Αν αυτή τη στιγμή γνωρίζεις πολύ καλά αγγλικά, είναι, γιατί σταδιακά έμαθες τη γλώσσα, προσαρμόστηκες στους κανόνες της και έκανες χρήση της, ώσπου η όλη διαδικασία έγινε συνήθεια. Και η γλώσσα έγινε «κτήμα» σου.
Αν αυτή τη στιγμή διατηρείς το σώμα σου γυμνασμένο, είναι, γιατί έμαθες να αθλείσαι, προσαρμόστηκες στις απαιτήσεις (τήρηση προγράμματος, διατροφή κ.α.) και συνέχισες να γυμνάζεσαι, ώσπου η διαδικασία έγινε επαναλαμβανόμενη. Και η γυμναστική έγινε μέρος της καθημερινότητας σου.
Σε πόσα ακόμη πράγματα παίζει τόσο σπουδαίο ρόλο η συνήθεια στη ζωή μας;
Ζεις τη ζωή που θες; Εργάζεσαι στη δουλειά των ονείρων σου; Οδηγείς το αυτοκίνητο που σου αρέσει; Κάνεις τα ταξίδια που ήθελες να κάνεις στη ζωή σου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν πραγματικότητα αυτά που επιθυμούν και αυτό οφείλεται στις συνήθειες τους. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια συνήθεια που οι περισσότεροι εξασκούν συνεχώς, δίχως να το αντιλαμβάνονται και αυτή είναι η συνήθεια του να μην αποφασίζουν.
Η αναποφασιστικότητα είναι μια συνήθεια που αναπτύσσεται όταν είμαστε νέοι. Ειδικά στη γενιά μας, έχουμε μάθει να επιλέγουν και να αποφασίζουν άλλοι για μας. Όσο προχωρούν τα χρόνια στην εκπαίδευση, από το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο, η συνήθεια της αναποφασιστικότητας μονιμοποιείται, διότι ποτέ δε μας διδάσκεται η αξία της ικανότητας λήψης ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
Η Αποφασιστικότητα, η ικανότητα να αποφασίζεις γρήγορα, είναι κάτι που καλλιεργείται. Κάτι που μπορεί να αναπτύσσεται διαρκώς και να γίνει συνήθεια μέσω της μάθησης της ουσίας της, της προσαρμογής σου σε στιγμές που απαιτούν λήψη Αποφάσεων, της εξάσκησης της και της πίστης στον εαυτό σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις.
Είμαστε οι αποφάσεις μας.
Ακόμα και η μη λήψη αποφάσεων συνιστά, ίσως, μια βολική απόφαση για κάποιον, αφού επιλέγει να παραμείνει αμέτοχος.
Το να μην σηκώνεσαι στην ώρα σου είναι μια Απόφαση. Το να μένεις σε μια δουλειά που δεν σε καλύπτει είναι μια Απόφαση. Το να μην τρως υγιεινά είναι μια Απόφαση. Το να μιλήσεις απότομα στα παιδιά σου είναι μια Απόφαση. Το να παραμένεις σε μια σχέση που δε σε σέβεται ή δε σου αξίζει είναι μια Απόφαση. Το να μην τηλεφωνήσεις στους γονείς σου είναι μια Απόφαση. Το να μην πεις την ιδέα σου σε μια διάσκεψη είναι μια Απόφαση.
Αυτό που αλλάζει τη ζωή μας είναι η δράση. Και η δράση είναι προϊόν της Απόφασης για δράση. Θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα πιέσεις συνειδητά τον εαυτό σου να αποφασίσει τι θέλει και να δράσει. Γιατί η συνήθεια σε βαλτώνει στο ίδιο γνώριμο περιβάλλον και σε ωθεί να κάνεις τα ίδια με χθες.
Ο σπουδαιότερος λόγος που οι άνθρωποι δεν παίρνουν Αποφάσεις είναι επειδή δεν ξέρουν πως να φτάσουν στο αποτέλεσμα που επιθυμούν. Άρα, συνεχίζουν να κάνουν πράξεις που γνωρίζουν ποιο αποτέλεσμα θα έχουν και γι’ αυτό η ζωή τους δεν αλλάζει ποτέ.
Πριν τη λήψη Αποφάσεων, οφείλεις να γνωρίζεις τι αποτελέσματα θες να έχεις. Έπειτα, να προβαίνεις σε πράξεις που οδηγούν προς την κατεύθυνση των αποτελεσμάτων που επιθυμείς και όχι προς άλλες άσχετες κατευθύνσεις. Και, τέλος, να απαιτείς από τον εαυτό σου να αναμένει τα αποτέλεσμα. Οι πράξεις σου θα πρέπει να ενισχύουν την αναμονή των αποτελεσμάτων σου και η αναμονή τις επόμενες πράξεις σου.
«Δεν μπορείς να ενώσεις τις τελείες της ζωής σου κοιτάζοντας μπροστά, αλλά μόνο κοιτάζοντας προς τα πίσω. Επομένως, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη ότι οι τελείες θα ενωθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον σου. Γι’ αυτό θα πρέπει να πιστεύεις σε κάτι · το ένστικτο, το πεπρωμένο, τη ζωή, το κάρμα, οτιδήποτε»
Steve Jobs
Παρομοιάζοντας τις τελείες με σταθμούς της ζωής σου, στους οποίους έφτασες με τις επιλογές και τις αποφάσεις σου, ο Jobs ορίζει με πανέμορφο τρόπο τη δυναμική που έχουν οι αποφάσεις στην πορεία της ζωής μας.
Το σημείο που συμβαίνει κάθε αλλαγή είναι η Απόφαση. Όλα όσα επιθυμείς στη ζωή σου, έρχονται μέσω της Απόφασης να τα αποκτήσεις.
Μια Απόφαση, για να είναι επιτυχημένη, οφείλει να έχει σαφήνεια και να καθορίζει επακριβώς αυτό που θες να πετύχεις με αυτή.
Η πραγματική Απόφαση είναι το στάδιο στο οποίο τερματίζεις την ύπαρξη κάθε πιθανότητας να συμβεί κάτι άλλο πέρα από αυτό που αποφάσισες.
Μια πραγματική Απόφαση συνδυάζεται με την Αφοσίωση.
Με την έννοια Αφοσίωση, εννοούμε την πλήρη στήριξη της Απόφασης σου από την πλευρά σου, για όσο διάστημα διαρκεί, αρκεί να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η υγιής δήλωση που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου προκειμένου να παραμείνεις αφοσιωμένος στην Απόφαση σου είναι: «Είτε αυτό που επέλεξα είναι δύσκολο, είτε είναι εύκολο, θα γίνει από εμένα, γιατί το αποφάσισα.»
Παίρνοντας μια Απόφαση συντελείς μια τομή στην πορεία της ζωής σου. Είναι σαν να τέμνεις την έως τώρα «οριζόντια» ευθεία της ροής των γεγονότων με μια «κάθετη», δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα.
Όταν παίρνεις μια Απόφαση σημαίνει ότι παραβλέπεις τις διάφορες «γνώμες» που σχολιάζουν την επιλογή σου. Αν οι «γνώμες» ήταν προϊόντα, η τιμή τους θα ήταν εξευτελιστική. Εάν επηρεάζεσαι από τις «γνώμες» των άλλων, ενώ καταλήγεις σε Αποφάσεις, δεν θα τα καταφέρεις στο εγχείρημα σου, διότι δεν θα έχει τη δική σου προσωπική «ταυτότητα». Εξέτασε ποιες «γνώμες» προσφέρουν «υγεία» σε αυτό που θες να κάνεις και ποιες το καταδικάζουν, δίχως λόγο και, το κυριότερο, απόφυγε να «αγοράσεις» τις δεύτερες.
Έχεις το δικό σου νου. Το δικό σου μυαλό. Χρησιμοποίησέ τα για να καταλήξεις σε στις δικές σου Αποφάσεις.
Προσωπικά, υπήρξαν δύο σημαντικές Αποφάσεις που έλαβα και άλλαξαν πλήρως την πορεία της ζωής μου.
1η Απόφαση: Να ζήσω τη ζωή στο δικό μου «επίπεδο» · όχι στο «επίπεδο» των άλλων.
Αποφάσισα να ζήσω τη ζωή σύμφωνα με τα δικά μου θέλω, τα δικά μου πιστεύω, να ικανοποιήσω τα δικά μου όνειρα, να αναπτύξω το δικό μου τρόπο επικοινωνίας και διασύνδεσης με τους ανθρώπους, να ορίσω την καθημερινότητά μου με τέτοιο τρόπο, ώστε ν’ ανυπομονώ να σηκωθώ το πρωί νωρίς για να κάνω όλα αυτά που θέλω, να δω όσους θέλω να δω και να εργαστώ με τον τρόπο που αποδίδω καλύτερα.
2η Απόφαση: Πρώτα να γνωρίζω τι είμαι, έπειτα να δείχνω τι είμαι και τέλος να λέω τι είμαι.
Θεωρώ ότι η αυτογνωσία είναι το παν και η φλυαρία το απόλυτο τίποτα. Στο ενδιάμεσο, επιτρέπω στις πράξεις να αναδείξουν αν όσα λέω ταυτίζονται με όσα είμαι.
Η διαδικασία, εύκολη ή δύσκολη, αλλά απόλυτα συνειδητή κράτησε δυο χρόνια και ακόμα συνεχίζεται.
Σε ορισμένα σημεία της ζωής μας έρχεται μια στιγμή που αυτό που δεν σου έμαθε ποτέ κανείς, οφείλεις να το διδάξεις ο ίδιος στον εαυτό σου. Ενθάρρυνε τον εαυτό σου να αναπτύξει τη συνήθεια της Απόφασης. Μην τον αφήνεις να «πλέει» μέσα σε διλήμματα και πιθανές εκδοχές. Ακόμα και η λήψη μιας λανθασμένης Απόφασης είναι καλύτερη από τη μη λήψη της, διότι σου προσφέρει εμπειρία. Αποφάσισε και δράσε.
Aπό τον συγγραφέα του βιβλίου “Το διάλειμμα” και δημιουργό της σελίδας Success Calling.