Όσο περισσότερο κάθεσαι περιμένοντας για να σε πάρουν σε κάποια δουλειά, τόσο περισσότερο φοβάσαι για την απόρριψη, και είναι λογικό. “Τι θα γίνει αν με απορρίψουν σε μία συνέντευξη; Αν δεν τους αρέσει το βιογραφικό μου; Έχω δουλέψει τόσο σκληρά μέχρι στιγμής, θα το εκτιμήσουν;”
Η αναμονή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά θα πρέπει και εσύ να είσαι υπομονετική και να εκμεταλλευτείς σωστά τον χρόνο σου. Μην αφήσεις τη διάθεσή σου να επηρεαστεί, ακολουθώντας αυτές τις έξι συμβουλές.
Κάνε μία λίστα με τα πιθανά σενάρια
Τις περισσότερες φορές, στο τέλος κάθε συνέντευξης ξέρεις πώς έχουν πάει τα πράγματα. Νούμερο ένα: το καλύτερο σενάριο. Να σου απαντήσουν θετικά. Νούμερο δύο: μπορεί να σε απορρίψουν. Δημιούργησε μία λίστα και περιέγραψε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη κάθε περίπτωση.
Αν η απάντηση είναι θετική: τότε θα στείλεις ένα ευχαριστήριο mail.
Αν η απάντηση είναι αρνητική: θα τους ευχαριστήσω και θα ψάξω να βρω για άλλη δουλειά.
Πρέπει όμως να θυμάσαι πώς ακόμα κι αν απαντήσουν αρνητικά, δεν θα πρέπει να πέσεις ψυχολογικά. Η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητά σου δεν σταματάει εκεί.
Μάθε το επόμενο βήμα
Όταν δίνεις μια συνέντευξη ή κάνεις μία αίτηση, μπορείς πάντα να ζητήσεις μία ενημέρωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν δίνεις μία συνέντευξη, σε ενημερώνουν από μόνοι τους για το πόσες μέρες θα κάνουν να σου απαντήσουν. Σε περίπτωση που δεν έχουν απαντήσει μέχρι τότε, μπορείς να στείλεις ένα mail.
Ξεκίνησε κάτι καινούργιο
Αντί να κάθεσαι και να περιμένεις την απάντηση, μπορείς να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο. Ακόμα κι αν νομίζεις ότι όλη σου η καριέρα εξαρτάται από την απάντηση των εργοδοτών σου, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Τι θα έλεγες να ανανεώσεις το βιογραφικό σου, το website σου ή το portfolio σου; Ή ακόμα, αν ανήκεις σε αυτή τη κατηγορία, να ξεκινήσεις ένα καινούργιο καλλιτεχνικό project ή να γράψεις ένα βιβλίο;
Μίλησε με τους γύρω σου
Όταν περιμένεις να μάθεις την εξέλιξη της αίτησής σου ή ακόμα και της προαγωγής σου στη δουλειά, μπορείς να μιλήσεις στον στενό σου κύκλο. Τις περισσότερες φορές, ο προϊστάμενός σου μπορεί να πει έναν καλό λόγο για σένα. Διαφορετικά, μπορεί να σου δώσει μία συμβουλή και να σε εμψυχώσει.
Να θυμάσαι ότι αυτό είναι αμφίδρομο. Όταν ζητάς μία συμβουλή από κάποιον συνάδελφο, πρέπει να είσαι έτοιμος να το ανταποδώσεις.
Σημείωσε τα θετικά
Κάνε μία λίστα με όλα αυτά που έχεις, είτε σε ένα ημερολόγιο, σε ένα post it ή στις σημειώσεις του κινητού σου. Μπορεί να μην έχεις ακόμα την καινούργια δουλειά. Αλλά τι έχεις στη ζωή σου; Έχεις την υγεία σου; Σημείωσέ το. Είναι καλά η οικογένειά σου; Οι φίλοι σου; Να είσαι ευγνώμων. Όταν περιμένεις περιμένεις κάτι να συμβεί, τυγχάνει να ξεχνάς τα σημαντικά σε αυτή τη ζωή.
Ακόμα κι αν η αναμονή σε σκοτώνει, να θυμάσαι ότι δεν σε κάνει πιο ευτυχισμένη.
Μην τα παρατάς
Αν ψάχνεις κάτι πολύ συγκεκριμένο, δύσκολα θα κοιτάξεις δεξιά και αριστερά. Πιθανόν να νομίζεις ότι έχεις βρει αυτό που σου ταιριάζει. Ωστόσο, όσο περιμένεις να μία απάντηση είναι σημαντικό να μη σταματάς το ψάξιμο. Αν πάρεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι, τέλεια! Αν πάλι όχι, θα είσαι χαρούμενη που συνέχισες να ψάχνεις.