Η ακαδημαϊκή χρονιά έχει μπει για τα καλά και σε βρίσκει στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου ή ακόμη και το δεύτερο και το τρίτο να ψάχνεις την παρέα σου. Κακά τα ψέματα, ένα καινούργιο περιβάλλον πολλές φορές μάς δυσκολεύει να γνωρίζουμε άτομα. Πόσο μάλλον φέτος που παρακολουθείς τα μαθήματα διαδικτυακά από το σπίτι. Είναι λογικό επομένως να αισθάνεσαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων και απομακρυσμένος από το πανεπιστήμιο. Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς να δημιουργήσεις νέες φιλίες.
Πήγαινε στα μαθήματα
Σε μερικές σχολές ορισμένα μαθήματα γίνονται ακόμη δια ζώσης. Ακούγεται κουραστικό να πηγαίνεις, αλλά είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να γνωριστείς με συμφοιτητές. Μοιράσου τα συναισθήματά σου με τα παιδιά που κάθονται δίπλα σου ή με την ομάδα σου στο εργαστήριο. Δεν ξέρεις, μπορεί και εκείνοι να νιώθουν βαρεμάρα για το τρίωρο μάθημα που ακολουθεί και να ανυπομονούν το τέλος του μαθήματος. Ακόμη και αν σου φαίνεται δύσκολο να ανοιχτείς σε κόσμο, είστε όλοι μαζί σε αυτό οπότε εκμεταλλεύσου την ευκαιρία. Αν όλα σου τα μαθήματα είναι online, προσπάθησε να μπαίνεις όσο περισσότερο μπορείς. Οι καθηγητές πολλές φορές δημιουργούν μικρές ομάδες για εργασίες που είναι ο κατάλληλος τρόπος να κάνεις επαφές με συμφοιτητές.
Κανόνισε study groups με τους συμφοιτητές σου
Ένας τέλειος τρόπος να έρχεσαι κοντά με κάποιον/α είναι να διαβάζετε μαζί. Κανόνισε λοιπόν να πάτε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου ή σε ένα όμορφο café για μερικές ώρες όπου θα διαβάσετε αλλά και θα γνωριστείτε καλύτερα μεταξύ σας. Είναι και η κατάλληλη αφορμή να βγεις και να ξεσκάσεις από το σπίτι.
Γίνε μέλος σε student organizations/societies
Θέλεις να γνωρίσεις φίλους όσο πιο γρήγορα μπορείς; Προσπάθησε να λαμβάνεις μέρος σε όσα περισσότερα δρώμενα οργανώνει η σχολή σου. Δεν έχουν όλες οι σχολές ομάδες, αλλά όπου υπάρχουν εκμεταλλεύσου τις. Ομάδες φωτογραφίας, χορού, θεάτρου, forensics, επιχειρηματικότητας είναι μερικές από τις επιλογές που έχεις. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όταν άνθρωποι συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό αναπτύσσουν στενότερους δεσμούς μεταξύ τους. Τώρα με τον Covid19 είναι ακόμη ευκολότερο να μπεις σε μια ομάδα καθώς οι συναντήσεις έχουν πάρει διαδικτυακή μορφή με αποτέλεσμα να συμμετέχεις και από τον καναπέ σου.
Κάνε join τα social media groups
Κάθε έτος έχει τη δική του ομάδα στο Facebook. Μην χάνεις χρόνο λοιπόν, και γράψου τόσο στο έτος σου όσο και τη γενικότερη ομάδα του πανεπιστημίου για να μαθαίνεις τα νέα της σχολής αλλά και των συμφοιτητών σου. Να θυμάσαι ότι πολλά societies έχουν τη δική τους σελίδα στα social media επομένως αν σε αγχώνει να γράφεις σε μια μεγάλη ομάδα που ξέρεις μόνο 10 άτομα, δοκίμασε αυτή που γνωρίζεις περισσότερα και αισθάνεσαι πιο άνετα.
Η αλήθεια είναι ότι οι φιλίες δεν διαμορφώνονται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά η θετική ενέργεια και ο αληθινός σου εαυτός είναι στοιχεία-κλειδιά που θα σε βοηθήσουν να ανοιχτείς και να γνωρίσεις κόσμο. Μη φοβάσαι να ξεκινήσεις εσύ τη κουβέντα. Ίσα ίσα οι άλλοι μπορεί να είναι όσο αγχωμένος είσαι και εσύ. Αφού ανοιχτείς, θα νιώσεις απερίγραπτη ικανοποίηση που τα κατάφερες. Να θυμάσαι να είσαι φιλικός, ανοιχτός και ο πραγματικός σου εαυτός.