Χρειάζεσαι μια έξυπνη ατάκα να στείλεις στο crush. Στέλνεις αμέσως στην ομαδική με την παρέα, για να ενισχύσουν τις ιδέες σου. Καμία απάντηση. Ή ίσως να πίστευες ότι φαινόσουν πολύ ωραι@ χθες το βράδυ — δηλαδή, μέχρι που είδες τη φωτογραφία που σ’ έκανε tag ο φίλος σου. Ή ίσως η κουμπάρα σου να σου έστειλε περίπου 536 TikToks που πρέπει να αναλύσετε, αλλά η αίσθηση του χιούμορ της… δεν σου κάνει τελικά αίσθηση. Τι κάνεις;
Σε έναν κόσμο όπου μπορούμε να παραμείνουμε ουσιαστικά συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο, η φιλία εκτείνεται πέρα από το να πεις στον φίλο σου ότι έχει κάτι στα δόντια του και να συμφωνήσεις ότι θα εμφανιστείτε όλοι στο brunch με «τζιν και ωραίο τοπ».
Τώρα, υπάρχουν ομαδικές συνομιλίες, λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια μιας βραδινής έξοδου, μη ακολούθηση πρώην, και πρώην φίλοι, tag σε σχόλια για συμμετοχές σε giveaway και πολλά άλλα. Πως πρέπει τελικά να είναι οι πραγματικοί φίλοι πίσω από μια οθόνη; Το Bustle έκανε έρευνα στους αναγνώστες του, και ιδού τα αποτελέσματα.
Συνέχισε να ακολουθείς τους πρώην φίλους σου
Αν και το 30% των αναγνωστών θα κάνει unfollow ή ακόμη θα μπλοκάρει τους πρώην φίλους του, ένα σταθερό 70% θα συνεχίσει να τους ακολουθεί… για ερευνητικούς σκοπούς, φυσικά. Τελικά, ποιος άλλος θα πει στον καλύτερο φίλο σου ότι το πρόσωπό του μόλις υιοθέτησε ένα goldendoodle με τη νέα του σύντροφο;
Στα σχόλια, αλλάζεις
Σίγουρα, τους έχετε ήδη βοηθήσει να επιλέξουν ποια φωτογραφία θα βάλουν πρώτη στο dump τους αλλά και για το ποια λεζάντα ταιριάζει για 15 λεπτά πριν τη δημοσιεύσουν, αλλά κανείς δεν χρειάζεται να το γνωρίζει αυτό. Το 65% των αναγνωστών θα σχολιάσει σαν να μην έχουν ξαναδεί την εικόνα και όταν πρόκειται για αναρτήσεις αρραβώνων ή γενεθλίων, σχεδόν το 55% θα πει κάτι πιο εμπνευσμένο από ένα απλό emoji ή «Συγχαρητήρια!»
Το να ζητάς άδεια για να δημοσιεύσεις μια φωτογραφία είναι το λιγότερο που θα μπορούσες να κάνεις
Γνωρίζεις τον χρυσό κανόνα: Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται. Θα ήθελες η κολλητή σου να δημοσιεύσει μια φωτογραφία σου σε ανάλυση 4K που φαίνεσαι χάλια; Πιθανώς όχι. Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, το 54% των ανθρώπων είπε ότι είναι καλύτερο να λάβουν πρώτα έγκριση από άλλους. Δηλαδή, εκτός κι αν πρόκειται για ένα ομαδικό στιγμιότυπο από μια ειδική περίσταση που περιστρέφεται γύρω από εσάς, όπως ένα πάρτι γενεθλίων ή μπάτσελορ — σε μια τέτοια περίπτωση, έχεις το ελεύθερο να δημοσιεύσεις τη φωτογραφία που προτιμάς, ακόμα κι αν οι άλλοι βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των αναγνωστών του Bustle δεν θα μιλήσουν αν δεν τους αρέσει η εμφάνισή τους, οπότε πάρtο ως σημάδι για να σκεφτείς πριν δημοσιεύσεις: Θέλεις πραγματικά να είσαι αυτό το άτομο; Ο έλεγχος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Οι φίλοι σου μπορεί να μισούν τα memes
Το 73% των ερωτηθέντων θα κάνει απλά like σε ένα meme για να δείξει ότι το είδαν. «Οι φίλοι μου και εγώ βαθμολογούμε τα βίντεο», λέει ένα άτομο. Σχεδόν το 80% θα αγνοήσει ένα meme αν δεν τους έκανε πραγματικά να γελάσουν, εκτός εάν το περιεχόμενο είναι προβληματικό ή προσβλητικό. Έτσι, για χάρη της φιλίας σας και του FYP, ενημέρωσε τους φίλους σου εάν τα memes τους δεν σου αρέσουν.
Οι ιστορίες στενών φίλων δεν είναι πραγματικό σημάδι στενής φιλίας
Μην νομίζεις ότι το να προστεθείς στην ιδιωτική ιστορία σημαίνει ότι είσαι στην πραγματικότητα στενός φίλος με κάποιον. Όπως το έθεσε ένα άτομο, η λίστα με το πράσινο φως θα πρέπει να είναι ως επί το πλείστον «άτομα που περνούν τον έλεγχο του vibe» – δηλαδή ναι, δεν χρειάζεται να είναι μέρος του εσωτερικού σου κύκλου.
Μην είσαι αυτός ο ένας που δεν θέλει να βγάζει φωτογραφίες
«Είμαι 100% αυτός που θα παλέψει για να πετύχει την τέλεια λήψη [για έναν φίλο]», λέει ένας ερωτώμενος. «Θα κρατήσω ακόμη και το δικό μου φλας για να βεβαιωθώ ότι ο φωτισμός είναι σωστός, αλλά δεν θέλω να είναι το επίκεντρο της εξόδου». Το 56% των ανθρώπων συμφωνούν ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πετύχουν την τέλεια λήψη. Αν είσαι από εκείνους που δεν θέλουν να κάνουν τον φωτογράφο, θα πρέπει να συμβιβαστείς λίγο η να ξεκινήσεις έναν κανόνα «15 λεπτών». Ωστόσο, εάν είσαι εσύ μπροστά στην κάμερα, θα πρέπει να έχεις και εκεί επίγνωση της διάρκειας της φωτογράφισής σου και να βεβαιωθείς ότι δεν εμποδίζει τον σκοπό του hangout. Είναι πάντα ωραίο να ρωτάς τον αγαπημένο σου φωτογράφο αν θέλει και αυτός κάποιες φωτογραφίες.
Δεν χρειάζεται να τους κάνεις όλους follow back
Είναι πραγματικά εντάξει να μην ακολουθείς κάθε άτομο που συναντάς και σε βρίσκει στο διαδίκτυο — και ναι, αυτό περιλαμβάνει το τυχαίο κορίτσι με το οποίο έγινες καλύτερ@ φίλ@ κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε φευγαλέων λεπτών στο μπάνιο του μπαρ. Μόνο το 31% είναι πιστοποιημένο #TeamFollowBack σε κάθε περίπτωση. Tο 37% των αναγνωστών, τους κάνει follow για να τους κάνει αργότερα unfollow. Όπως είπε ένα άτομο, «Μάλλον θα ξεχάσω να τους κάνω unfollow, έτσι θα βλέπω τις αναρτήσεις τους για τα επόμενα χρόνια και θα ξεχάσω από πού τους ξέρω».
Απαντήσεις μέσα σε λίγες ώρες (αλλά ποτέ την επόμενη μέρα)
Αν δεν κάνεις κάποια έρευνα σε επίπεδο FBI για να καταλάβεις αν αυτό το ζευγάρι από το γυμνάσιο χώρισε, μην περιμένεις άμεσες απαντήσεις. Δώσε στους ανθρώπους λίγο χώρο και η απάντηση θα έρθει μέσα σε λίγες ώρες. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα πρέπει να διαχειριστείς τις προσδοκίες σου με βάση αυτά που γνώριζες για τις συνήθειες του μέσου χρόνου χρήσης των φίλων σου. Εάν γνωρίζεις ότι είναι συνήθως εκτός σύνδεσης, είναι άδικο να πιστεύεις ότι θα δώσουν απάντηση στο μήνυμά σου το συντομότερο δυνατό. Φυσικά, το πλαίσιο έχει σημασία εδώ, οπότε αν ο κολλητός σου ζητά άμεσες συμβουλές μετά τον χωρισμό ή χρειάζεται να χαρεί μετά από κάποια άσχημα νέα στη δουλειά, η έγκαιρη απάντηση είναι ανώτερη. Από την πλευρά σου, ωστόσο, μην το χρονοτριβείς πολύ: Μόνο το 19% των ανθρώπων πιστεύει ότι είναι εντάξει να στείλεις μήνυμα με μια μέρα καθυστέρηση.
Δεν είσαι κακός φίλος αν στείλεις απλώς iMessage Reactions
Εάν δεν έχεις τον χρόνο να δημιουργήσεις μια στοχαστική απάντηση, μια αντίδραση iMessage, όπως μια έμφαση ή μια καρδιά, είναι υπεραρκετή, λέει σχεδόν το 50%, αλλά μόνο σε ομαδικές συνομιλίες όπου πιθανώς θα συνομιλήσουν άλλοι. «Αν είναι μια ρητή ερώτηση , απαιτεί πάντα μια απάντηση», λέει ένας ερωτώμενος. Για συνομιλίες one-on-one, μια απάντηση μέσα σε λίγες ώρες είναι το πρότυπο.