Βλέπεις το αυξημένο φόρτο εργασίας αλλά φοβάσαι ακόμη και να ξεκινήσεις; Έχεις δεχθεί να αναλάβεις παραπάνω projects και τώρα αγχώνεσαι ότι δε θα καταφέρεις να τα βγάλεις εις πέρας; Αυτό το άρθρο είναι για εσένα!
Καθημερινά είμαστε όλοι busy. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα διαστήματα που το workload είναι τόσο αυξημένο που νομίζουμε ότι δε θα τελειώσει ποτέ. Είναι αλήθεια, ζούμε σε μια on-demand κοινωνία όπου πολλές φορές οι εργοδότες προσδοκώντας υψηλή παραγωγικότητα από τους εργαζόμενους αναθέτουν αυξημένες υποχρεώσεις.
Όταν αισθάνεσαι υπερβολικά απασχολημένη ή καταβεβλημένη είναι σημαντικό να κάνεις ένα βήμα πίσω, να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να βάλεις ένα πρόγραμμα. Δες παρακάτω μερικές συμβουλές για να διαχειριστείς αποτελεσματικότερα το extra workload.
Ξέχνα την ιδέα του multitasking
Έρευνες δείχνουν ότι το multitasking, δηλαδή να στρέφεις την προσοχή σου σε παραπάνω από ένα task, είναι αντιπαραγωγικό. Ιδίως όταν αυτά τα tasks χρειάζονται συνειδητή σκέψη. Και αυτό επειδή ο εγκέφαλός μας χρειάζεται αρκετό χρόνο και ενέργεια για να προσαρμοστεί κάθε φορά που στρέφουμε την προσοχή μας αλλού. Για αυτό, προτίμησε την ιδέα του single tasking. Όταν συγκεντρώνεσαι μόνο σε ένα πράγμα, όλη σου η προσοχή στρέφεται σε αυτό με αποτέλεσμα να το τελειώνεις και πιο γρήγορα.
Θέσε προτεραιότητες
Μπορεί να νιώθεις ότι όλες οι δουλειές που έχεις είναι επείγων, ωστόσο κάποιες είναι παραπάνω από άλλες. Για να ξεχωρίζεις τη σημαντικότητά τους, υπάρχει ένα strategic tool που θα σε βοηθήσει. Διαχώρισε τα tasks σε 4 κατηγορίες.
- Επείγων και σημαντικά (πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα)
- Σημαντικά αλλά όχι επείγον (προγραμματισμός για να γίνουν αφού ολοκληρωθούν τα πρώτα)
- Επείγων αλλά όχι σημαντικά (μπορείς να τα αναθέσεις αλλού, εφόσον έχεις τη δυνατότητα)
- Ούτε επείγων, ούτε σημαντικά (θα γίνουν αφού ολοκληρώσεις τα προηγούμενα).
Βάλε ρεαλιστικά όρια και τήρησέ τα
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα προσωπικά μας όρια. Θυμήσου δεν είναι κακό να λες «όχι». Αν είσαι ήδη καταβεβλημένη, γιατί να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου παραπάνω θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους; Βάζοντας ρεαλιστικά προσωπικά όρια μπορείς πιο εύκολα να πετύχεις μια υγιή ισορροπία μεταξύ δουλειάς-ζωής που θα σου προσφέρει παραπάνω ευχαρίστηση και λιγότερο άγχος.
Θυμήσου ότι τα διαλείμματα είναι εξίσου σημαντικά
Όταν το δίδυμο μυαλό-σώμα είναι φρέσκο και σε εγρήγορση, τότε είσαι πανέτοιμη να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το βαρύ workload. Όσο και να δουλεύεις, αφιέρωσε χρόνο για να ξεκουραστείς και να αναζωογονηθείς κάνοντας μια βόλτα ή κάποια άσκηση. Ο καλός ύπνος και η υγιεινή διατροφή παίζουν επίσης κυρίαρχο ρόλο στην υγεία του μυαλού σου.
Αξιολόγησε τον εαυτό σου
Η αυτογνωσία είναι για όλους κλειδί στη διαχείριση του φόρτου εργασίας. Συνειδητοποίησε ότι κάνεις λανθασμένη διαχείριση προτεραιοτήτων, ότι σου λείπει ο προγραμματισμός, ότι δέχεσαι περισσότερα projects από αυτά που μπορείς. Όταν είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας και αποδεχόμαστε τις «κακές» συνήθειες, μπορούμε να τις αλλάξουμε ευκολότερα.
Το βαρύ φόρτο εργασίας είναι δύσκολο και συχνά προκαλεί άγχος, εκνευρισμό και εξάντληση. Το κλειδί είναι να το αντιμετωπίσεις πρόωρα πριν σε καταβάλλει. Απαιτεί συνεχή εξάσκηση αλλά είναι μια δεξιότητα που θα σε ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας και της ζωής σου.