Ας υποθέσουμε ότι είσαι νέ@ σε όλες τις εφαρμογές γνωριμιών και στις γνωριμίες γενικότερα. Ας υποθέσουμε επίσης, ότι έχεις βιώσει μερικές αποτυχημένες προσπάθειες να βγεις ραντεβού, να κάνεις σχέση ή έστω ένα situationship. Τότε έρχεται μια πιο περιστασιακή συνθήκη. Το γνωστό “friends with benefits”.

Αν μπλέξεις σε μία τέτοια κατάσταση, θα προσπαθείς να καταλάβεις πώς να προστατεύσεις τα συναισθήματά σου ή να διαχωρίσεις το σεξ και την οικειότητα, αλλά είναι πιθανό να βρίσκεσαι σε αδιέξοδο. Ο φόβος να μην πληγωθείς σε κρατάει πίσω, αλλά η ανάγκη για νέες εμπειρίες σε βάζει όλο και πιο μέσα σε αυτή τη διαδικασία.

Βέβαια για να λέμε την αλήθεια, όπως εγώ απόψε θα μείνω ξύπνια μέχρι αργά βλέποντας TikToks ενώ είπα ότι θα πάω για ύπνο, έτσι κι εσύ θα πληγωθείς, φίλ@ μου, ό,τι και να λες!

Όχι επειδή είσαι ανίκαν@ να χειριστείς τα πράγματα, αλλά επειδή αυτό είναι το όλο θέμα με την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Όσο περισσότερη επαφή έχεις με άλλους ανθρώπους, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις τόσο για χαρά όσο και για πόνο. Ο μεγαλύτερος κανόνας των περιστασιακών ραντεβού, είναι να το κάνεις μέχρι να μην είναι πια διασκεδαστικό, και μετά να φύγεις. Δεν πρόκειται πάντα να το κάνεις αυτό τη σωστή στιγμή, κάτι που μπορεί να πονέσει τον έναν ή και τους δύο. Αλλά εφόσον κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να φέρεσαι στον εαυτό σου και στους άλλους με σεβασμό, αυτό είναι εντάξει.

Οι συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες συχνά συνοδεύονται από κάποιο μάθημα. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι είσαι πιο ευτυχισμέν@ που είσαι ελεύθερ@ αυτή τη στιγμή παρά που βγαίνεις ραντεβού, ή μπορεί να διαπιστώσεις ότι το σεξ της μιας νύχτας δεν είναι για εσένα. Ή μπορεί να σκεφτείς: “Ουάου, είμαι πραγματικά ερωτευμέν@ με αυτό το άτομο”.

Δεν υπάρχει τρόπος να ανακαλύψεις εκ των προτέρων τι μπορεί να σε διδάξει ή να σου δώσει αυτή η φάση της ζωής. Στην πραγματικότητα, τα μαθήματα και τα δώρα μπορεί να μην γίνουν εμφανή για πολύ καιρό! Οπότε ο στόχος πρέπει να είναι να διασκεδάσεις.

Αν αρχίσεις να νιώθεις, πρέπει να το κοιτάξεις

Πολλές από τις εμπειρίες σου με τα περιστασιακά ραντεβού, θα εξαρτηθούν από ορισμένα αναλλοίωτα κομμάτια του εαυτού σου. Για παράδειγμα, λόγω κάποιου μείγματος γονιδίων και ανατροφής και πιθανώς της τηλεόρασης που παρακολουθούσες ως έφηβ@, γενικά δεν βρίσκεις τη σεξουαλική επαφή τόσο οικεία. Σου αρέσει, αλλά δεν σε κάνει απαραίτητα να νιώθεις πιο κοντά σε κάποι@.

Η ορμόνη ωκυτοκίνη -που πολύ διακριτικά φέρει το παρατσούκλι “η ορμόνη της αγάπης”- απελευθερώνεται όταν έρχεσαι σε οργασμό και τείνει να κάνει τους ανθρώπους να χαλαρώνουν και να εμπιστεύονται τους άλλους. Έτσι, αν τελικά αισθάνεσαι πιο συνδεδεμέν@ μετά την επαφή, αυτό είναι πολύ φυσιολογικό.

Το να αρχίζεις να νιώθεις, δεν σημαίνει ότι “αποτυγχάνεις” στο πρόγραμμά σου για το περιστασιακό σεξ. Το ζητούμενο δεν είναι να κρύβεις τα συναισθήματά σου και να μην αισθάνεσαι ποτέ, μα ποτέ τίποτα περισσότερο από καθαρό σεξουαλικό ενδιαφέρον για τους FWBs σου. Αν συμβεί αυτό, μπορείς φυσικά να τους το πεις. Επιτρέπεται επίσης να δημιουργήσεις κάποιο χώρο και να αποτραβηχτείς, αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις χωρίς δεσμεύσεις. Δεν πρόκειται να κερδίσεις κάποιο τρόπαιο για το πιο cool άτομο ή για το άτομο που χειρίστηκε μια περιστασιακή σχέση με τον καλύτερο τρόπο.

Τι πρέπει να προσέξεις

  1. Αν σου αρέσει να περνάς χρόνο με κάποι@ και σου αρέσει να κάνεις σεξ μαζί τ@, μπορεί να σκέφτεσαι: “Αυτό είναι ουσιαστικά ραντεβού; Μήπως θα έπρεπε να βγαίνουμε απλά ραντεβού; Βγαίνουμε ραντεβού;” Ενδεχομένως! Αλλά, φυσικά, να θυμάσαι ότι το να αισθάνεσαι έτσι δεν εγγυάται ότι θα είναι στην ίδια σελίδα.
  2. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ατόμου που συνάπτει περιστασιακές σχέσεις, επειδή δεν του αρέσει καθόλου να λογοδοτεί σε άλλους ανθρώπους και νομίζει ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι έτσι! Υποτίθεται ότι εξακολουθείς να είσαι καλός άνθρωπος. Αν η κατάσταση μοιάζει – σύμφωνα με τα λόγια της γκουρού των σχέσεων Taylor Swift – “με διαγωνισμό για το ποιος μπορεί να κάνει ότι νοιάζεται λιγότερο”, μην εμπλακείς. Αν κάποιος δεν σου φέρεται με ζεστασιά, απομακρύνσου.
  3. Όλοι αποζητούμε την επιβεβαίωση, αλλά αν οι αλληλεπιδράσεις σου μοιάζουν με παράσταση που έχει σχεδιαστεί για να κερδίσεις την έγκριση κάποιου, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Η χαλαρότητα της συμφωνίας θα πρέπει να προκαλεί την ειλικρίνεια και όχι την ανασφάλεια!

Τσέκαρε τον εαυτό σου όσο το δυνατόν νωρίτερα και συχνότερα. Ρώτησε τον εαυτό σου πράγματα όπως “Διασκεδάζω ακόμα με αυτό το άτομο ή θέλω απλώς να το εντυπωσιάσω;” ή “Αναπτύσσω συναισθήματα;”. Αν ναι, τι θέλω να κάνω;”.

Αν βλέπετε τους friends with benefits ή το περιστασιακό σεξ ως ένα ευχάριστο πράγμα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα πολλά μεγαλεία του μπουφέ επιλογών της ζωής, τέλεια! Αν, ωστόσο, κάποιο κρυφό κομμάτι του εαυτού σου που προσπαθείς να καταπνίξεις αρχίζει να ψιθυρίζει “Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο” ή “Ίσως συνειδητοποιήσει ότι τ@ αρέσω”, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς ή να κάνεις ένα διάλειμμα.

Αυτό δεν σε κάνει uncool ή κάτι τέτοιο. Δεν είναι διαφορετικό από το να ανακαλύψεις ότι προτιμάς να δεις το Love Is Blind από το Succession. Το όλο θέμα είναι να βρεις κάποιου είδους ευχαρίστηση, είτε από “friends with benefits” είτε από κάτι εντελώς διαφορετικό. Ό,τι και να κάνεις, απόλαυσέ το!