Σου έχει συμβεί σίγουρα: Εκείνο το άθλιο τραγούδι, που σου έχει κολλήσει στο μυαλό και γι’ αυτό μισείς τον τραγουδιστή. Ή εκείνον τον influencer, που τα βίντεό του επιμένουν να πετάγονται στη ροή σου και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να φωνάξεις «STOP». Μπορεί, επίσης, να είναι εκείνος ο συνάδελφος που σου σπάει τα νεύρα, ένα παλιό αμόρε ή ένας φίλος που σε ξέχασε και δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί. Το κοινό στοιχείο ανάμεσα σε όλα αυτά είναι ένα: Έχει κολλήσει στο μυαλό σου και δε σε αφήνει να ησυχάσεις. Και σε ρωτώ: Είναι φυσιολογικό αυτό;
Γιατί ναι, σίγουρα κάποιον θα αντιπαθείς και κάποιος άλλος δε θα είναι του γούστου σου. Το θέμα είναι, πόσος χώρος του αναλογεί στο μυαλό σου; Και πόση ενέργεια ξοδεύεις σε κάτι ουσιαστικά ανούσιο; «Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να αντιπαθείς κάποιον και του να αφήνεις αυτό το συναίσθημα να εξελιχθεί σε εμμονή που επηρεάζει την ευημερία σου», σχολιάζει η ψυχοθεραπεύτρια Janel Coleman στο SELF.
Και τι γίνεται όταν κάποιος τριβελίζει το μυαλό σου με τον λάθος τρόπο;
«Πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώσει αυτά τα συναισθήματα και μετά να τα αφήσει, για να προχωρήσει παρακάτω», συμβουλεύει η Coleman. Φυσικά, αυτό στην πράξη δεν είναι πάντα εύκολο. Γι’ αυτό και συχνά μας είναι πιο εύκολο να εστιάσουμε στα ελαττώματα κάποιου άλλου, παρά να επεξεργαστούμε τα ευάλωτα συναισθήματά μας.
Αν κι ένα καλό παραλήρημα μπορεί να μοιάζει θεραπευτικό εκείνη τη στιγμή, δεν θέλεις αυτός ο αρνητισμός να φτάσει στην ψυχή σου και να επηρεάσει την ευημερία σου.
Πώς μπορείς, λοιπόν, να απαλλαγείς από αυτές τις εμμονές;
- Όταν σε «χτυπάει» η αρνητικότητα, εξασκήσου στη βαθιά αναπνοή: Το να εστιάσεις την προσοχή σου στην αναπνοή σου είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να κατευνάσεις το θυμό και την απογοήτευση, σύμφωνα με την Coleman. Οι βαθιές αναπνοές θα σε βοηθήσουν να σιωπήσεις τις σκέψεις σου και να ηρεμήσεις τα συναισθήματά σου. Τοποθέτησε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι σου. Πάρε εισπνοή από τη μύτη σας και εκπνοή από το στόμα, παρατηρώντας πώς φουσκώνει και ξεφουσκώνει η κοιλιά σου. Η Coleman συνιστά επίσης την τεχνική 4-7-8: Κάνε εισπνοή για 4 δευτερόλεπτα, κράτα την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα και ύστερα κάνε εκπνοή για 8 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε την ίδια ακολουθία μέχρι να νιώσεις καλύτερα. Αυτές οι ασκήσεις ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σου σύστημα, περνώντας στο σώμα σου το μήνυμα να ηρεμήσει.
- Κάνε «mute» αντί για «block»: Αν το μπλοκάρισμα ή το unfollow σε κάποιον σου φαίνεται πολύ επιθετικό, μπορείς να επιλέξεις τη σίγαση. Η ψυχοθεραπεύτρια Fanny Tristan προτείνει τη σίγαση των αναρτήσεων ανθρώπων που σε εκνευρίζουν, ειδικά αν πρέπει να αλληλεπιδράς μαζί τους στην πραγματική ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεις τις ενημερώσεις τους χωρίς να το γνωρίζουν, δημιουργώντας ένα φράγμα που βοηθά να τους κρατήσεις εκτός οπτικού πεδίου… και εκτός σκέψης.
- Γράψε ένα γράμμα που δεν πρόκειται να στείλεις: Αν το μυαλό σου έχει κολλήσει σε κάποιον που σε αδίκησε, το να γράψεις ένα γράμμα μπορεί να είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου. Δε χρειάζεται να το στείλεις. Αυτή η άσκηση είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Το να βάλεις τις σκέψεις σου σε λέξεις χωρίς να φοβάσαι την αντίδρασή του άλλου ατόμου σου επιτρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, λέει η Tristan. Αυτό θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τα συναισθήματά σου και να αποφύγεις καταστροφικά μοτίβα, όπως η αναπόληση. Βάλε ένα χρονόμετρο 20 λεπτών και γράψτε ό,τι σου έρχεται στο μυαλό, απελευθερώνοντας τα συναισθήματά σου στο χαρτί και αποκτώντας προοπτική για την κατάσταση.
- Μεταμόρφωσε τον θυμό σε έμπνευση: Διοχέτευσε την απογοήτευσή σου σε κάτι παραγωγικό. Κάνε το κάθε πάθημα μάθημα, την κάθε αποτυχία κίνητρο για μια μελλοντική επιτυχία. Μετατρέποντας τη δυσαρέσκειά σου σε δύναμη, ίσως μπορέσεις να φτάσεις πιο κοντά στους στόχους σου και να προχωρήσεις με περισσότερη θετικότητα.
- Μη φαντασιώνεσαι την εκδίκηση: Η φαντασίωση της εκδίκησης μπορεί να σου προσφέρει μια προσωρινή ικανοποίηση, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει το θυμό και την πικρία, σε γεμίζει αρνητισμό και επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Η Coleman συμβουλεύει να εστιάσεις σε πρακτικές λύσεις, αντί να αναλώνεσαι σε φαντασιώσεις εκδίκησης. Αυτή η αλλαγή στην εστίαση θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις την ενέργειά σου με τρόπους που σε ωφελούν πραγματικά.
- Αναγνώρισε τη ζημιά που προκαλεί το μίσος: Η διατήρηση του μίσους βλάπτει τελικά περισσότερο εσένα κι όχι το άτομο που περιφρονείς. Η μνησικακία είναι συχνά ένας τρόπος για να τιμωρήσεις νοητικά κάποιον που αισθάνεσαι ότι δεν έχει αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. Σύμφωνα με την Tristan, όμως, αυτός που πραγματικά υποφέρει απ’ όλο αυτό δεν είναι το άτομο που καταλαμβάνει τόσο πολύ χώρο στο μυαλό σου, αλλά εσύ. Απαλλάξου, λοιπόν, από τα αρνητικά σου συναισθήματα και εργάσου προς την κατεύθυνση της δικής σου ευημερίας.