Ποτέ άλλοτε η ανάγκη για όρια δεν ήταν τόσο επίκαιρη όσο τώρα. Η πανδημία έχει απαιτήσει από όλους μας να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας με κάποιο τρόπο και αυτές οι αλλαγές μπορεί να καθιστούν τον καθορισμό ορίων με τους συγκάτοικους, την οικογένεια, τους φίλους ή τους συντρόφους μας σκέτη πρόκληση.
«Όταν ξεκίνησε η πανδημία και μας επιβλήθηκαν τα όρια, ήταν σαν να επιλέγαμε αν θα κολυμπάμε συνεχόμενα ή θα βυθιστούμε», λέει η ειδικός σχέσεων Nedra Glover Tawwab σε πρόσφατο επεισόδιο podcast (βρες το στο τέλος του άρθρου) του mindbodygreen. «Ήταν πολύ δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να καταλάβουμε τι χρειαζόμαστε και πώς να αρχίσουμε να πετυχαίνουμε ορισμένους από τους στόχους που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας».
Καθώς πλησιάζουμε τα δύο χρόνια αυτής της νέας κανονικότητας, ίσως γινόμαστε λίγο περισσότερο εξοικειωμένοι με τις δικές μας ανάγκες. Όλοι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε μία ανανέωση για να θέσουμε όρια με αυτούς που αγαπάμε: Το μπεστ σέλερ του Tawwab «Set Boundaries, Find Peace» είναι ένα masterclass στο να μάθουμε να βάζουμε και να διατηρούμε υγιή όρια χωρίς να νιώθουμε εγωιστές (αποκαλείται ακόμη και “η Βίβλος των ορίων”). Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να σταθείς:
1. Να είσαι σκόπιμος με τα «ναι» σου
Σύμφωνα με την Tawwab, οι άνθρωποι τείνουν να δυσκολεύονται περισσότερο με τα χρονικά όρια. «Χαρίζουμε τον χρόνο μας με τρόπους που ούτε καν σκεφτόμαστε», εξηγεί. Προσπάθησε να σκεφτείς όλους τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου, πώς επιτρέπεις στους άλλους να τον χρησιμοποιούν και πώς απαντάς στις χάρες που μπορεί κάποιος να σου ζητήσει. Κάθε φορά που λες “ναι” σε μια ευθύνη ή μία δραστηριότητα, χαρίζεις τον πολύτιμο και λιγοστό χρόνο σου. «Ακόμα και το να κάνεις μικρά πράγματα μπορεί να σου στερήσει χρόνο από το ασχοληθείς με σένα και μία ασχολία δική σου».
Τούτου λεχθέντος, η Tawwab προτείνει να είσαι πολύ σκόπιμ@ σχετικά με τα “ναι” σου. Συμφώνησε μόνο σε ευθύνες και ευκαιρίες που θα σε εξυπηρετήσουν πραγματικά και μην αισθάνεσαι ενοχές λέγοντας “όχι” σε κάτι που υπερβαίνει τα χρονικά σου όρια και θα σε βγάλει εκτός προγράμματος. «Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν την αξία του χρόνου και τη σημασία του να υπάρχουν όρια γύρω από τα ναι και όχι», λέει.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λες όχι σε κάθε μεμονωμένη εργασία που προκύπτει. Εάν δεν θέλεις να πεις κατηγορηματικά όχι (κάτι που δικαιούσαι να κάνεις!), ίσως μεταβιβάσεις την ευθύνη όσο καλύτερα μπορείς. Μπορεί κάποιος άλλος να βοηθήσει και να αφαιρέσει το φορτίο μίας συγκεκριμένης δουλειάς.
2. Εκφράσου ελεύθερα
Ας είμαστε ξεκάθαροι: είναι δική σου ευθύνη να θέσεις τα όριά σου. «Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι να πιστεύουν ότι είναι ευθύνη όλων των άλλων να καταλάβουν ποια είναι τα όριά τους και να τηρήσουν αυτά τα φανταστικά όρια», λέει η Tawwab. Αλλά πώς μπορείς να περιμένεις από τους άλλους να τηρήσουν τα όριά σου αν δεν ξέρουν καν πότε περνούν την κόκκινη γραμμή;
“Πιστεύουμε ότι υπάρχει αυτό το επίπεδο κοινής λογικής στην κοινωνία και δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την πλευρά μας”, συνεχίζει η Tawwab. «Πρέπει να διδάξουμε τους άλλους πώς να έχουν μια υγιή σχέση μαζί μας, πρέπει να μιλάμε για πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι στα επίπεδα της κοινής λογικής». Θα σε εκπλήξει το πόσο δεν είναι κοινή η λογική για όλους!
Ναι, μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, ειδικά στις πρώτες συζητήσεις, αλλά μία συζήτηση για τα όρια δεν σημαίνει ότι δεν εκτιμάς τον σύντροφό σου, τον φίλο, το εκάστοτε μέλος της οικογένειάς σου κ.λπ. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να σκέφτεσαι ακριβώς το αντίθετο: «Συχνά όταν οι άνθρωποι θέτουν όρια στις σχέσεις, είναι επειδή νοιάζονται για τη σχέση κι όταν θέτουν όρια θα πρέπει να θεωρείται ένα υγιές βήμα, γιατί αποδεικνύουν ότι προσπαθούν να συνεχίσουν τη σχέση».
3. Ενστερνίσου τα άβολα συναισθήματα
«Πιστεύουμε ότι η ενοχή σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουμε όρια», λέει ηTawwab, αλλά αυτό είναι εντελώς ψευδές. «Έχουμε αυτό το σύστημα πεποιθήσεων σύμφωνα με το οποίο πρέπει να υποστηρίζουμε την οικογένειά μας ό,τι κι αν γίνει. Όποιους πόρους έχω, πρέπει να τους μοιραστώ με τους άλλους ανθρώπους κι όλες αυτές οι πεποιθήσεις πραγματικά διαταράσσουν την ψυχική μας υγεία». Αλλά μόνο και μόνο επειδή αισθάνεσαι άσχημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος.
Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα νιώσεις άσχημα τις πρώτες δύο φορές! Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες θα γίνονται πιο εύκολες καθώς περνάει ο καιρός και βλέπεις έμπρακτα τα αποτελέσματα του σεβασμού των ορίων σου.
Μπορεί να αισθάνεσαι άβολα αυτή τη στιγμή, αλλά η Tawwab διαβεβαιώνει ότι θα σε εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα.
First Published: 22.02.2022