Δεν φανταζόσουν ποτέ πως ενώ έχεις συνηθίσει μια καθημερινότητα βασισμένη στην ανεξαρτησία σου και στην προσωπική αυτοδιάθεση, ξαφνικά θα πρέπει να γυρίσεις στο σπίτι με τους γονείς σου.
Η παγκόσμια πανδημία έσκασε ξαφνικά και μαζί της χίλιες άλλες αλλαγές, ένα από αυτά η μετακόμιση με την οικογένεια. Ξέρω πως σου είναι δύσκολη η απόφαση να γυρίσεις πίσω στο σπίτι, τη δεδομένη όμως στιγμή ίσως είναι αναγκαίο και απαραίτητο. Τη στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας, όχι μόνο στη δική μας χώρα, αλλά παγκόσμια, έχουν χάσει τη δουλειά τους ή βρίσκονται σε αναστολή, η εξοικονόμηση χρημάτων και ο περιορισμός των εξόδων, είναι αναγκαία.
Είτε λοιπόν, είσαι φοιτητής, είτε απλά πρέπει να πάρεις την δύσκολη απόφαση να γυρίσεις σπίτι, μιας και τα οικονομικά σου δεν είναι και στην καλύτερη τους φάση, τα στάδια που θα επακολουθήσουν είναι κοινά.
Οι τσακωμοί, οι φωνές και το αίσθημα μη ανεξαρτησίας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ιδίως τις πρώτες μέρες. Το βέλτιστο λοιπόν είναι να βάλεις κάποιους κανόνες και όρια προκειμένου να συμβιώσετε αρμονικά.
Για αρχή είναι πολύ σημαντικό, να αφήσεις πίσω τον εγωισμό σου
Είναι λογικό, να μην θέλεις να σε συντηρούν οι γονείς σου και αυτό είναι ακόμη δυσκολότερα εάν πλέον έχεις το δικό σου πορτοφόλι και για καιρό καθόριζες μόνος σου τα έξοδα και τις υποχρεώσεις σου. Το γεγονός ότι ήρθε μια στιγμή κατά την οποία θα χρειαστείς μια βοήθεια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ακυρώνονται όλα όσα έχεις καταφέρει το προηγούμενο διάστημα και σίγουρα δεν συνεπάγετε με αποτυχία. Επιπλέον είναι αναμενόμενο πως στις δύσκολες στιγμές θα στραφούμε στην βοήθεια της οικογένειας μας.
Όταν θα έχεις αφήσει στην άκρη τα εγωιστικά κομμάτια που σε κρατάνε, θα πρέπει να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση με την οικογένεια σου, γονείς αδέρφια και όποιον άλλον σε επηρεάσει. Στην συζήτηση αυτή είναι πολύ βασικό, να εκθέσεις τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνεις αυτήν την κίνηση και να θέσεις ξεκάθαρα και αυστηρά τα προσωπικά σου όρια. Το ότι μετακομίζεις ξανά μαζί τους δεν δίνει σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να εισβάλουν στα προσωπικά σου δεδομένα και να προσπαθούν να επιβληθούν.
Ερωτήσεις και υπονοούμενα αναφορικά με την επαγγελματική, ερωτική ή οικογενειακή σου κατάσταση, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσεις εξ αρχής πως δεν θα τα ανεχτείς. Οι συμβουλές είναι πάντα καλοδεχούμενες, όχι όμως με επικριτικό τρόπο.
Έχοντας βάλει τα όρια σου, κάνε ένα πλάνο για το πώς θα διαχειριστείς καταστάσεις μέσα στο σπίτι. Εάν για παράδειγμα έχεις διάβασμα ή πρέπει να δουλέψεις από το σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις τον δικό σου χώρο εργασίας. Έναν χώρο που θα ηρεμείς, θα συγκεντρώνεσαι και θα απομονώνεσαι. Το παιδικό σου δωμάτιο ή η παλιά αποθήκη με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα μπορούν να μετατραπούν σε όμορφες cozy γωνίες.
Η προσπάθεια του να συνεισφέρεις στο σπίτι θα βοηθήσει σίγουρα στη συγκατοίκηση. Εάν τη δεδομένη στιγμή η οικονομική συνεισφορά δεν είναι εφικτή από πλευράς σου, προσπάθησε να κάνεις μικρά πράγματα τα οποία θα σε κάνουν να μην αισθάνεσαι φιλοξενούμενος και θα βοηθούν παράλληλα και τους δικούς σου. Μπορείς για παράδειγμα να αναλάβεις 2-3 φορές την εβδομάδα να ετοιμάζεις εσύ το γεύμα, να φροντίζεις τον κήπο ή να πηγαίνεις για τα εβδομαδιαία ψώνια.
Ο δημιουργικός χρόνος που θα περνάτε όλοι μαζί θα βοηθήσει έτσι ώστε να υπάρχει ένα ευχάριστο κλίμα. Πάρε την πρωτοβουλία και οργάνωσε βραδιές με επιτραπέζια, προβολή αγαπημένων ταινιών ή φτιάξτε όλοι μαζί το αγαπημένο σας Κυριακάτικο πρωινό.
Το βασικότερο όλων είναι οι λεπτές ισορροπίες. Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι καταστάσεις που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσεις. Μην ακυρώνεις τους γονείς σου και μην θυμώνεις μαζί τους. Εάν οι απόψεις τους είναι διαφορετικές απο τις δικές σου, με διάλογο και ηρεμία εξήγησε τη θέση σου χωρίς να αφήνεις να ξεπερνούν τα όριά σου και χωρίς όμως να τους προσβάλλεις. Θυμίου είναι μια αναγκαία και προσωρινή κατάσταση προσπάθησε να την κάνει ευχάριστη και ευκολότερη για όλους!