Οι ειδήσεις και η ενημέρωση, ανέκαθεν ήταν μια δύσκολη διαδικασία για κάποιους. Πόσες φορές θυμάσαι να έχεις πει ότι σε έπιασε μια ξαφνική θλίψη αφού είδες ειδήσεις; Στο μεταξύ, με την πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη, η ενημέρωση είναι συχνότερη και ο πειρασμός να ανοίξουμε κάθε καινούργιο άρθρο που γράφεται, ανίκητη. Πώς μπορείς να συνεχίσεις να ενημερώνεσαι όπως οφείλεις σαν κάτοικος και διεθνής πολίτης αυτού του συστήματος, χωρίς όμως να κατακλύζεσαι από άγχος; Οι παρακάτω συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν.
Κατανόησε πως τα ΜΜΕ έχουν τη δική τους agenda
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις να είσαι όσο πιο ενημερωμένη γίνεται. Είναι γεγονός πως μόνο έτσι θα μπορέσεις να βοηθήσεις πραγματικά εσένα και τους γύρω σου. Ωστόσο, η κριτική σκέψη είναι ένα απαραίτητο όπλο στην όλη μάχη. Έχε στο μυαλό σου πως ο υπερβολικός συναισθηματισμός και η προβολή μιας έξτρα δραματικότητας είναι ο τρόπος για να κάνουν τα media την είδηση πιο clickable. Επίλεξε ποιο κομμάτι της είδησης είναι το χρήσιμο για εσένα και την όλη αντιμετώπιση και φίλτραρε πολύ καλά τη δραματικότητα που το συνοδεύει.
Αναγνώρισε πως μπορεί να προβάλλεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα των γεγονότων
Καλώς ή κακώς, τα media δεν είναι εδώ μόνο για να ενημερώνουν πλέον. Στόχος τους, πέραν του δημοσιογραφικού τους έργου, είναι και να κρατήσουν την προσοχή του κοινού. Έτσι, καταλήγουν να κάνουν περισσότερο focus σε δραματικά γεγονότα, παρά να σε ενημερώσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει και για το από τι κινδυνεύεις. Είναι λογικό αν δεν έχεις αυτή την προοπτική, βλέποντας ειδήσεις, να νιώσεις πως αντιμετωπίζεις μια μόνιμη απειλή, για αυτό κατάλαβε όλες τις πτυχές της δουλειάς που πλέον κάνουν.
Επίλεξε τις πηγές σου προσεκτικά
Είναι σημαντικό να βρεις τα μέσα τα οποία εμπιστεύεσαι πραγματικά. Όσο περιορίσεις τις επισκέψεις σου σε site αμφισβητήσιμης εγκυρότητας, τόσο πιο ασφαλής θα νιώθεις. Επίσης, ένα καλό φίλτρο είναι να αποφεύγεις και ιστότοπους που καταφανώς “εμπορευματοποιούν” μια είδηση. Σε ό,τι έχει να κάνει με το τρέχον, διεθνές και σημαντικό ζήτημα των καιρών μας, τον κορωνοϊό, μπορείς να ενημερώνεσαι από sites που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Μια καλή πηγή είναι και το site του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.
Μάθε τα όριά σου
Το να ξέρεις μέχρι ποιο σημείο “αντέχεις” είναι SOS. Αν για παράδειγμα, σε επηρεάζουν οι φωτογραφίες και οι εικόνες, μπορείς να επιλέξεις το ραδιόφωνο ως μέσο ενημέρωσης. Επίσης, μπορείς να ελέγξεις το μέχρι ποια ώρα ενημερώνεσαι. Καθώς είναι γνωστό το ότι για το wellbeing σου, μια ώρα πριν τον ύπνο καλό είναι να αφήνεις τον εγκέφαλό σου “καθαρό”, όρισε το περιθώριο που θα θέσεις στον εαυτό σου σε ό,τι έχει να κάνει με τα social media.
Κάνε τα απαραίτητα unfollow
Το θέμα είναι να έχεις έλεγχο του τι περνάει μπροστά από τα μάτια σου. Κάνε λοιπόν unfollow σε οτιδήποτε σε έχει κάνει να χάσεις την εμπιστοσύνη σου στην εγκυρότητά του. Ενδεχομένως, και accounts ή προφίλ ατόμων που έχουν ακολουθήσει μια θέση στα πράγματα που σε βάζει σε πανικό. Εννοείται πως μπορείς να βγεις και από groups που σε σπαμάρουν με αντίστοιχου ύφους ποστ και πληροφορίες.
https://www.instagram.com/p/BU9KRnPgAjZ/?utm_source=ig_embedΜην ξεχνάς να εξισορροπείς τις κακές ειδήσεις με πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη
Δεν έχει σταματήσει ο κόσμος. Τουλάχιστον ακόμα. Αφού λοιπόν έχεις ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν μπορείς να μπεις και σε sites που σου έδιναν μια άλλου είδους ενημέρωσης πριν. Ναι, ακόμα είναι ΟΚ το να διαβάσεις κριτικές για μια ταινία που θέλεις να δεις ή για το τι να διαβάσεις.
Συζήτησε τις ειδήσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου
Συζητώντας όσα μαθαίνεις με άτομα που αγαπάς, καταφέρνεις να τα δεις και από άλλο πρίσμα. Οι άλλοι πάντα μπορούν να σου δίνουν και μια εναλλακτική θέαση των πραγμάτων, που σε συνδυασμό με τη δική σου, μπορεί να σε κάνει να δεις όλη την εικόνα. Εκτός αυτού, το να συζητάς όσα σε αγχώνουν, με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνει να σε ανακουφίσει. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δεις ειδήσεις, κάνε ένα τηλεφώνημα στην κολλητή σου. Μπορεί τελικά, να καταφέρεις να μην επηρεαστείς δραματικά.