Όλοι μας το έχουμε περάσει. Άγχος για εκείνη τη προθεσμία ή εκείνη την παρουσίαση μπροστά στον εργοδότη σου. Αυτές είναι βασικές πηγές άγχους και η αλήθεια είναι πώς δύσκολα φεύγει. Αλλά αν δεν σταματήσεις να είσαι αγχωμένη για τέτοια πράγματα, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, στη δουλειά αλλά και στην υπόλοιπη εταιρεία.
Εκτός από τα σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, όπως η πίεση, η νευρικότητα και αϋπνία, το χρόνιο άγχος μπορεί να μειώσει τις επιδώσεις στου στη δουλειά. “Όταν αγχωνόμαστε, η αντίληψή μας μειώνεται και μας είναι δυσκολότερο να δούμε τη μεγάλη εικόνα,” αναφέρει η ψυχολόγος Melissa H. Smith. “Συχνά αυτό καταλήγει σε αναποφασιστικότητα, παρορμητικές πράξεις και συναισθηματικές επιλογές. Συνήθως αυτό που αποζητάμε είναι η λύση των προβλημάτων, γιατί νομίζουμε ότι αυτό θα δώσει τέλος στο άγχος μας. Ωστόσο, θέλοντας να δώσουμε ένα τέλος στο άγχος μας προσπαθούμε να φτάσουμε σε αυτό, χωρίς να μας νοιάζει τι προσπερνάμε.”
Αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν χιονοστιβάδα για όλη την εταιρεία. “Αν έχεις χρόνιο άγχος, μία κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι σήμερα, οδηγεί σε υπερβολικές αντιδράσεις και λήψη απερίσκεπτων αποφάσεων. Φυσικά, αυτό μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις μιλώντας για θέματα οργάνωσης.”
Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να μειώσουμε το άγχος της δουλειάς 100%, μπορούμε να μάθουμε πώς να το διαχειριστούμε. Παρακάτω θα βρεις μερικές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος σου.
Υποστήριξε τον εαυτό σου
Αρχικά, αναγνώρισε τα όριά σου. Για παράδειγμα, αν βλέπεις ότι δουλεύεις τόσο πολύ που δεν προλαβαίνεις ούτε να κάνεις διάλειμμα. Μόλις αποφασίσεις ποια είναι τα όριά σου, τότε θα πρέπει να κάνεις και τις απαραίτητες αλλαγές. Όταν τα βρεις θα χρειαστεί να τα δουλέψεις με κάποιον υπεύθυνο. Προσπάθησε αρχικά να τα συζητήσεις με κάποιον έμπιστο συνάδελφο που θα σου δώσει συμβουλές.
Κάνε διαλείμματα – πήγαινε διακοπές
Σταμάτα να κάθεσαι όλη μέρα στο γραφείο σου, τέντωσε τα άκρα σου και πιες ένα ποτήρι νερό. Ή ακόμα καλύτερα, πήγαινε διακοπές, κάτι που κανείς δεν κάνει. Το να κάνεις συχνά διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος. Βάλε υπενθυμίσεις στο κινητό σου ή στον υπολογιστή για ένα μικρό διαλειμματάκι, τουλάχιστον ένα κάθε μία ώρα. Πάρε αναπνοές, πιες λίγο νερό, τεντώσου, περπάτησε ή μίλησε με κάποιον φίλο.
Το διάλειμμα όμως δεν συγκρίνεται με τις διακοπές. Το λέει ακόμα και η επιστήμη.
Φρόντισε τον εαυτό σου και έξω από τη δουλειά
Είτε κάνεις αφρόλουτρο, είτε κάνεις yoga, ή ακούς μουσική, θυμήσου να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου. Πολλοί θα πουν ότι είναι δύσκολο να βάλεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα, ειδικά όταν είσαι τελειομανής με τη δουλειά σου. Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι είναι πώς το να φροντίζεις τον εαυτό σου σε κάνει καλύτερο υπάλληλο. Αυτό που προτείνεται, είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο με τα πράγματα εκτός της δουλειάς που έχεις να κάνεις και να κρίνεις τη διάθεσή σου ανάλογα με την κάθε δραστηριότητα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βάζεις αυτές τις δραστηριότητες πάνω από τη δουλειά.
Πάρε ανάσες
Κάθεσαι στο γραφείο σου τώρα; Προσπάθησε να αναπνεύσεις, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές ρυθμικής αναπνοής. Αυτό θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος σου και θα σε κάνει να σκέφτεσαι και πιο καθαρά. Πώς να το κάνεις; Σκέψου ένα κουτί.
Βήμα 1ο: Αργά έκπνευσε για 4 δευτερόλεπτα, σκεπτόμενη ότι είσαι πάνω από το κουτί.
Βήμα 2ο: Αργά είσπνευσε για 4 δευτερόλεπτα.
Βήμα 3ο: Κράτησε την αναπνοή σου για 4 δευτερόλεπτα.
Βήμα 4ο: Ξεφύσησε και πάλι για 4 δευτερόλεπτα.
Δημιούργησε έναν άνετο χώρο εργασίας
Μπορεί να μη μπορείς να ξεφορτωθείς τους ενοχλητικούς συνεργάτες σου, αλλά μπορείς να διαμορφώσεις το χώρο σου ώστε να σε κάνει χαρούμενη. Σε έναν χώρο εργασίας που τον μοιράζεσαι, δεν μπορείς να ρυθμίσεις το φως και την θερμοκρασία, μπορείς όμως να τον διαμορφώσεις για να σε ηρεμεί. Αγόρασε μερικά λουλούδια, μερικά μαξιλαράκια για την μέση και τα πόδια.