Ξέρεις πολύ καλά, χωρίς να χρειαστεί να σου το πει κάποιος διακοσμητής, πως οι κουρτίνες μπορούν να μεταμορφώσουν το σπίτι σου. Βέβαια, για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να λάβεις πολλά πράγματα υπόψη σου. Για παράδειγμα το μήκος τους, το χρώμα, το ύφασμα. Με τόσες πολλές επιλογές βέβαια είναι εύκολο να νιώσεις μπερδεμένη και αγχωμένη.

Για αυτό το λόγο παρακάτω συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές συμβουλές για το πως να επιλέξεις τις κατάλληλες κουρτίνες για το σπίτι σου. Τι πρέπει λοιπόν να έχεις υπόψη σου;

Το χρώμα και το ύφασμα

Το ύφασμα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην επιλογή των κουρτινών, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το πόσο καλά θα λειτουργούν στο χώρο σου αλλά και το πόσο θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου. Εάν είναι πολύ βαρύ το ύφασμα, μπορεί να μην πέφτουν ωραία. Το ίδιο και εάν είναι πολύ ελαφρύ.

Η Lana Lawrence, η οποία είναι αντιπρόεδρος της Anthony Lawrence-Belfair και συνεργάζεται με σχεδιαστές όπως η Alexa Hampton και η Katie Ridder, προτείνει να κρατάς το ύφασμα της κουρτίνας που θες να αγοράσεις μπροστά από ένα παράθυρο. Ακόμη και σε μια έκθεση υφασμάτων. Μόνο έτσι θα δεις πώς πέφτει στην πραγματικότητα και όχι εάν το βλέπεις διπλωμένο σε έναν πάγκο.

Επίσης, να θυμάσαι ότι το φως του ήλιου θα κάνει τα υφάσματα να ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου. Εάν το εν λόγω δωμάτιο που έχεις στο μυαλό σου έχει πολύ φως, είναι έξυπνο να αποφύγεις τα πολύ ανοιχτόχρωμα υφάσματα, καθώς τείνουν να ξεθωριάζουν γρηγορότερα.

Ωστόσο, εάν θέλεις να αλλάζεις συχνά κουρτίνες στα δωμάτιά σου, δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο για το ξεθώριασμα, Μπορείς απλά να επιλέγεις πιο ουδέτερα χρώματα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να ξεθωριάσουν και ταυτόχρονα είναι πιο πιθανό να ταιριάζουν με τη διακόσμηση του δωματίου.

Όσον αφορά το ύφασμα, το λινό, το μετάξι, το faux μετάξι και το βελούδο είναι οι καλύτερες επιλογές. Το faux μετάξι τείνει να είναι και το πιο ανθεκτικό. Και σε ένα ιδιαίτερα ηλιόλουστο δωμάτιο, το faux μετάξι δεν φθείρεται τόσο γρήγορα όσο το πραγματικό μετάξι.

Μερικά υφάσματα βοηθούν επίσης στη διατήρηση της θερμοκρασίας. Πολλά ξενοδοχεία για παράδειγμα χρησιμοποιούν σουέτ ή βελούδο, καθώς το βάρος τους βοηθά στο μπλοκάρισμα του φωτός και στη διατήρηση της θερμότητας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Element-home (@element_home_)

Το μήκος και το πλάτος

Πριν πάρεις τη μεζούρα και αρχίσεις να μετράς πρέπει πρώτα να αποφασίσεις από που θέλεις να ξεκινάνε οι κουρτίνες σου. Πολλοί επιλέγουν να ξεκινάνε αρκετά πιο πάνω από την πόρτα ή το παράθυρο επειδή έτσι δίνουν ύψος στο δωμάτιο.

Όταν μετρήσεις το πλάτος φρόντισε να προσθέσεις 10-20 εκατοστά σε κάθε πλευρά για να είσαι σίγουρη ότι η κουρτίνα θα πέφτει ωραία και θα δείχνει ”γεμάτη”. Εάν στοχεύεις επίσης στην πλήρη συσκότιση του δωματίου, τα extra εκατοστά δεξιά και αριστερά θα βοηθήσου σε αυτό.

Tailor Made

Το να μετρήσεις τις διαστάσεις που θες και να σου ράψει τις ιδανικές κουρτίνες ένας επαγγελματίας είναι επίσης μια λύση. Απλά να έχεις στο μυαλό σου πως ίσως να σου κοστίσει πιο ακριβά από το να τις αγοράσεις στις standar διαστάσεις που διατίθενται στο εμπόριο.

Πλυντήριο ή στεγνό καθάρισμα

Πριν αγοράσεις επίσης κουρτίνες θα πρέπει να σκεφτείς με ποιον τρόπο θα τις καθαρίζεις. Είναι μάταιο να αγοράσεις κουρτίνες από κάποιο ύφασμα που θα καταστραφεί από το πρώτο πλύσιμο.

featured photo: unsplash.com/@orlovamaria