Παραβλέπουμε συχνά τη φροντίδα των χρυσών κοσμημάτων μας ανεξάρτητα την αντικειμενική τους αξία. Η βέρα, η αγαπημένη αλυσίδα ή το φαρδύ χρυσό βραχιόλι που αναβαθμίζει το λευκό t-shirt, τα κοσμήματα αποτελούν ένα ιδιαίτερο μέρος της fashion ιστορίας και τους αξίζει η κατάλληλη φροντίδα. Ιδίως αν αναλογιστείς για πόσα χρόνια θα σε συντροφεύουν, ο παρακάτω οδηγός θα σου φανεί πολύ χρήσιμος και τα χρυσά σου κοσμήματα θα είναι πάντα λαμπερά σαν καινούργια.
Οι διαφορές ανάμεσα στα είδη χρυσού
Κατανοώντας καλύτερα τα διαφορετικά είδη χρυσού και τις ιδιότητες τους, θα καταλάβεις πότε είναι καλύτερο να τι για να μην ταλαιπωρείς τα κοσμήματα σου με αποτέλεσμα να θαμπώνουν.
Τα καράτια που συνοδεύουν την περιγραφή του χρυσού αναφέρονται στο ποσοστό χρυσού που υπάρχει στο κράμα που είναι ένα υλικό που συνίσταται από διαφορετικές χημικές ουσίες όπως στην προκειμένη ο συνδυασμός δύο μετάλλων.
Για την ιστορία, ο χρυσός στην καθαρή του σύσταση είναι 24 καράτια, τα 18 καράτια είναι 75% χρυσός και 25% κράμα μετάλλου και τα 14 καράτια είναι 58% χρυσός και 42% κράμα μετάλλου. Τα 14 καράτια χρυσού, λόγω του υψηλότερου ποσοστού μετάλλου στην σύσταση του ενδείκνυται για καθημερινή χρήση μιας και είναι πιο ανθεκτικός. Τα κοσμήματα με 18 και 24 καράτια χρυσού, καλό είναι να τα φυλάμε για πιο ειδικές περιστάσεις.
Όπως και να έχει ένα tip που μπορείς να εφαρμόσεις για να προφυλάξεις τα χρυσά κοσμήματα που θα ολοκληρώσουν το look σου, είναι να τα φοράς πάντα τελευταία αφού όσα προϊόντα περιποίησης όπως κρέμες και αρώματα έχουν απορροφηθεί από το δέρμα.
Αποθήκευσε τα σωστά
Για να διατηρήσεις τα χρυσά σου κοσμήματα ανέπαφα χωρίς γρατζουνιές φρόντισε να τα αποθηκεύεις σε ένα μέρος που έχει φτιαχτεί για αυτόν τον σκοπό.
Το πιο σύνηθες παραμένει η κοσμηματοθήκη με βελούδινη επένδυση και ξεχωριστή θήκη για κάθε κόσμημα. Αν πάλι προτιμάς να κρατάς εκτεθειμένα κάποια από αυτά, στο εμπόριο μπορείς να βρεις ειδικές κατασκευές για να κρεμάσεις όλες τις αλυσίδες και τα κολιέ σου, έτσι ώστε να αποφύγεις να μπερδεύονται μεταξύ τους.
Σε περίπτωση που αποθηκεύεις τα κοσμήματα σου σε σακουλάκια, καλό είναι να τα τυλίγεις πρώτα με κάποιο απαλό ύφασμα.
Ποια είναι η κατάλληλη συχνότητα καθαρισμού των κοσμημάτων
Τα αγαπημένα σου κομμάτια και τα πιο πολύτιμα σου κοσμήματα, όπως για παράδειγμα τα οικογενειακά κειμήλια, καλό είναι να τα πηγαίνεις μια φορά τον χρόνο σε έναν χρυσοχόο για επαγγελματικό καθάρισμα και για να εξασφαλίζεις πως όλα τα δεσίματα γύρω από τις πέτρες είναι σφιχτά.
Για όλα τα υπόλοιπα κοσμήματα δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας αφού όλα εξαρτιούνται από το πόσο συχνά τα φοράς και σε τι κατάσταση βρίσκονται. Η πιο ασφαλής προσέγγιση είναι να τα καθαρίζεις όποτε τα βλέπεις να θαμπώνουν.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσεις τα χρυσά κοσμήματα σου
Αν ανήκεις στις γυναίκες που αγαπούν πολύ τα χρυσά κοσμήματα και διαθέτεις μια πλούσια συλλογή, τότε αξίζει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε μια συσκευή καθαρισμού με υπέρηχους, για μια πιο επαγγελματική πινελιά στο σπίτι. Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό, φαντάσου ένα ειδικά διαμορφωμένο πλυντήριο κοσμημάτων που χρησιμοποιεί δονήσεις με υπέρηχους, ζεστό νερό και απαλό σαπούνι που καθαρίζει τον χρυσό και κάνει τα κοσμήματα να μοιάζουν με καινούργια.
Αυτό το gadget θέλει όμως προσοχή όταν πρόκειται για κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες ή διαμάντια μιας και τα κύματα υπερήχων μπορούν να χαλαρώσουν τα δεσίματα τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες να σου πέσουν κάποια στιγμή και να τα χάσεις.
Για μια πιο σπιτική λύση κι επειδή συμπαθούμε ιδιαίτερα τις DIY λύσεις, έχουμε να σου προτείνουμε έναν πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο συντήρησης των χρυσών κοσμημάτων σου. Αρκεί να αναμίξεις σε χλιαρό νερό, πρόσεξε να μην είναι καυτό, μια ή δύο σταγόνες σαπούνι για τα πιάτα και να μουλιάσεις σε αυτό το κόσμημα για 5 με 10 λεπτά. Ύστερα βρέξε με αυτό το μείγμα μια οδοντόβουρτσα και τρίψε μαλακά το κόσμημα. Μόλις τελειώσεις ξέβγαλε με νερό και στέγνωσε το με ένα απαλό ύφασμα. Για έξτρα λάμψη χρησιμοποίησε ένα ειδικό πανάκι καθαρισμού κοσμημάτων που μπορείς να προμηθευτείς από ένα κοσμηματοπωλείο.
Είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, φτάνει να θυμάσαι πως χρειάζονται απαλές κινήσεις χωρίς πολύ πίεση και να μην αφήνεις τα κοσμήματα να μουλιάζουν για πολύ ώρα.