Εν όψει οικονομικής κρίσης, πολλοί και πολλές από εμάς συνεχίζουμε να στέλνουμε βιογραφικά σε διάφορες θέσεις εργασίας, γιατί όπως μας έμαθαν οι παλιοί, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Το βιογραφικό σημείωμα είναι το Α και το Ω, αρχικά της εικόνας που θα δώσεις στον μελλοντικό εργοδότη σου και κατ’ επέκταση της πρόσληψής σου. Πώς, όμως, φτιάχνεται το σωστό βιογραφικό, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει;
Ας ξεκινήσουμε με αυτά που δεν πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό σημείωμα. Δεν πρέπει να έχει ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Επίσης, να μην υπερβαίνει τις δύο σελίδες και η γραμματοσειρά του να μην είναι υπερβολική και έντονη, αλλά ευανάγνωστη και ξεκούραστη.
Βασικές προϋποθέσεις για να είναι ένα βιογραφικό σημείωμα σωστό και ευπαρουσίαστο, είναι η ειλικρίνεια και η συντομία. Γίνετε ξεκάθαροι. Αρχικά, καταγράψτε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση). Έπειτα, γράψτε τις σπουδές που έχετε κάνει μέχρι τώρα, καθώς και έξτρα μαθήματα που παρακολουθήσατε στη σχολή σας ή και σε άλλη σχολή και πιστεύετε πως σχετίζονται με τη θέση εργασίας που διεκδικείτε.
Στη συνέχεια, αναφέρετε, την προϋπηρεσία σας (αν υπάρχει). Είναι σημαντικό, ο μελλοντικός εργοδότης σας να γνωρίζει αν έχετε εργαστεί σε παρόμοια θέση στο παρελθόν, διότι έτσι θα σας εμπιστευθεί πιο εύκολα. Γι’ αυτό, λοιπόν, αναφέρετε που και για πόσο καιρό εργαστήκατε.
Ακόμη, αναφερθείτε στα σεμινάρια που παρακολουθήσατε και στις διακρίσεις ή υποτροφίες που έχετε λάβει (αν έχετε λάβει). Επιπρόσθετα, γράψτε τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε και κάθε άλλο πτυχίο που κατέχετε πέρα από εκείνο των σπουδών (π.χ. υπολογιστές).
Καταλήγοντας, μιλήστε για τα ενδιαφέροντά σας, αυτά που συνοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο σας, καθώς και για λοιπές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχατε. Μάλιστα, όσο πιο πολλά τα ενδιαφέροντά σας, τόσο το καλύτερο, γιατί ποιος θέλει να συνεργάζεται με έναν τεμπέλη και ακοινώνητο;!
Γενικότερα, μην ξεχνάτε πως το βιογραφικό σημείωμα είναι μια προσωπική παρουσίαση, η οποία αν δε γίνει με το σωστό τρόπο, δε θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από τη μάζα και να εντυπωσιάσετε. So, break a leg!
Extra tip: Πριν διαμορφώσετε το βιογραφικό σας, καλό είναι να καταγράψετε σε ένα χαρτί αυτά που θέλετε να παρουσιάσετε, για να μην παραλείψετε τίποτα.