Ως μητέρα, πατέρας, γονιός, κηδεμόνας έχεις την ευθύνη να ενθαρρύνεις το παιδί σου να αναπτύξει τη νοημοσύνη του. Αυτό συμπεριλαμβάνει, φυσικά, τόσο την ακαδημαϊκή νοημοσύνη – αλλά καθώς δεν είναι ο μόνος τύπος νοημοσύνης που έχει σημασία- και τη συναισθηματική νοημοσύνη
Η συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου να εκφράζει και να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του σεβόμενος όμως και τα συναισθήματα των άλλων.
Είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν σε οποιαδήποτε ηλικία.
Οφέλη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης
Τις τελευταίες δεκαετίες, τα στατιστικά έχουν δείξει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη παρέχει μια ποικιλία από οφέλη που θα εξυπηρετήσουν το παιδί σε όλη του τη ζωή.
Το υψηλό EQ συνδέεται και με το υψηλό IQ. Τα παιδιά με υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης έχουν καλύτερες επιδόσεις ακόμα και στα ενδοσχολικά τεστ. Τείνουν επίσης να έχουν και υψηλότερους βαθμούς. Οι δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν τις συγκρούσεις που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους αλλά και να αναπτύξουν βαθύτερες φιλίες.
Οι ενήλικες με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης αναφέρουν επίσης καλύτερες σχέσεις στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
Το EQ της παιδικής ηλικίας συνδέεται άλλωστε και με υψηλότερη επιτυχία κατά την ενήλικη ζωή.
Ακόμα, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες.
Ένα παιδί που μπορεί να ηρεμήσει τον εαυτό του όταν νιώθει θυμό είναι πιθανό να ανταπεξέλθει πιο καλά σε πιο δύσκολες συνθήκες. Έτσι ένα παιδί που μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο είναι πιο πιθανό να διατηρήσει υγιείς σχέσεις, από ένα παιδί που συμπεριφέρεται άσχημα πράγματα όταν είναι θυμωμένο.
Τα καλά νέα είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν την ικανότητα να μάθουν δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης. Απλώς χρειάζονται οι ενήλικες για να τους διδάξουν πώς.
Αναγνώρισε τα συναισθήματα του παιδιού σου
Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν πώς να αναγνωρίζουν το καθετί που αισθάνονται. Μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου δίνοντας ένα όνομα στα συναισθήματά του—τουλάχιστον το συναίσθημα που υποπτεύεσαι ότι νιώθει το παιδί σου.
Δείξε ενσυναίσθηση
Όταν το παιδί σου είναι αναστατωμένο —ειδικά όταν τα συναισθήματά του φαίνονται λίγο δραματικά και υπερβολικά— μπορεί να είναι δελεαστικό να ελαχιστοποιήσεις το πώς αισθάνεται για να αποκλιμακώσεις την κατάσταση. Αλλά τα σχόλια αυτά θα διδάξουν στο παιδί σου ότι ο τρόπος που νιώθει είναι λάθος. Αντίθετα προτίμησε το δρόμο της ενσυναίσθησης και της κατανόησης.
Δείξε στο παιδί το πώς να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του
Μόλις τα παιδιά κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, πρέπει να μάθουν πώς να τα αντιμετωπίζουν με υγιή τρόπο. Το να γνωρίζουν πώς να ηρεμούν, να δείχνουν τη χαρά και τον ενθουσιασμό ή να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους μπορεί να είναι περίπλοκο. Αν του μάθεις πώς να αντιμετωπίζει αυτό που νιώθει τη στιγμή που το νιώθει στην ουσία του δίνεις τα εφόδια για να το κάνει μόνο του στο μέλλον.
Αναπτύξτε μαζί δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
Μέρος της οικοδόμησης της συναισθηματικής νοημοσύνης περιλαμβάνει και την εκμάθηση του τρόπου επίλυσης προβλημάτων. Αφού επισημανθούν και αντιμετωπιστούν τα συναισθήματα, ήρθε η ώρα να δουλέψεις με το παιδί στο πώς να διορθώσετε το ίδιο το πρόβλημα.
Βοήθησέ το παιδί να εντοπίσει τους θετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Κάνε τη συναισθηματική νοημοσύνη βασικό στόχο
Ανεξάρτητα από το πόσο συναισθηματικά έξυπνο φαίνεται το παιδί σου, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Και είναι πιθανό να υπάρξουν κάποια σκαμπανεβάσματα σε όλη την παιδική και εφηβική ηλικία.
Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν εμπόδια που θα τα κάνουν να αμφισβητήσουν τις δεξιότητές τους.
Έτσι, θέστε μαζί με το παιδί ως στόχο να ενσωματώσετε την ανάπτυξη δεξιοτήτων του στην καθημερινή σας ζωή. Άλλωστε η συναισθηματική νοημοσύνη, όπως και η νοημοσύνη γενικότερα, είναι μία διαδικασία. Δεν είναι ταλέντο!