η ζήλια είναι μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση. Αντί να παρατηρείς όλα αυτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι ο άλλος έχει προχωρήσει πιο πολύ από σένα, θυμήσου ότι όλοι έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι δυσκολεύει τον άλλον, όσο στενοί φίλοι κι αν είστε. Και δεν γνωρίζεις πόσο δύσκολη ή ευχάριστη μπορεί να είναι μία εμπειρία εκτός και αν την έχεις περάσει κι εσύ.
6. Άλλαξε το σκεπτικό σου
Εάν σε αναστατώνει η προσπάθεια να διατηρήσεις μια φιλία, δοκίμασε να εστιάσεις στα πλεονεκτήματα της παρούσας φάσης της ζωής σου. Για παράδειγμα το ότι σήμερα έχεις την ευελιξία να κάνεις ό,τι θέλεις ή το ότι έχεις δημιουργήσει μία αγαπημένη οικογένεια. Ή το να συντροφεύεις έναν φίλο σε σημαντικά βήματα της ζωής του, όπως το να παντρευτεί ή να δεχτεί μία προαγωγή, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν είσαι έτοιμη κι εσύ να περάσεις από το ίδιο στάδιο στο μέλλον.
7. Κάνε καινούριους φίλους
Τελικά, είναι πολύ συχνό φαινόμενο η φιλία να αλλάζει, καθώς περνάμε από διάφορες φάσεις στη ζωή. Έτσι, εκτός από την διατήρηση της παλιάς σου φιλίας μπορεί να αποφασίσεις να κάνεις καινούριους φίλους που βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο με σένα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τις παλιές σου φιλίες, ούτε ότι είσαι κακός φίλος.
Η φιλία είναι από τις πιο σημαντικές μας σχέσεις, αν όχι η πιο σημαντική, γιατί μας βοηθάει να προχωράμε χέρι-χέρι σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Αλλά να είναι αληθινή, ζωντανή.